Omat rahat: Vuosisadan inhotuin kurssiralli

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +17.2%,  alusta (27-05-2010) +97.3%

 

Yleistä:

Viime viikkoina useampi indeksi on käynyt "all time high"-tasolla. Kovimmat nousut on tosin nähty euroopassa ja japanissa jossa keskupankin massiiviset tukiostot pönkittävät osakekursseja. Vuoden jaksollatarkasteltaessa Topix-indeksi onkin nousssut kaikkein voimakkaimmin, 25%. Jenkkipörssien kovin nousu tuntuu olevan takanapäin, mikä tuntuu järkevältä. Vahva taalaa nakertaa tuloksia ja odotettavissa oleva peruskoron nosto vähentää osakkeiden houkuttelevuutta. Nyt onkin vastakkainasettelu USA vastaan muu mailma harvinaisen selvä – jenkit ovat tiukentamassa rahapolitiikkaa samalla kuin lähes kaikki muut löysäävät. Jopa Kiinan keskuspankki on laskenut peruskorkoa jo kahdesti hidastuvan inflaation ja hidastuvan kasvun takia.

Kurssit ovat ponkaisseet mielestäni nyt jo hieman liian nopeasti ylöspäin. Tästä voi helposti seurata rekyyli pienimmän huonon uutisen takia (Kreikka, Ukraina, ….). Monet muut ovat tästä samaa mieltä. Puhutaan jopa vuosisadan inhotuimmasta kurssirallista. Osittain tämä rauhoittaa mieltä. Tilanne olisi vielä pahempi jos kaikki innoissaan puhuisivat jatkuvasta noususta.

Myös oma salkku on menestynyt hyvin ja nyt ollaan jo hyvin lähellä tilannetta että viidessä vuodessa on sijoitetut rahat tuplattu.

Uskon edelleen että eurooppalaiset vientiyritykset ovat parempi valinta kuin jenkkiosakkeet, joten kasvatan edelleen euroalueen painoa nykyisestä 25%.

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Strategia:

Salkun tila on nyt melko hyvä eikä suuria korjauksia tarvita. Vielä aion kyllä lisätä eurooppalaisia vientiyrityksiä, esimerkiksi Michelin, Corticeira Amorim tai Surteco. Miksei myös vakuutusyhtiö Axaa vaikkei se varsinaisesti vientiyritys olekkaan. Sensijaan Volkswagen on viime viikkojen aikana noussut niin voimakkaasti että en enää osta lisää. Myyntipuolell voisi ola Great wall motor joka tuntuu jo kovin kalliilta.

Vipua on edelleen eurostoxx50:ssä covered call positiona 50%.

Nyt saa olla herkkänä varsinkin johdannaisten kanssa. Rekyyli voi olla voimakas ja nopea näin suuren nousupiikin jälkeen. Onneksi myydyt osto-optiot ovat selkeästi "in-the-money" joten muutaman prosentin lasku ei paljoa heilauta.

 

 

Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Salkkukatsaus:

Myyty: Eteläafrikkalainen  Netcare myyty korkean arvostustason ja vahvan randin takia

Uutena salkkuun:

Michelin. Vanha tuttu palaa salkuun heikon euron vauhdittamana. Yhtiön liikevaihdosta vain 40% tulee euroopasta, joten edullinen valuuttakurssi näkyy todennäköisesti tuloksessa. Eikä yhtiö muutenkaan kalleimmasta päästä ole: P/e 9, mutta eritysesti vahva kassavirta miellyttää, p/cf 4.

TFS Corporation. Australialainen santelipuunkasvattaja ja -jalostaja. Toimii myös puuplantaasinoperoijana ulkopuolisille omistajille. Arvostustaso tuntuu houkuttelevalta ja alaa lienee korrelaatioltaan alhainen muihin salkkuyhtiöihin. P/e 5.6 ja p/cf 5. Kerrankin ajoituksessa onnea, sillä päivää oston jälkeen kurssi ampaisi erinoimaisen osavuosikatsauksen siivittämänä

Kuukauden nousijat: Cherkizovo (+32.4%), Malmbergs elektriska (+24.4%), Mineral Resources (+18.4%)

Kuukauden laskijat: Huaneng power (-10.7%), H&T (-4.3%), Colex (-3.3%)

Osingot: Netcare, Caterpillar

 

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija