Suomalainen aateilmpiiri siirtyy kollektivismismista kohti yksilön kunnoittamista ja yksilön vastuuta itsestään
Oikeistolaisuus ja kulttuuriliberaalisuus ovat EVA:n analyysin mukaan lisääntymässä. Tutkimus antaa viitteitä nopeasta asenneilmapiirin muutoksesta.
Puolet suomalaisista asemoi itsensä EVA tutkimuksen mukaan poliittiseen oikeistoon, vajaa kolmannes vasemmistoon ja viidesosa keskustalaisiksi. Enemmistö asemoi itsensä konservatiivi-liberaali akselin liberaali päähän.
EVA:n tutkimus kertoo suuntaviivoista. Kysyttyjen asioiden merkitys on kuitenkin häilyvä ja muuttuu ajan kuluessa:
- Joillekin konservatismi tarkoittaa nykyisen valtiokeskeisen päätöksenteon säilyttämistä, toisille konservatismi tarkoittaa yhtenäiskulttuurin suosimista ja kolmansille konservatismi tarkoittaa työväenliikkeen ja pääoman vastakkainasettelun säilyttämistä.
- Joillekin oikeistolaisuus on yksityisomistuksen edistämistä suhteessa tuotantokoneiston julkisen omistukseen toisille se on keskitetyn päätöksenteon suosimista ja kolmansille oikeistolaisuus tarkoittaa markkinatalouden edistämistä ja ihmisten itsenäisen valinnanvapauden edistämistä.
- Joillekin vasemmistolaisuus on työväen ja työnantajien vastakkainasettelua ja toisille se on julkisen valtiosektorin aseman vahvistamista ja kolmansille se on demokraattisen kansalaispäätöksenteon edistämistä virkavallan kustannuksella.
- Joillekin käsite liberaali tarkoittaa taloudellista liberalismia, jossa markkinavoimille annetaan maksimaalinen paino ja toille se tarkoittaa poliittista liberalismia, jossa päätöksenteko viedään niin lähelle kansalaista kuin kunkin asian suhteen on järkevää. Kolmansille se tarkoittaa kulttuuriliberalismia, jossa ihmisten oikeutta valita oma henkilökohtainen kulttuuripiirinsä ja asennekoodinsa, kunnoitetaan.
Liberaali, konservatiivi, oikeisto ja vasemmisto tarkoittavat kullekin henkilölle ja yhteisölle eri asiaa ja lisäksi nämä merkityssisällöt ovat jatkuvassa muutosprosessissa. Aateilmapiirin täsmällinen mitattaaminen ja seuraaminen edellyttäisi toisenlaista lähestymistapaa kuin mitä EVA asennetutkimus tarjoaa. Mutta tuo tutkimus tarjoaa kuitenkin tärkeää tietoa, joka on tässä ajassa pätevää. Olemme siirtymässä kollektivismista kohti individualismia.
Mutama vuosi sitten käytiin keskustelua siitä että on välttämätöntä ryhtyä korostamaan yksilön vastuuta ja pienennettävä julkista tukijärjestelmää. Median puolelta tuli ehdotus siitä että ryhdytään toimeen ja media lupautui tekemään välttämättömyydestä hyveen, jos poliittinen koneisto käärii hihat ja ryhtyy toimiin. Nyt näyttäisi siltä että media on onnistunut tehtävässään. Välttämättömyydestä on tullut hyve ja arvokas kansalaisten kunnioittama arvo.
Median tehtävä on ollut helppo. Ihmiset ovat aina kuvitelleet välttämättömyydet hyveeksi ja ihmiset ovat aina pitäneet omaa tapaansa toimia oikeudenmukaisena, olkoonkin että se perustuu välttämättömyyteen. Arvot muuttuvat oikeaan suuntaan joskus melkein itsestään.
Kuva Nicky ❤️🌿🐞🌿❤️ Pixabaystä