Suomalaiset jakautuvat yhä selvemmin markkinataloutta ja keskitettyä kontrollia kannattaviin

Yhteiskunta

Suomalaisten suhtautuminen markkinatalouteen on EVA:n tutkimuksen mukaan muuttunut myönteisemmäksi. Samalla väestön jakautuminen talousoikeistoon ja -vasemmistoon on vahvistunut: oikeistopuolueiden äänestäjät ovat aiempaa markkinatalousmyönteisempiä ja vasemmistopuolueiden puolestaan erottuvat aiempaa selvemmin varautuneilla asenteillaan markkinatalouteen.

Kysymykset heijastavat viime vuosisadan arvomaailmaa ja käsitteitä

Markkinatalous on EVA:n kysymyksissä tuotu esille kovana arvona, kilpailun kautta tehokkuutta edistävänä menetelmänä. Markkinataloutta ei ole tuotu esille yksittäisten ihmisten valinnanvapautta edistävänä talousliberaalina arvona. Siirtyminen oikealle ei siis johdu siitä, että markkiatalous olisi tuotu esille jotenkin erityisen positiivisessa ja kansalaisia kosiskelevassa valossa.

Kysymykset eivät myöskään esittele vasemmistolaista vaihtoehtoa, valtiokeskeistä ja julkisiin palveluihin ja tukiin perustuvaa keskitettyä kontrolli- / huolehtimis- yhteiskuntaa. Tätä vaihtoehtoa ei ole tuotu esille sen paremmin positiivisessa kuin negatiivisessa hengessä.

Yllä olevan kuvan summamuuttujan viisi markkinatalousväittämää:

  • ”Markkinavoimat ohjaavat liikaa suomalaisen yhteiskunnan toimintaa”
  • ”Vapaa kilpailu markkinoilla on kansalaisen ja kuluttajan etu, sillä se tehostaa toimintaa ja laskee hintoja”
  • ”Markkinatalous toimii Suomessa nykyisin hyvin kaikkien kansalaisten parhaaksi”
  • ”Vapaa markkinatalous on tullut nykymuodossaan tiensä päähän ja siitä on aika luopua”
  • ”Vaikka kapitalistinen markkinatalous on epävakaa, on se kuitenkin käytännössä ainoa mahdollinen talousjärjestelmä”

Kansalaisten kannat ovat siirtyneet oikealle

”Äänestäjien voimistunut jakautuminen oikeisto- ja vasemmistoblokkeihin Marinin hallituksen aikana näkyy etenkin perussuomalaisten ja keskustan äänestäjien isona asenneharppauksena oikealle. Tämän asennemuutoksen seurauksena suomalaisten keskimääräiset näkemykset ovat kokonaisuudessaan liukuneet kohti oikeistolaisempia asenteita”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

 

 

 

One thought on “Suomalaiset jakautuvat yhä selvemmin markkinataloutta ja keskitettyä kontrollia kannattaviin

  1. Suomen poliittisesta suunnasta oli SK:ssa erittäin perusteellinen juttu (SK 24.2.2023), jossa arveltiin olevan ”tungosta laidoille”. Käytännössä Keskustasta ja Vihreistä valuu kansaa seuraavissa vaaleissa laidoille, joko oikeistoon tai demareihin. Tietysti vasta vaaleissa se nähdään, jos näin tapahtuu..

    8-sivuinen juttu oli kyllä melkoisen uskottava ja mieleeni jäi jopa ”ennuste”, jossa kolme suurinta olivat kokoomus, perustuslailliset ja demarit kukin saavuttaen noin 600 000 ääntä.. Muut puolueet saivat yli miljoona ääntä ja suurin niistä lienee nukkuvien puolue.. Muista puolueista eniten arvioitiin siirtyvän kokoomukseen ja demareihin.

    Vaikka juttu oli aika uskottavan tuntuinen, ei edes mitään selviä vaaliteemoja näytä vielä olevan ilmassa, kun Nato-äänestyskin on jo ratkennut selvästi.
    Vaalikoneessa käyvin parikin kertaa, muttaei minulle vielä valjennut olennaisin. Mistä kenkä nyt eniten puristaa, onko se verot vai joku pikkujuttu jälleen?? Tuntuma on se, että taas mennään vaaleihin vailla suuria intohimoja ja uusia avauksia..

Comments are closed.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten