Suomalaiset kotitaloudet maksavat osinkoverot

Hallitus ei pidä tärkeänä sitä, että suomalaiset kotitaloudet omistaisivat suomalaisia pörssiyrityksiä. Verouudistus takaa sen, että Helsingin pörssissä noteerattavat yritykset näyttävät liukuvan ulkomaisten suursijoittajien ja kotimaisten kasvottomien instituutioiden kuten rahastojen ja eläkeyhtiöiden omistukseen. On palattu siihen, että osinkotuottoja verotetaan kahteen kertaan. Ensin veron maksaa osinkoa maksava yritys ja sitten veron maksaa samasta tuloksesta osinkoa saava yksityishenkilö. Näin kokonaisverorasitus yrityksen jakamasta osingosta heti ensimmäisestä eurosta alkaen nousee 44 – 45,6 %:iin, mikä on varsin paljon, kun kyseessä ovat riskisijoitukset. Näin korkeaan veroprosenttiin pääsee 130.000 euron vuosittaisilla ansiotuloilla.

Verouudistuksesta tekee erityisen kummallisen se, että samaan aikaan, kun osakkeita omistavia kotitalouksia rangaistaan, palkitaan varakkaista varakkaimpia eli vanhojen, paljon nettovarallisuutta vuosikymmenien aikana keränneiden listaamattomien yhtiöiden osakkeenomistajia lähes olemattomalla verokannalla. Hyvin meneviä listaamattomia yrityksiä ei jatkossa kannata enää viedä pörssiin. Nostaahan pörssilistaus omistajien veroja merkittävästi. Siksi Helsingin pörssille ei kovin ruusuista tulevaisuutta voi ennustaa.

Rahastoyhtiöt ja vakuutusyhtiöt taputtavat uudistukselle käsiään. Joulupukki on käynyt etuajassa myös näiden luona. Tämän jälkeen on entistä helpompi houkutella nykyiset osakkeenomistajat tekemään kapitalisaatiosopimuksia tai sijoittamaan sijoitusrahastoihin. Kapitalisaatiosopimuksissa ei tarvitse hermoilla vuosittain maksettavista veroista ja sijoitusrahastot puolestaan saavat osingot verovapaasti. Nykyiset osakkeenomistajat voivat varautua vastaanottamaan pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä kutsuja saapua keskustelemaan verotehokkaista sijoitusvaihtoehdoista.

Valtiovarainministeri totesi esitellessään verouudistusta, että enää ei makseta verovapaita osinkoja. Tämä ei pidä paikkaansa. On arvioitu, että suomalaisten pörssiyritysten jakamista osingoista vain 10 – 20 % ovat sellaisia, joista maksetaan veroja. Varakkaat ovat perustaneet veroparatiiseihin holdingyhtiöitä, sijoitusyhtiöt, säätiöt ja sijoitusrahastot nostavat osingot verovapaina jne. Pääosan osinkoveroista maksavat suomalaiset kotitaloudet. Siksi Kauppalehden otsikko ”Hallitus tyrmäsi piensijoittajat” osuu naulan kantaan.

Osakkeenomistaja on viime kädessä se, joka rahoittaa yhtiötä siinä vaiheessa, kun kukaan muu ei yhtiölle enää rahaa anna. Tästä esimerkkinä Talvivaara, jota pankit eivät suostu enää rahoittamaan. Osakkeenomistajat takaavat sen, että yhtiö saa hengähdysaikaa selvittääkseen nykyiset vaikeudet.

Ymmärrän, että hallituskoalitiossa uudistus on Kokoomuksen ja RKP:n äänestäjien toiveen mukainen. Sitä vastoin en ymmärrä, kuinka vasemmistopuolueet on saatu uudistuksen taakse. Ilmeisesti verouudistuksen kokonaisvaikutuksia puolueen päättävissä elimissä ei ole täysin tajuttu. Pörssiosakkeita omistavat 820.000 henkilöä perheineen ymmärtävät nyt, mitä puolueita ei ainakaan kannata äänestää!

jorma.kokko@jamk.fi

Kirjoittaja on Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen. Osakesäästäjien Keskusliitto on osake-, rahasto- ja korkosäästäjien edunvalvontajärjestö.

Kolumni on julkaistu Suur-Jyväskylän lehdessä 27.3.2013

4 thoughts on “Suomalaiset kotitaloudet maksavat osinkoverot

  1. Ihan tyypillinen tilanne

    Suomen monimutkaisessa verotuksessa. Kova verotus on vienyt yrittämishalut, joka taas on vienyt työpaikat ja veroeurot. Tätä on yritetty aikaisemmin täsmäkorjata antamalla verohelpotus listaamattomien omistajille, jotta he työllistäisivät. Tälläiset täsmäkorjaukset ehkä tuntuvat hyviltä silloin kun ne keksitään, mutta kun maailma vähänkään muuttuu niin niistä onkin enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Näin on käynyt nyt. Suomalaisten kannalta parasta olisi eliminoida nämä kaikki kumuloituneet täsmäkorjaukset ja siirtyä yksinkertaiseen verotukseen. Lähtökohta voisi olla, että kaikista tuloista 40% vero ja siihen progressiota jos halutaan. Nyt on aivan liian erilaista ja tarpeettoman monimutkaista kohtelua riipuen siitä onko kyseessä palkka, pääomanpalautus, vuokra, osinko, myyntivoitto vai muu pääomatulo. Todennäköisempi tapa hoitaa asiaa on järjestää päälle uusia täsmäkorjauksia. Veikkaan, että kun pörssin näivettymisen haitat näkyvät konkreettisina parin vuoden päästä niin keksitään vanhojen tukien päälle joku pörssitulojen verohyvitys, jolla yritetään pelastaa työpaikkoja (=veroeurot) vasta sitten kun iso vahinko on jo tapahtunut.

    1. Lähtökohta voisi olla, että kaikista tuloista 40% vero

      Se 40% maksetaan jo, ja eipä se edes aina riitä. Lisäansioista itse joudun maksamaan 52%. Siihen vielä vaivalla säästetyistä sijoituksista korotetut pääomaverot. Ovatko sosialistipuolueet vallassa? Meiltä varastetaan kovan työn tuotot.

  2. Toivon, että OSKL:n edustajat

    Toivon, että OSKL:n edustajat eivät ainoastaan anna kirjallisia tiedotteita. En usko, että niillä on suurta vaikutusta. Teidän pitää tavata päättäjiä henkilökohtaisesti! Tämä on sulle-mulle -peliä. Siinä voittavat ne, joilla on henkilökohtainen suhde päättäjään. OSKL:n edustajien on tavattava päättäjiä säännöllisesti. On vaikeampi pyllistää sellaiselle, jota joutuu tapaamaan kasvokkain usein. On helppo pyllistää sellaiselle, johon ainoa kontakti on blogikirjoitus. En siis väheksy kirjallisia kannanottoja sinänsä, mutta penään paljon, paljon aktiivisempaa läsnäoloa päättäjien läheisyydessä. Tämä kehyspäätös osoittaa, että kontaktit päättäjiin ovat huonolla tolalla.

  3. Osakesäästäjät kapinaan
    Budjettiriihessä päätetty 43%:n korotukseen pitäisi kurmootettujen piensijoittajien reagoida siten, että myydään ja boikotoidaan valtionyhtiöiden osakkeita. Tämä voisi olla tarpeeksi konkreettinen seikka, jonka vaikutukset jopa politikkojen luulisi noteraavan. Hallitus ei ole tehnyt piensijoittajien ja toisaalta pörssin eteen muuta kuin kaunopuheisia julkilausumia mm. hallitusohjelman lupaukset pienten osinkojen verovapudesta.
    Jos suuri osa osakesäästäjistä olisi valmis luopumaan valtionyhtiöiden osakkeiden omistamisesta, niin ehkä protesti menisi läpi myös hallitukseen asti. Toisaalta ei tulisi kylläkään ikävä valtionyhtiöiden ”tuottoja” eikä varsinkaan omistajalehteä.

    Oldtable72

Comments are closed.

Related Posts