Suomen väestöpyramidi tasapainottuu

Suomen väestöpyramidi näytti vielä kymmenisen vuotta sitten heikolta ja perhettä kohden syntyi vain noin 1,6 lasta. Nyt tilanne näyttää jo valoisammalta kuten oheisesta findikaattorin julkaisemasta ja tilastokeskuksen laatimasta väestöpyramidikuvasta havaitsemme. Nuorien ikäluokkien koko on kasvanut ja nyt perhettä kohden syntyy jo noin 1,9 lasta. Yhteiskuntamme on tänä päivänä tältä osin terveempi ja tasapainoisempi kuin aiemmin. 

Suomen väestöpyramidi  (Lähde: findikaattori)

 

Muutokselle löytyy muutamia mahdollisia selityksiä:

 • opiskelijaperheiden elämää helpottavia uudistuksia on saatu aikaan, ja opinnot eivät enää ole aivan yhtä vakava este lasten hankkimiselle kuin aiemmin
 • asumisväljyys on lisääntynyt, ja lapsiperheet löytävät helpommin itselleen soveltuvia rivi- ja omakotitaloja
 • yhteiskunnan arvomaailma on muuttunut urakeskeisyydestä kohti inhimillisempiä arvoja; naiset eivät enää kilvoittele pelkästään työelämän suorituksista – muillakin tekijöillä on merkitystä

On muitakin länsimaisia yhteiskuntia, jotka ovat Suomen kanssa samalla tasolla. Näitä ovat esimerkiksi Ruotsi ja USA. Syyt tasapainoiseen demografiaan ovat luultavasti jossain määrin erilaisia. USA:n omakotiasumiseen painottunut asumistapa lienee eräs seikka jolla on vaikutusta. Kaikenkaikkiaan väestökehitykseen vaikuttavista tekijöistä on vähän tutkimustuloksia, eikä ymmärrystä vahvasti kulttuuriin ja aseneisiin limittyvistä vaikutusmekanismeista tunnu olevan missään.  

2 thoughts on “Suomen väestöpyramidi tasapainottuu

 1. Yhtenä syynä voitaisiin

  Yhtenä syynä voitaisiin mainita Suomen valtion aikaansaama hallitsematon maahanmuutto.

  Maahanmuuton seurauksena Suomeen on tullu maahanmuuttajia, joilla on suurempi pesue.

  Tulevaisuuden huoltosuhde onkin sitten toinen juttu…

  1. Kaikki lapset ovat hyviä!

   Ja uussuomalaisen lapsi on huonompi kuin "suomalaisen" koska…?

   Minusta pääasia on että lapsimäärä on kasvanut. Väestöpyramidi alkaa todellakin näyttää terveemmältä!

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä