Suomesta tulossa nuorten ihmisten yhteiskunta
Suomesta on vähitellen tulossa globaalissa persepktiivissä mitattuna nuorten ihmisten dynaaminen yhteiskunta. Syynä ei ole ehkä niinkään paljon hedelmällisyyden kasvu täällä meillä, joka sekin on noussut 1970 luvun allonpohjasta nykyiseen 1,95 arvoon. Syynä on ollut enemmän syntyvyyden lasku maailmalla.
Tuloksena tästä muutoksesta ohitimme Japanin jo 70- luvulla, Hong Kong:n ja Kiinan 1980- luvulla, Venäjän 90- luvun alussa ja nyt viimeksi Brasilian vuonna 2008. Ja kun vielä ottaa huomioon, että olemme nuoren väen osalta muuttovoittomaa, niin väestötilastojen perusteella olemme parinkymmenen vuoden kuluttua suhteellisesti mitattuna eräs dynaamisista maista, joissa talouskasvua vauhdittaa muihin verrattuna nuorehko ja hyvin koulutettu väestö.
Hedelmällisyys (Lähde: Maailmanpankki /Google)
Kehitykseen vaikuttavia seikkoja ei ole helppo kvantifioida tutkimustulosten perusteella. Hyviä tutkimuksia ei tältä alalta yksinkertaisesti ole. Joudumme toimimaan sivistyneiden arvausten varassa. Seuraavassa tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet siihen että Suomi on muuttunut ihmisystävällisempään suuntaan:
- Asumisväljyytemme on kasvanut ja nuorien perheiden on mahdollista hakeutua rivitalo- ja jopa omakotitalo- asumiseen. Rivitalovaltaisessa yhteiskuntamiljöössämme on tilaa nuorille ja lapsille.
- Yhteiskuntamme on kaiken kaikkiaan muuttunut diversiteettiä arvostavaan suuntaan siten, että taidetta, ihmisiä ja erilaisia elämäntyylejä kunnioitetaa enemmän kuin ennen. Tämä on omiaan luomaan tarvittavaa turvallista ilmapiiriä.
Kaikki talouteen positiivisesti vaikuttavat seikat eivät kuitenkaan ole samoja, jotka vaikuttavat perheiden tulevaisuudenuskoon. Esimerkiksi Hong Kong on järjestynyt yhteiskunta, jossa ihmiset ovat ahkeria Kiinasta tulleita nuoria maahanmuuttajia. Hong Kong ohitti meidät ostovoimapariteetillä mitatussa elintasossa jo jokin aika sitten, ja nyt se on ohittanut Yhdysvallat. Mutta silti perheet eivät hanki jälkikasvua. Syyn ymmärtää, kun asuu siellä vaikkapa vain hetken. Siinä yhteiskunnassa ei ole tilaa lapselle – asumisen ahtaus on kammottavaa tasoa ja miljööarkkitehtuurissa ei ole paikkaa lapsen leikeille. Suorituspaineinen yhteiskunta johtaa pitkiin työpäiviin ja vähäiseen perhe-elämään.
Joudumme ehkä hieman tinkimään rahallisesta elintasosta, jotta voimme hyvin. Mutta jos vaihtoehtona on Hong Kong:n kaltainen yhteiskunta niin tuon tinkimisen tekee ilomielin.
Kommentit