Suomi nousuun ikään tai sukupuoleen katsomatta

Kirjoitusvuorossa: Hannu Lehtilä

 

Edellä kirjoitettu kuulostaa kömpelöltä vaalilauseelta. Sitä se onkin, mutta katsotaan, mitä se tässä taloudellispoliittisessa tilanteessa pitää sisällään, varsinkin kun aktiivipalkansaajia koskeva yhteiskuntasopimus alkaa olla valmis.

Kauppalehden (9.3.2016) Heikki Haapavaara kävi moikkaamassa Keskuskauppakamarin, KKK:n, toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilää, ja mitä hän havaitsikaan; KKK:n käytävillä vilahteli hänen vanhoja, eläkkeellä olevia tuttujaan, kuten Finavian ex-johtaja Samuli Haapalaa ja ex-suurlähettiläs Jaakko LaajavaaJohnny Åkerholm ei ollut paikalla, mutta tämäkin ex-huippuvirkamies tekee töitä KKK:lle. Hän seuraa kansainvälistä talouspolitiikkaa. Haapavaara hämmästeli ”ukkeliväkeä”, mutta Penttilälle ei asia ollut uusi eikä ihmeellinen. Idea syntyi, kun parivaljakko Alf Rehn – Risto E. J. Penttilä teki nelisen vuotta sitten kirjaa Suunnaton Suomi (Otava 2012). Havainto oli yksinkertainen; työmarkkinoilta vapautuu suuri joukko huippuasiantuntijoita, käyttämätöntä voimavaraa. Åbo Akademin johtamisen ja organisaatioiden professori Alf Rehn on jalostanut nyttemmin tämän löydöksen koskemaan koko eläkkeelle jäänyttä sukupolvea; heillä on varallisuutta, kun asuntovelat on maksettu ja lapset kasvatettu. Heissä on yksi taloudellisen nousun pilari. – Rehn on suosittu luennoitsija ja mukaansa tempaava kaveri.

No, tämä havainto senioreiden käytöstä ei ole tietystikään kahden mainion miehet yksinoikeutta. Mikko Kososen johtama Sitra on tehnyt samaa vuosikausia. Nyt muun muassa STTK:n ex-johtaja Mikko Mäenpää pohtii Sitran suojissa työelämän uudistamiseen liittyviä asioita. Aihe on mitä polttavin ja hänestä toivotaan työmarkkinajärjestelmän uudistamisen Lauri Tarastia!

Eivätkä yksityiset firmatkaan ole olleet sokeita. Päinvastoin. Useat virkeät ja eteenpäin menevät firmat ovat kiinnittäneet toimivan johdon avuksi ja sparraajiksi ”harmaata tietoa” sisältäviä ryhmiä. Advisory Board on homman nimi, ja se on Suomessakin nykyaikaa.

Suku- ja perhefirmat ovat tietenkin tehneet tätä kautta historian.

Ikärasismin pahimmat vuodet saattavat olla pikku hiljaa takanapäin, kun ”minä-minä” ja ”kaikki mulle heti” -sukupolvi ikääntyy ja viisastuu. Sen sijaan naisten tasavertaisuus etenee hitaasti.

Naistenpäivänä haastateltu KKK:n varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa kertasi vanhan totuuden: naiset etenevät kyllä keskijohtoon, mutta liiketoimenjohtajiksi nousevat vain harvat. Siitä joukosta taas pääsääntöisesti valitaan toimitusjohtajat. Eli tekemistä on.

Katsotaan, miten nämä kaksi asiaa, ikä ja sukupuoli, menestyvät maailmalla: IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on 60-vuotias. Vielä kovempi talouspamppu, FED:in pääjohtaja Janet Yellen on 70-vuotias ja USA:n presidenttiyttä tavoitteleva Hillary Clinton 69-vuotias. Niin se vaan maailman modernein talous uskoo naisiin! – Ikä ei näytä häiritsevän myöskään USA:n republikaaneja, sillä Donald Trumpkin on 70.

Alf Rehnin havaintoihin kuuIuu myös se, että osakesäästäminen on seniorien keskuudessa sangen suosittua. Pankissa rahoista ei saa enää korkoa, joten vakaisiin pörssiyhtiöihin sijoittaminen on suosittu vaihtoehto. Sitä paitsi on kivaa välillä vähän ”pelatakin”, ja monissa maissahan on erityisiä kansanosakkeita.

Yhtiöiden kannattaakin näinä aikoina olla tarkkoina: tulevissa yhtiökokouksissa annetaan tähtiä (ja tehdään ostopäätöksiä) paitsi osinkojen suuruudesta myös pitopöydän runsaudesta ja antimien laadusta. – Siinäkin asiassa ikä ja kokemus ovat valttia!

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts