Suomi seminaareilla nousuun…

Kirjoitusvuorossa Hannu Lehtilä

Juuri kun olimme taloudessa tuudittautumassa turvalliseen seminaarikevääseen, ravisti reaalitalous meidät hereille. Rautaruukki ja ruotsalainen SSAB panevat hynttyyt yhteen ja nousevat sarjaa ylemmäksi. Kilpailukyky teräskentillä kasvaa ainakin Euroopassa, toivottavasti edes vähän myös globaaleilla markkinoilla. Rautaruukin kurssi ampaisi pörssissä yli 30 prosentin nousuun.

Tämän kirjoittaja ajoi uutispommipäivänä, 22.1.2014, Helsingistä Tornioon Pohjoisen Foorumin työmarkkinaseminaariin ja pakosta kuunteli tarkkaan autoradiosta median raportointia. Jako oli selvä: tuleeko irtisanomisia ja kuinka paljon, sekä maaotteluhenkinen näkökulma häviöstä Ruotsille.

Ministeri, kaupunginjohtaja ja pörssianalyytikko näkivät asiassa positiivisia puolia. Voimien yhdistämisessä tässä maailman tilanteessa on järkeä, muuten Rautaruukin olisi voinut käydä huonosti. Nähtiin, että tämä on kestävämpi ratkaisu. Tätä mieltä oli myös pörssi. Ja minä.

Ostin nimittäin näitä kruununjalokiviä kymmenisen vuotta sitten, aikana jolloin vuorineuvos Helge Haaviston 1960–70 –luvuilla luoma Rautaruukki oli todella kova sana. Sitten mentiinkin vain alamäkeä. Sijoitukseni pieneni kuin pyy maailmanlopun edessä. No, nyt tulee vähän takaisin. Pitkästä pinnasta on piensijoittajallekin joskus hyötyä. Katsotaan mitä tulee!

Mutta vielä seminaarikeväästä: pääministeri Jyrki Katainen löi pohjat ”positiivisuusseminaarilla” heti kun juhlakaudesta oli selvitty tammikuun alussa. Median kielteisyydestä maristiin, mikä tiesi automaattisesti median tuomiota ja median hampaisiin joutumista.

Hänen jälkeensä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori piti ”selkärankaseminaarin” pari päivää ennen Rautaruukin uutista. Seminaarin talousopeista ei saanut lisäarvoa, mutta jos seminaaria lukee poliittisesti, niin ei voinut olla huomaamatta ministerin mielihyvää, kun presidentti Sauli Niinistökin oli paikalla. Vapaavuori on Niinistön ministeriaikainen avustaja, ja ”mestari-kisälli” – suhde näyttää jatkuvan. Vapaavuori olisi varmaan mieleinen mies Kataisen seuraajaksi!  Katsotaan tämänkin asian kehitystä.

Kokoomusvetoisten seminaarien jälkeen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen löi pöytään – ei demarien talousoppeja – vaan piispat. Pohdittiin ”eettistä markkinataloutta”, mikä on aina hyvä asia, mutta sai piispat nostelemaan kulmiaan ja ihmettelemään ”onko talousjärjestelmän kehittäminen juuri piispojen asia”.  Keskustelemassa olivat arkkipiispa Kari Mäkinen, metropoliitta Ambrosius sekä piispa Teemu Sippo. Taas jään seuraamaan keskustelua.

Sokerina pohjalla on maailmantalouden ja politiikan huippujen talousseminaari Davosissa. Tätä kirjoitettaessa on meneillään vasta toinen seminaaripäivä, joten suljetusta eliittiseminaarista on vähän tietoa. Aihe on tärkeä, eli miten angloamerikkalaiseen talousoppiin nojaava maailmantalous saadaan kasvu-uralle. Rahoitusmarkkinat eivät yksin ole siihen pystyneet. Suomesta Davosiin on kutsuttu presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Jyrki Katainen ja ulkomaankauppaministeri Aleksander Stubb. Kaikki kokoomuspoliitikkoja! Keskustalainen komisaari Olli Rehn tullee EU:n kiintiöstä.

Lopuksi lattiatasolle, eli pohjoisen työmarkkinaseminaariin. Kaksi päivää täyttä asiaa, eikä mitään kunnallista haukottelua. Meneillään on niin suuri julkisen sektorin ja yritystalouden murros sekä sitä kautta vallankumouksellinen työelämän murros, ettei yksikään aihetta konkreettisissa työryhmissä työstävä seminaari ole nyt liikaa. – Ilkeistä heitoista huolimatta.    

P.s. Lapissa on nyt kylmää ja hiljaista, mutta annas olla kun kevään ”etelän herrojen” hiihtoseminaarikausi alkaa, niin eiköhän Suomi lähde nousuun jo yksistään seminaarien voimalla!  

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija