Super-Mario ei pettänyt

Ennustin viikko sitten, että EKP tulee lisäämään elvytystä joskus puolen vuoden sisään, koska inflaatio kituu jo deflaation puolella. Samalla EKP antaisi depressiivisille markkinoille sen kaipaamaa Viagraa, kun sitä taas vaivaa perinteinen syysnuupahdus. EKP ei pettänyt, sillä eilen Draghi vihjasi erinäisistä lisätoimista luultavasti jo joulukuussa. Q€ saanee jatkoajan jo tässä vaiheessa, ja mahdollisesti siihen käytettyä rahamäärää kasvatetaan jo sovitun ajan sisällä. Muitakin toimia voi olla tiedossa, mutta tuolla varmasti suurin vaikutus on.

Ja kuten odotettavissa oli, markkinat riehaantuivat heti Draghin puheen jälkeen. Laskupäivää pakertaneet pörssit pamahtivat reippaaseen nousuun, jossa ovat tänäänkin jatkaneet. Tuskin tästä vielä niin iso ralli vielä silti syntyy, etteikö joulukuun kokoukseenkin boolia jää. Kun viime keväänä EKP julkisti sinänsä odotetun ohjelmansa, sen koko innosti pörssit niin pitkään ja perusteelliseen orgiaan, että minutkin se hiukan yllätti – vaikka rallia odotin, jos ja kun EKP:n päätös oli se mikä piti. Kesällä ja syksyllä on podettu krapulaa, mutta juhlamieli alkaa taas kaivautua komeroista.

Tämä hyvä osoitus siitä, että erilaisia uutisia ja päätöksiä on osattava ennakoida, jos haluaa spekuloida markkinoiden liikkeillä. Jos makropoliittisia päätöksiä odottelee ja jää niitä vielä märehtimään, myöhästyy junasta auttamatta. On luettava tilanteet ennakkoon. Etenkin keskuspankit ovat varsin rationaalisia toimijoita. Kun hintakehitys ja maailmantalouden kuva ovat mitä ovat, ei EKP:lla ollut hirveästi vaihtoehtoja, ei ainakaan Draghin komennossa, hän kun ottaa deflaation vakavasti kuten pitääkin.

Osakesijoittajan kannalta asiat ovat hyvässä kuosissa. Korot jatkavat nollassa vielä pitkään kuten olen vatkuttanut. Euroalue on päässyt jonkinmoiseen kasvuun, joka varmasti pätkii matkan varrella, mutta hyvien yhtiöiden kannalta tilanne on kuitenkin pääpiirteissään valoisa. Eikä kunnollisia vaihtoehtoja osakkeille ole.

Kevääseen asti kestävä ralli voi olla jo alkanut, mutta viimeistään sydäntalvella se on edessä, ellei jokin todella odottamaton kriisi siltä kiskaise mattoa alta. Toisaalta kriisit vain varmistaisivat sen, että EKP ei vitkuttele lisäelvytyksessä. Muutkin keskuspankit varmasti reagoivat, jos tilanne äityisi oikein pahaksi.

En oikein usko tällaiseen vaihtoehtoon, ellei Venäjän ja länsimaiden välille syty vahingossa kunnon sota Syyriassa. Ei se varmasti kenenkään tavoite ainakaan ole, vaikka napit vastakkain ollaankin. Kiinakin näyttää uutisten mukaan olevan paremmassa taloudellisessa kunnossa kuin kauhukuvat pelottelivat.

3 thoughts on “Super-Mario ei pettänyt

 1. ”Kevääseen asti kestävä ralli voi olla alkanut”

  Samaa mieltä, ralli jatkuu luultavasti jonkin aikaa. Luultavasti tosian kevääseen myös minun käsittääkseni. Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta kuvava VIX on pudonnut jo alle 15 tasolle ja senkään puolesta ole estettä nousun jatkumiselle.

  Markkinat riemastuivat Draghin melko varovaisista sanankäänteistä ja positiivisista uutisista. Tämäkin on hyvä merkki. Hyvät asiat noteerataan ja niillä on vaikutusta.

  Markkinoita huolella seuraavat sijoittajat ovat monasti yllättävän samanmielisiä.

   

  1. Ihmettelen tuota VIXiä

   Mistä vierailija on saanut päähänsä, että VIX ei aseta estettä nousulle. Tuo VIXin arvo osoittaa, että optiokauppiaat olettavat kurssien pysyvän paikoillaan eli markkinat ovat sinänsä melko yksimielisiä tämän hintatason hyvyydestä. Koska nyt ollaan melko yksimielisiä hintatasosta emme näe riskejä tai hinnoittele riskejä. Asiahan voi muuttua kuten historia osoittaa. 

   1. Pari asiaa

    Osakemarkkinoilla on usein puolen vuoden sykli. Laskukausi alkaa olla senkin perusteella takana, ja keskuspankit tukevat tätä oletusta. Toki tässä nykäistään vielä monet kerrat alaspäin eri aikajaksoina, mutta pääsuunta on luultavasti ylös kevääseen asti. EKP:n joulupaketin jälkeen Mr Market pysyy nousuhumalassa osinkojen maksuun asti ilman ihmettä.

    VIX:iä en ole juuri seurannut, mutta eikö se heilu samalla tavalla kuin muutkin kurssit? Voiko se toimia ennakoivana indikaattorina? Jos voi, niin miksi kaikki eivät sitä käytä, ja eikö se silloin menettäisi merkityksensä? 

    Heikki

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On