Suurimpien ETF rahastojen pääoma on Suomen BKT:n kokoluokkaa

Suuret instituutiot osaavat yleensä parkkeerata rahansa järkeviin instrumentteihin. Mutta mitä ovat nuo instrumentit ja voiko tavallinen sijoittaja päästä näihin instrumentteihin käsiksi?

Kyllä niihin pääsee tavallinen kaduntallaaja käsiksi ja vieläpä varsin helposti. Ohessa lista maailman suurimman ETF pörssin, AMEX:n, suurimmista rahastoista suuruusjärjestyksessä. Hoitokulut ovat tyypillisesti luokkaa 0,06%…0,2% vuodessa, merkintäpalkkioita ei ole ja osto- ja myynti- noteerausten välinen niinsanottu spreadi on alle 0,01%.  Ehdot ovat siis varsin kohtuulliset.

Ei ihme että rahastopääomat ovat huikeita, kun kulut ovat näin edulliset. Suurimpien yksittäisten rahastojen pääomat ovat samaa suuruusluokkaa kuin koko Suomen pörssin markkina-arvo (162 Mrd€) tai Suomen bruttokansantuote (178 Mrd€). Näihin tuotteisiin vakuutusyhtiöt ja aktiivisesti hoidetut rahastot parkkeeraavaat valtaosan pääomastaan.

Nimi Kaupankäyntitunnus Toimiala Rahastopääoma (Mrd$) Palkkio/vuosi

Vanguard Total Stock Market ETF

VTI Maailmanluokan yritykset 164.04B 0.06%
Vanguard S&P 500 ETF VOO Maailmanluokan yritykset 109.45B 0.06%
SPDR S&P 500 SPY Maailmanluokan yritykset 89.88B 0.09%
Vanguard Total Bond Market ETF BND Keskipitkät valtionlainat (USA) 87.16B 0.11%
Vanguard MSCI Emerging Markets ETF VWO Kehittyvät markkinat (maailma) 62.62B 0.22%
SPDR Gold Shares GLD Kulta 56.02B 0.40%
iShares MSCI EAFE Index EFA Maailman osakkeet (ei USA) 39.10B 0.35%
iShares MSCI Emerging Markets Index EEM Kehittyvät markkinat (maailma) 38.23B 0.68%
Vanguard Mid-Cap ETF VO Suuret yritykset USA:ssa 29.17B 0.12%
iShares S&P 500 Index IVV Maailmanluokan yritykset 27.03B 0.09%
Vanguard Small Cap ETF VB Keskisuuret yritykset (USA) 26.60B 0.12%
PowerShares QQQ QQQ Suuret kasvuyritykset (USA) 24.44B 0.20%

Saako näitä tuotteita tavallinen kaduntallaaja vai pitääkö olla miljoonia euroja ennen kuin pääsee mukaan? Ehdot ovat näiltäkin osin varsin kohtuulliset. ETF tuotteita saa ostaa tavallisten suomalaisten välittäjien kautta. Yllä mainittujen kulujen lisäksi joutuu maksamaan saman osto/myynti palkkion kuin yleensäkin pörssiosakkeita ostettaessa. Piensijoittajilla tämä palkkio on noin 0,3% luokkaa transaktiota kohden. Tämä ei vielä kaada sijoituksen järkevyyttä. Pienilläkin summilla kannattaa siis mennä mukaan. Minimimerkintää ei ole ja jo 1000…3000€ suuruiset sijoitukset ovat järkeviä.

Aktiivisesti hoidettuja rahastoja pyöritetään monasti niin, että näiden yllä mainittujen ETF tuotteiden avulla aktiivisesti hoidettu rahasto varmistaa hajautuksen ja sitten muutamien salkunhoitajan hyvin valitsemien yksittäisten osakkeiden avulla salkunhoitaja ottaa näkemystä. Tämä strategia on järkevä. Salkunhoitaja voi keskittyä valitsemaan muutamia voittoisia osakkeita ja ETF tuote huolehtii hajautuksesta. Salkunhoitajalle jää aikaa keskittyä seurata niitä yrityksiä, joiden avulla hän ottaa näkemystä eikä ajatus harhaudu mekaaniseen hajautuksen hallintaan. 

Lisää ETF tuotteita löytyy muun muassa täältä:  

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On