Suurvalta ei tee virheitä

Yhteiskunta

Otsikosta pari täsmennystä: asiaa jota ei itse eikä kukaan muukaan ota puheeksi, ei oikein ole olemassa. Ja toisekseen: kiva harvoin toteutuu. Oishan kiva, jos Putin sanoisi, että Stalin teki törkeän tempun mm. hyökätessään Suomeen 1939, mutta sellainen ei toteudu.

Oma henk.koht ja tuore taustani on, että luin kesällä jonkun kirjan NL:sta sodassa (1939) / 1941 – 1945. Sotimiseen kiinnitettiin paljon huomiota jo rauhan aikana, mutta kuitenkin hyvin monet asiat olivat maksimaalisen idioottimaisia NL:n itsensä kannalta, siis esim. miten Stalin antoi yllättää itsensä ja maansa 22.6.1941. Asian muistelo lienee Venäjällä nykyään erittäin epäsuositeltavaa ja jopa rangaistava teko.

Kukaan tuskin sanoo liioin Venäjällä Krimin miehityksen olleen virheen tai pohtii, onko Venäjällä kovakin pula maasta. Sellaisen ihmettelijä saa äkkiä jonkun oudon myrkytyksen.

Aikoinaan seurasin USA:n hyökkäyksiä Afganistaniin ja Irakiin aika tarkkaan. Syvempää käsitystä antavat nuo neljä kirjaa (sarja). Tyhmää, tyhmempää, tyhmintä – ja ketään ei ole koskaan kiinnostanut. USA menetti Afganistanissa 20 vuodessa pari tuhatta ammattisotilasta ja afgaaneja ei kukaan sure?

Ja tuohon Suomikin osallistui pelkästään Afganistanissa 800 miljoonalla eurolla ja kahdella kaatuneella. Nyt sieltä tullaan pois hekon jalaksista roikkuen ihan samalla tavalla kuin Saigonista vuonna 1975.

Ja kun ei koskaan tee virheitä, ei tarvitse liioin oppia mitään uutta kokemuksistaan. Kovin pitkään, esim. sata vuotta jatkuessaan, saattaahan tilanteeseen tulla joitain heikkouksia, kuka ties?

Islam Lähi-itä

One thought on “Suurvalta ei tee virheitä

  1. Juha toi artikkelissa esille oleellisimman seikan. Se että suvereeni valtio ei tunnusta virheitään johtaa siihen että virheistä ei opita.

    Taas kohta mennään Afganistaniin tai johonkin muuhun maailmankolkkaan opettamaan pommien voimalla paikallisia rättipäitä tai muita alempiarvoisemmiksi kokemiamme ihmisiä että miten tulee elää sivistyneesti, meidän parempien ihmisten lailla.
    Ja sitten taas roikutaan helikopterin jalaksissa kun jostain syystä paikalliset eivät oikein tahdo innostua siitä että käymme kiväärin piippua sojottamalla opettaan heille parempia tapoja.

    Meitä miehittäjiä harvoin rakastetaan.

Comments are closed.

Related Posts