Swipe away – N9 ja Nokia-brändin uusi tuleminen

Vastikään Nokian Meego-pohjaisen N9-älypuhelimen lanseeraus on saanut aikaan ristiriitaisen vastaanoton. Strategisesti lanseeraus kieltämättä ontuu, koska tuote on rakennettu alustalle, jota ei kohta enää ole. Eli tällä tiellä ei ole kasvupolkua eikä tulevaisuutta. Äärimmäisesti ajatellen tilanne on jopa asiakasta ja markkinaa halveksuva; tällaista meillä olisi tarjolla, mutta ei kuitenkaan.

Mielestäni N9-lanseeraus oli Nokialta välttämätön toimenpide. Tämä liiketoiminnallisesti suunniteltu taktinen operaatio haluaa osoittaa, että Nokialla on edelleen osaamista ja kykyä, joka kantavassa alusta- ja palveluekosysteemissä muuntuu kannattavaksi liiketoiminnaksi. N9-lanseerauksessa alleviivattiin kehittynyttä käyttäjäkokemusta, harkittuja materiaalivalintoja ja muotoilua. Nämä tuotekohtaiset kilpailutekijät yhdessä alan kustannustehokkaimman tuotannon ja logistiikan sekä kattavan ja tehokkaan jakeluverkon kanssa ovat menestyksen avaimia Nokian uudessa tulemisessa.

Nokia-brändi ja sen arvo ovat pudotuksessa. N9-lanseeraus oli välttämätön toimenpide tuoda Nokia-brändi estraadille positiivisessa, uutta luovassa valossa viimeisen yhdeksän kuukauden pääsääntöisesti negatiivisen julkisuuden vastapainona. Kuluttajabrändi ei kestä pitkää "radiohiljaisuutta".

Sijoittajamarkkinan varovaisen myönteinen N9-lanseerauksen vastaanotto vahvisti Nokian osakekurssia muutaman prosentin.

Gorilla-asema valtavia mahdollisuuksia tarjoavassa internet-ekosysteemimarkkinassa on Nokian tämän vuoden alussa tekemien strategisten päätösten takia taakse jäänyttä elämää. Mahdollista on toimia kannattavasti tässä ekosysteemissä taitavana simpanssina keskittyen kuluttajalaitteiden käytettävyyteen ja materiaaliteknologiaan, tuotannon ja jakelun kustannustehokkuuteen sekä brändin haluttavuuden kehittämiseen, minkä oleellinen elementti on muotoilu.

Älypuhelimissa hyperkilpailu jatkuu PC-laitteiden tavoin, joten ruhtinaallisia kannattavuuslukuja on turha tässä segmentissä odottaa. Kun huomioidaan tämän lisäksi  Nokian vääjäämätön markkinaosuuden romahtaminen, mikä murentaa pohjaa myös kustannuskilpailukyvyltä, ja se, että onko Nokialla todellisuudessa kestävää kilpailuetua edellisessä kappaleessa mainittujen kilpailutekijöiden suhteen,on Nokian osakkeen arvostus korkeahko (4.2 Eur).

3 thoughts on “Swipe away – N9 ja Nokia-brändin uusi tuleminen

 1. Nokia kustannuskilpailukyvyn

  Nokia kustannuskilpailukyvyn mureneminen on todella herkkä paikka yhtiölle. Se on se viimeinen asia, joka on aina tehonnut kilpailijoita vastaan vaikka design, käytettävyys ja ominaisuudet olisivat olleet pielessä. Hinnalla ja brändillä Intiakin valloitettiin. Jos Nokia ei enää pysty sanelemaan alihankkijoille hintoja markkinaosuuden laskiessa, niin tilanne on uusi.

  N9 on todella lupaava tuote, mutta resurssien totaalista tuhlausta koska ohjelmistoalusta lopetetaan joka tapauksessa. Mihin sillä pyritään?

   

  1. N9 kiinnostaa

   En ihmettelisi jos N9 tulisi olemaan Nokialle hyvinkin kannattava malli, ohjelmistoalustasta riippumatta. Ainakin itseäni tällaisena tavallisena IT-alan ekonomina, sähköpostia, nettiä, navigointia, kameraa, facebookkia ym. kännykällä käyttävänä laite kovasti kiinnostaa ja luultavasti sen ostan. En osaa kovin huolissani olla tuen riittävyydestä puhelimen elinkaarta ajatellen, pari-kolme vuotta sen pitää pelata.

   En kaipaa myöskään suurta määrää appseja tms, kunhan nettiin saa yhteyden ja muutama tärkein appsi löytyy. Itse asiassa appsien lataaminen nykyiseen iPhoneeni on mielestäni aika turhaa hommaa, pitäisi laitteen pelata ilman tuollaisia lisäohjelmia normikäytössä.

   Näyttääpä tuo laite ainakin että Nokia osaa tehdä iPhonen, Galaxyn ym. veroisen ja paremman älypuhelimen. Nyt odotellaan vastaavan tasoisia laitteita Windows alustalla, näyttää menestynyminen niillä paljon uskottavammalta N9:n näkemisen jälkeen.

   1. Minä olen lataillut android

    Minä olen lataillut android kännykkääni koko joukon kaikenlaista kivaa ja milenkiintoista. Selain on ihan jees, mutta esimerkiksi suomenkieliset uutiset saa varmemmin ja nopeammin kun on sopiva softa kännykässä. Myös Rovion angry birds on tuottanut pajon hupia samoin kuin muutama muukin ilmainen peli.

    Olen samaa mieltä siitä, että N9 on Nokialta hieno osoitus siitä että kyllä täältä pesee. Harmi, että N9 ohjelmistojen (Meego) kehitys on päätetty lopettaa.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan