Taas liikkeellä pankki- ja välittäjä- tunnusten kalastelua ja väärinkäyttöä

Viime viikkoina on havaittu enenevästi pankkitunnusten kalastelua ja aiempaa aidomman näköisillä viesteillä.
Finanssialan Keskusliitto muistuttaa, että pankit eivät koskaan lähetä asiakkailleen sähköpostiviestejä, joissa pyydetään antamaan verkkopankkitunnuksia, tunnuslukuja tai luottokorttinumeroita.

 
Henkilökohtaisia verkkopankin käyttäjätunnuksia ja tunnuslukuja ei saa lain mukaan milloinkaan antaa muiden haltuun ja ne on säilytettävä erikseen.
Huijaukselta vaikuttaviin viesteihin ei pidä vastata ja ne on syytä tuhota avaamatta niitä. Avatulta sivustolta voi saada myös haittaohjelmatartunnan.
-Myöskään viesteissä olevia linkkejä ei pidä klikata. Itse olet paras tietoturvaohjelma mitä on. Jos olet luovuttanut pankkitunnuksesi vääriin käsiin, ota heti yhteys omaan pankkiisi, muistuttaa johtaja Risto Karhunen Finanssialan Keskusliitosta.
 
Verkkopankkitunnukset rinnastetaan maksuvälineisiin
 
Maksupalvelulain mukaan verkkopankkitunnukset ovat maksuvälineitä kuten maksukortitkin. Tunnuksia on säilytettävä samalla huolellisuudella kuin maksukortteja ja niiden tunnuslukuja.
 
Pankkitunnukset ovat henkilökohtaisia. Eri tunnusten osat pitää säilyttää erillään eikä niitä saa koskaan antaa ulkopuolisille.
 
Asiakkaan huolimattomuus voi lain mukaan johtaa vastuuseen aiheutuneista vahingoista, jos pankkitunnuksista ei ole huolehdittu riittävällä tavalla ja pankin kanssa sovittujen ehtojen mukaisesti.
 
Pankit käsittelevät tunnusten kalastelutapauksia yksilöllisesti tapaus kerrallaan.
 
Ajan tasalla olevat virustorjunta- ja palomuuriohjelmistot ovat myös tehokas tapa suojautua haittaohjelmia vastaan.
 
Lisätietoja:
 

 

Related Posts