Talousuutiset ja päänsärky

                                                                 

STX:n pääneuvottelija?

Valtioneuvoston päätös tukea STX:n Turun telakan tilausta on saanut lähinnä tyytymättömiä kommentteja. Kiittämättömyys on maailman palkka ja Metalliliiton pj Riku Aalto on johtanut valituskuoroa yhdessä STX:n johtajan Jari Anttilan kanssa.

Päivän uutispuurosta on hampaitten väliin jäänyt joukko sattumia, jotka eivät ole olleet mitään joulumanteleita vaan luumunkiviä.  

Riku Aalto ym. ay-johto vaatii siis valtiolta enemmän tukea korealaisomisteiselle yhtiölle, jotta se voisi Turussa puolalaisella työvoimalla rakentaa laivan amerikkalaismiljonäärien risteilyjä varten ilman että veroja maksettaisiin ainakaan täysimääräisesti minnekään. Tämä lienee sitä työväenliikkeen kansainvälistä solidaarisuutta?

Risteilijä rakennetaan siellä, missä se on tal. järkevintä. STX:n puhe, että ”ihan kohta pitää lähteä Ranskaan” on ollut puhdasveristä kiristystä ja iltalypsyä.

Martin Saarikangas on ”tiennyt”, ettei STX-konsernin talousongelmat ulotu Turun telakalle. Joko Saarikangas on lukenut tämän kahvinporoista tai sitten hän on STX-konsernin johdossa. Olettaisi nimittäin Saarikankaan tietävän, miten helppoa on konsernin sisällä siirrellä esim. takauksia.

Julkisuudessa ei ole puhuttu juuri mitään 1,5 miljardin euron vientitakuista.

Juotuani oikein monta pulloa glögiä keksin aivan uskomattoman mielikuvituksellisen tarinan. Mitä jos valtioneuvosto suostuu kaikkiin STX:n vaatimuksiin, laivaa ruvetaan rakentamaan, alihankinta- ja materiaalintoimitussopimukset allekirjoitetaan ja sitten STX heittää konkan. Käsissä on puolivalmis laivanraato, tilatut raaka-aineet, vientitakuut, edelleen samat työpaikat ja kaikkein olennaisimpana valttikorttina SUOMEN MAINE. Valtio pumppaa Jartsa Yardsiin (nimetty Jari Anttilan mukaan) miljardikaupalla rahaa. Laiva rakennetaan valmiiksi ja telakkayhtiö myydään pilkkahintaan ulkomaille.

Kieltämättä näin fantastinen ajatuskuvio edellytti oikein harvinaisen monta pullollista glögiä, mutta pikku muistutus: tämä kaikki on kertaalleen tapahtunut. Jartsan asemesta puhuttiin Masasta. Tämä muistaen olisi kiva, jos pidettäisiin hiukan pienempää suuta siitä, miten kata[ja]inen kansa syö petäjäistä leipää ja rakentaa (puolalaisella työvoimalla) laivoja ilman mitään tukia.

Toki erilaisten kurkkudirektiivien lisäksi EU:n pitäisi tehdä jotain laivanrakennustukiaisille, joita kaikki EU-maat maksavat.

 

3 thoughts on “Talousuutiset ja päänsärky

  1. Kohta joku ulvaisee ”strateginen ala”

    Se on yleensä seuraava kortti, kun tukiaispokerissa korotetaan panoksia ja häädetään vastustajaa pöydältä. Telakkateollisuus ei tietääkseni ole missään papereissa vielä sitä, mutta yhdessä lehtijutussa sitä jo spekuloitiin, ja kohta sen joku kiljaisee. Strateginen alahan on jokainen, jossa on töissä sen verran äänestäjiä, että jonkun puoluee laskettu etu on pitää heidän työpaikkojaan pystyssä hintaan mihin tahansa perusteella milllä tahansa. Kaivosteollisuudesta on käytännössä kai jo sellainen tullut, telakkateollisuuden asema mitataan nyt.

    Täsmennykseksi: toivon telakkatilauksen jäävän Suomeen, mutta mielekkäillä ehdoilla. Olen itse kokenut pitkäaikaistyöttömyyden, enkä toivo sitä kenellekään. Mutta telakkateollisuuden varaan minkä maan tai alueen ei kannata rakentaa tulevaisuuttaan, jos sen edellytys on jatkuva julkinen tuki, jonka hyödyt kaatuvat etupäässä ulkomaisille tilaajille. Tällaisesta teollisuus- ja työllisyyspolitiikasta on karut kokemukset. Se ei pitkässä juoksussa vahvista maan resursseja, vaan syö niitä. Jos maailmassa on liikaa tuotantokapasiteettia, sitä on purettava. Jälkelle jääneiden on kyettävä toimimaan kannattavasti.

    Hyvää joulua!

    Heikki

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin