Taurus osakelista viikolle 18

Taurus osakelista 1810

Löydät täyden osakelistan verkkosivulta www.taurus-capital.net. Piksun sivulta löydät  aikaisemmat blogini otsikon Taurus/Bo Lindfors alta. Tässä blogissa pohdin miten hyvin Warren Buffett ja hänen sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathaway sopivat johtotähdiksi tavalliselle osakesijoittajalle. Paremmin siihen rooliin sopii Sir John Templeton, joka pitkän uransa loppupuolella kiteytti kokemuksensa menestyksekkäästä sijoittamisesta kymmeneen sääntöön. Lue niistä blogissa.

 

Kun haetaan osakesijoittajalle esikuvia, amerikkalainen suursijoittaja Warren Buffett mainitaan yleensä ensimmäisten joukossa. Jos lähemmin tutkimme hänen sijoitustyyliänsä, huomaamme kuitenkin, että se poikkeaa paljon siitä, mitä osakkeisiin ja muihin finanssi-instrumentteihin luottava yksityissijoittaja noudattaa.

Sijoitusyhtiönsä Bershire Hathaway (BH) liiketoiminnat Buffett jakaa neljään ryhmään:

Insurance,

Regulated Utility Business,

Manufacturing, Service and Retailing Operations

Finance and Financial Products

Viime mainittuun ryhmään kuuluvat sijoitukset kuuluisiin merkkitavarayhtiöihin kuten American Express, Coca-Cola ja Proctor&Gamble. Osakesalkun arvo on noin 60 miljardia dollaria, noin kolmannes yhtiön markkina-arvosta. Kaikkia muita liiketoimintoja yhtiö hallitsee joko yksin tai yhdessä vähemmistö-osakkaiden kanssa. BH on enneminkin laajaa yritysryhmää hallitseva monialayritys kuin hajautettua osakesalkkua kehittävä sijoitusyhtiö. Buffettin pitkäaikainen menestyminen näyttää perustuvan kahteen asiaan: vahva kassavirta on tärkeä, ja sijoituskohteiden liiketoimintamallien tulee olla ennustettavissa. Yksityisen osakesijoittajan on vaikeata  toistaa sitä strategiaa, jolla Buffett kasvattaa BH:n arvoa. Ehkä parasta, mita sijoittaja voi tehdä, on ostaa yhtiön B-osakkeita, joiden hinta, A-osakkeen kohdalla suoritetun 1:1.500 splitin jälkeen, on noin 80 dollaria kappaleelta.

Parempi esikuva on Sir John Templeton, joka kuoli vuonna 2008, mutta jonka nimi elää edelleen Franklin Templeton Investments rahastoyhtiön nimessä. John Templeton syntyi amerikkalaisena, mutta muutti Bahama-saarille ja sai briittikansallisuuden. Ritariarvo myönnettiin hänen pitkäaikaisesta sekä laajasta hyväntekeväisyystyöstään.

Sir John oli rahastosijoittamisen uranuurtajia, ja hän oli myöskin ensimmäisten joukossa sijoittamassa Japanin sekä Aasian osakkeisiin 1960-luvulla. Hän julkaisi pitkän uransa loppupuolella 10 sääntöä, joita hän katsoi tärkeäksi menestystyvälle sijoittajalle:

                             Invest for Real Returns  –  tuotto kulujen ja verojen jälkeen ratkaisee

                             Keep an Open Mind  –  älä juutu mihinkään sijoituskohteeseen

                             Never Follow the Crowd  –  älä matki muita, noudata valitsemaasi sijoitustyyliä

                             Everything Changes  –  härkä ja karhu vuorottelevat, minkään toimialan suosio ei ole pysyvä

                             Avoid the Popular –  vältä sitä, mitä kaikki muut tekevät

                             Learn from Your Mistakes -”This time is different” on maailman kallein neljän sanan lause

                             Buy During Times of Pessimism  – osta kun pessimismi/myy kun optimismi, on huipussaan

                             Hunt for Value and Bargains – monet seuraavat ennusteita ja trendeja, harvat hakevat arvoa

                             Search Worldwide – hajauta salkkusi riittävästi

                             No-one Knows Everything – hän, jolla on kaikki vastaukset, ei ole ymmärtänyt kysymystä

Ensi kerralla tulen kertomaan omat muistisääntöni osakesijoittajana.

Bo Lindfors

Related Posts