Topdanmark

Ostin eilen ja toissapäivänä Topdanmarkia. Nyt unohdan osakkeet ja keskityn yhtiöön. Tanskalainen vakuutusyhtiö julkaisi eilen vuosikertomuksen. Sen tulos laski vuonna 2013 vuodesta 2012. Miksi ihmeessä ostin moista luuseria?

Tuloksia tulee ja menee riippuen suhdanteista. Ko. vakuutusyhtiö on kovasti mitätöinyt omia osakkeitaan. Vuodesta 1998 osakkeita on mitätöity 70%, keskimäärin vuosittain 9,5%. Osakkeen kehitys on ollut parempi kuin monien verrokkien. Osakkeita olisi tarkoitus ostaa takaisin vuonna 2014 peräti 10,2% jos kurssi säilyy nykyisenä. Mikäli osakkeita ostetaan aina 10% takaisin niin kymmenen vuoden päästä osakkeiden määrä on vähentynyt 65% ja minun omistusosuuteni on kasvanut 65%. Jää siinä tuottoa jäljelle jääneille osakkeille. En edes pohdi mahdollista yrityksen poislunastusta.

Riskiä on lähinnä Tanskan ongelmallisesen sisäisen velkaantumisen vuoksi. Mutta riskipohdinta tuntuu yhtiössä asialliselta.  

2 thoughts on “Topdanmark

 1. asiallinen firma

  tosin on huomattava, että topdanmarki kurssi arvotetaan nykyään korkeammilla arvostuskertoimilla kuin alkuaikoina. normalisoitu tulos on sen itsensä mukaan noin 1 miljardi kruunua. tämän hetkinen sharebuyback-program on 1,7 BDKK/annum. joten yield tullee tippumaan 2-3 vuoden päästä "vain" 6-8%, jos arvostus pysyy samana. sammon kaveri tulee tänä vuonna topdanmarkin hallitukseen. on spekuloitu, mihin itsekin yhdyn, että sampo haluaisi topdanmarkin muuttavan jakopolitiikan osingoiksi. koska se todennäköisesti laskisi kurssia ja sampo saisi kohtuullisemmalla hinnalla tehtyä tarjouksen. topdanmarkin johto ei tätä luonnollisestikaan halua. sampo taas on niin kovan itsekurin omaava yhtiö, että liikahintoja eivät kyllä maksa.

  1. Tuloksesta

   Tuo on siitä hyvä yritys, että se voi jakaa melkein koko tuloksensa ulos. Keräsin tuossa 8 vuoden jakson missä on tulos ja ostetut osakkeet:

   Kuvasta näemme, että tulos on ollut vähän yli miljardin ja ehkä se on hieman nousussa. Ja ennenkaikkea se tuntuu kivalta, että yritys voi jakaa ulos melkein koko tuloksensa. Yrityksen markkina-arvo on nyt noin 19 miljardia ja P/E alle 13. Takaisinostoihin on varattu vuodelle 2014 1,7 miljardia. Osakkeidenosto yield on ollut historiassa seuraavanlainen:

   Vakuutusyhtiöissä(kin) on riski, että kaikki ei mene kuten on suunniteltu. Mutta pienellä katsomisella tuo näyttäisi varsin hyvältä. Ja Wahlroos on samaa mieltä, koska he ovat nurkanneet yhtiötä. Tuon riskienhallintaa en osaa oikein arvioida. Ilmastonmuutos lisännee myrskytuhoja, jotka voivat tuottaa yllätyksiä. Tanskassa on tullut luokan neljä hurrikaaneja ja jos sellainen pahasti iskee se tulee näkymään tuloksessa.  Vuosikertomuksessa 

   • Weather-related claims had a 3.9pp impact on the combined ratio (2012: 0.5pp)
    Tuo voi nousta paljonkin, mutta ei se koko tulosta vie.
    Jos tuon takaisin ostotahdin yritys pystyy säilyttämään niin yield laskee koska kurssi nousee.

Comments are closed.

Related Posts