Topit ja Flopit – Suomi-osakesalkkuni analyysiä I

Suomi-osakesalkussani on 30 suomalaista pörssiyhtiötä. Sijoitukset tässä salkussa ovat yleensä pitkäaikaisia ja salkulta odotan ensisijassa vahvaa osinkotuottoa, eli luotan vuodesta  toiseen, että tietty osa henkilökohtaisesta tulovirrastani syntyy tätä kautta. Salkun juuret ovat vuodessa 1975, jolloin voitin kansallisessa taloustietokilpailussa silloisen Kansallis-Osake-Pankin osakkeita. Salkun nykyisiä Nordea-osakkeita voidaan pitää näiden "johdannaisina".

Salkkuun ostan jo siellä olemassa olevien yhtiöiden osakkeita, kun saan niitä edullisesti (esim. keskimääräisen ostohinnan alentaminen). Uusia yhtiöitä tuon salkkuun silloin, kun ymmärrän yrityksen liiketoiminnallisen menestymismahdollisuuden ja uskon siihen.

Salkusta kevennän hyvän arvonnousun yhtiöitä sekä myyn yritykset, joiden liiketoimintaedellytysten en katso kehittyvän suotuisasti yrityksen strategiamuutoksen, -toteutuksen, johdon vaihtumisen tahi markkinatilanteen muutoksen takia, eli ymmärrys ja/tai usko loppuu.

Innostuin tarkastelemaan Suomi-salkkuani ja sen kehittymistä 2000-luvun alun teknokuplan puhkeamisen jälkeiseltä ajalta tarkoituksena löytää ne yritykset, jotka ovat onnistuneet omistaja-arvon kasvattamisessa ja toisaalta ne, jotka ovat "sössineet" syystä tai toisesta tämän tavoitteen. Syntyi kaksi listaa yrityksistä: Topit ja Flopit.

Suomi-salkussani omistaja-arvon kasvattajiksi, Topeiksi, profiloituivat Fiskars, Kone, Metso, Nokian Renkaat, Outotec, Ramirent ja YIT. Vastaavasti arvonsa "sössineet" Flopit olivat Finnair, Neste Oil, Nokia, Outokumpu, Rautaruukki ja Sanoma.

Tulen seuraavissa kahdessa artikkelissani palaamaan lähemmin yrityskohtaisesti niihin syihin, jotka ymmärrykseni mukaan ajavat kyseisiä yrityksiä joko Top- tai Flop-luokkaan.
 

2 thoughts on “Topit ja Flopit – Suomi-osakesalkkuni analyysiä I

  1. Topit ja flopit

    Mielenkiintoinen selvitys. Lähdin vertailun vuoksi tekemään omasta salkustani samantyyppistä. Tässä on vain 10 vuoden historia takana.

    Topeiksi tulivat Ponsse, Etteplan, Panostaja, Nokian Renkaat, Sampo ja Cargotec, Cramo, Kone, Apple ja Marimekko. Kaikki muut paitsi Apple (valitettavasti:-) ovat olleet salkussa vähintään 9 vuotta, Cargotecin osakkeet ovat perua Kone/Cargotec-jaosta.

    Floppeja ovat UPM, Rautaruukki, Stockmann, Nokia, Atria, Ixonos. Kolme viimeksimainittua ovat jo poistuneet salkusta (myyty tappiolla).

     

     

     

     

  2. Pahimmat tyrimiseni

    on 1990 luvun alussa kun ostin KOPin osakkeita velaksi kansallisannista. Sain niitä halvalla -:)

    Toinen suuri tyriminen tapahtui muutama vuosi sitten kun omistin pitkänä mm. AEX-futuureja ja pörssit romahtivat ollessani Intiassa. Tympeää muistella näitä. Toisaalta onnistumisia on liian vaarallista muistella voi alkaa kuvittelemaan, että osaisi nämä hommat. Pääsääntöisesti suurimmat tappiot seuraavat minulla suurimpia voittoja, mutta ei toisin päin.

Comments are closed.

Related Posts