Työntekijämäärä laski huhtikuussa 3,2%

Talous Yhteiskunta

Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys jyrkkeni ja työntekijämäärä (veroa maksavien määrä) laski huhtikuussa 3,2 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

Suhdanneindeksi on laskenut nyt yksitoista kuukautta perätysten. Huhtikuussa kaikki seuraamamme toimialat laskivat. Valtiovarainministeriönkin arvion mukaan nykyinen taantuma on ollut pidempi ja syvempi kuin aiemmin arvioitiin. Taloustilanne, ja pienellä viiveellä myös työllisyystilanne, alkaa kuitenkin toivottavasti kohentua jo kuluvan vuoden aikana, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Ilmarisen suhdanneindeksin toimialoista olivat eniten laskussa: henkilöstövuokraus (-10,7 %), rakentaminen (-9,6 %), sekä hallinto- ja tukipalvelut (-4,0 %). Vähiten laskivat asiantuntijapalvelut (-1,5 %), viestintä- ja tietotekniikka (-1,6 %) sekä teollisuus (-1,8 %).

– Rakentamisen pitkään jatkunut alakulo näkyy myös henkilöstövuokrauksessa. Myös henkilöstövuokraukseen kytkeytyvän majoitus- ja ravitsemusalan suhdanne näyttää edelleen heikolta. Ala ei ole kunnolla toipunut koronapandemian, Venäjän hyökkäyssodan sekä yleisen laskusuhdanteen aiheuttamista häiriöistä.

– Toisaalta asuntolainojen yleisin korko, eli 12 kuukauden euribor, on ollut viime viikot hienoisessa laskussa. Tämä ennakoi markkinoiden odotusta, että Euroopan keskuspankki laskisi ohjauskorkoa kesäkuussa. Tätä Suomen talous, rakentaminen etunenässä, odottaa ja tarvitsee, sanoo Jouni Vatanen.

Negatiivinen kehitys jatkui läpi Suomen

Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli huhtikuussa negatiivista maaliskuun lailla koko Suomessa. Eniten laskua tuli Pohjois-Suomessa (-4,2 %) ja vähiten Länsi-Suomessa (- 2,3 %).

Huhtikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

  • Etelä-Suomi (-3,0 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-10,4 %), rakentaminen (-8,5 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-5,6 %). Vähäisintä lasku oli asiantuntijapalveluissa (-1,1 %), viestintä- ja tietotekniikassa (-1,6 %) sekä teollisuudessa (-1,6 %).
  • Länsi-Suomi (-2,3 %): Kasvua oli vain teollisuudessa (+0,5 %). Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-11,9 %), rakentaminen (-9,1 %) ja kauppa (-4,5 %). Vähiten laskua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,2 %).
  • Itä-Suomi (-3,8 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Lasku oli suurinta rakentamisessa (-10,3 %), henkilöstövuokrauksessa (-10,0 %) sekä hallinto- ja tukipalveluissa (-6,5 %). Pienintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-0,2 %) sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa (-1,1 %).
  • Pohjois-Suomi (-4,2 %): Kasvua oli hallinto- ja tukipalveluissa (+2,0 %) sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa (+1,2 %). Suurimmassa laskussa olivat: rakentaminen (-12,9 %), henkilöstövuokraus (-11,6 %) ja teollisuus (-8,9 %). Pienintä lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,4 %).

 

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen