Työtä tekevien elintaso laski viime vuonna ja laskee edelleen tänä vuonna

Talous

Danske Bank:n suhdannekatasaus sisältää monia tärkeitä havaintoja:

  • Työtä tekevien elintaso laski viime vuonna ja laskee edelleen tänä vuonna. Tuettua elämistä hyödyntävien elintaso pysyy melko hyvällä tasolla.
  • Kotitalouksien säästöt sulavat. Niitä  käytetään elintason ylläpitämiseen.
  • Työpaikkoja on tarjolla runsaasti. Niiden määrä ei ole vielä juurikaan laskenut. Halukkaista tekijlöistä on pulaa.
  • Uusia asuntoja valmistuu ennätysmäärin. Mutta kysyntä on heikkoa, hinnat laskevat ja uusien kohteita aloitetaan yhä vähemmän.
  • Danske Bank ei usko eduskunnan pystyvän nopeisiin sopeutustoimiin ja arvioi velkasuhteen kääntyvän loivaan nousuun vuonna 2024.
  • Danske Bank ennustaa talouden supistuvan tänä vuonna 0.2%, mutta ensi vuodelle olisi luvassa 0.9% kasvua

Danske Bank nostaa hieman talousennustettaan

”Pitkälti väistetyn energiakriisin lisäksi Suomen vientimarkkinoiden talousnäkymät ovat olleet pelättyä paremmat. Euroalue vältti taantuman, ja Kiinan talous avautui vuosien koronarajoitusten jälkeen. Siksi olemme hieman nostaneet Suomenkin talousennustetta”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Suomen talouskasvua hidastaa silti moni tekijä. Sitkeä inflaatio nakertaa kuluttajien ostovoimaa, ja nousseet korot jarruttavat taloutta pitkällä aikavälillä. Vientitilausten virran arvioidaan pysyvän vaisuna lyhyellä tähtäimellä.

Danske Bank odottaa EKP:n edelleen kiristävän rahapolitiikkaa, mikä näkyy euriborien nousuna myös jatkossa. Korkorasituksen nousu hillitsee kulutuskysyntää ja jarruttaa investointeja.

Säästöt ylläpitävät elintasoa

Danske Bank arvioi inflaation hidastuvan aiemmin ennakoitua hitaammin ja ennustaa kuluvalle vuodelle 5,5 prosentin inflaatiota. Vuonna 2024 inflaatio olisi ennusteen mukaan 2,1 prosenttia. Vuonna 2022 inflaatio oli 7,1 prosenttia.

”Kasvava joukko kotitalouksia on joutunut käyttämään säästöjä ja etsimään keinoja oman talouden tasapainottamiseksi. Säästämisaste laski poikkeuksellisen alas vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä. Säästöjä on edelleen jäljellä, mutta nousevien korkojen aikana velkaisten kotitalouksien menoista kasvava siivu ohjautuu korkomenoihin”, Kuoppamäki sanoo.

Kireä inflaatio on ollut kevään teema myös työmarkkinapöydissä. Danske Bank ennustaa ansiotason nousevan tänä vuonna 4,1 prosenttia. Ensi vuonna ansiotaso nousisi jo inflaatiota nopeammin eli 3,7 prosenttia.

”Pohjainflaatio on Suomessakin koholla ja inflaation lasku kestää pitkään, vaikka energian hinta jääkin vähitellen vuoden takaista matalammaksi. Ansiotason nousun kiihtyminen on omiaan ylläpitämään kustannuspaineista aiheutuvaa inflaatiota”, Kuoppamäki sanoo.

 

Lisää tietoa

 

 

Vastaa

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha