Ukrainan ”musta lista”

Talous Yhteiskunta

Ensin Maraboun tuotemerkki ja nyt kokonainen yritys Essity (jonka osakkeita olen jopa joskus omistanut) on noussut julkisuuteen siitä, että liiketoimintaa Venäjällä ei ole lopetettu.

Linkin lista on outoa luettavaa. Tietysti on totta, ettei Aasia, Afrikka ja jopa osa Etelä-Amerikkaa Ukrainasta perusta ja Putin tuntuu suorastaan mukavan kotikutoiselta hirmuhallitsijalta, joita ko. maanosissa on ollut omastakin takaa. Mutta toisaalta, kyllä länsikin taloudessa vaikuttaa. Lännestä ovat esim. Anheuser-Busch InBev, Philip Morris, Pepsi, Nestlé, Mars, Procter & Gamble, Carlsberg, Unilever ja L’Oreal.

Listassa ihmettelen montaakin asiaa. 2014 Krimin valtauksen jälkeen aloitettiin boikotit, joita ei ilmeisesti moneen vuoteen ole mitenkään valvottu. Parhaimmillaankin Venäjä on aina ollut riskipitoinen paikka, jossa viimeisen reilun vuoden aikana tuottava laillinen toiminta länsifirmoille lienee ollut vaikeaa.

Ja pidän suorastaan todennäköisenä, että jos Venäjän ongelmat Ukrainassa jatkuvat, joku Ukrainan ydinvoimaloista ”vikaantuu” Tšernobylin (kuvassa) tasoisesti. Silloin Essityn on entistäkin vaikeampi myydä wc-paperia Euroopassa.

Yksinkertaisinta lienee seurata linkin uutisia. Kyseessä on tietenkin sotaa käyvän maan näkemys, ei mikään totuus, mutta Ukrainan näkemyksiä lännessä kuunnellaan.

Kuvan lähde

2 thoughts on “Ukrainan ”musta lista”

  1. Monen yrityksen tuotteita löytyy edelleen Venäjän kaupoista.

    Tietääkseni osa tavaroista virtaa puolueettomissa maissa (Kazakstan, Iran, Intia, Kiina,….) operoivien yritysten (jobbareiden) kautta. Nämä ostavat tuotteet länsimaista ja myyvät edelleen Venäjälle.

    Venäjä ei voi kitkatta maksaa tuotteista dollareina eikä euroina. Venäjältä virtaa sen sijaan paluupostissa bilateraalityyppisenä settlement järjestelynä esimerkiksi öljyä tai kaasua Intiaan, Kazakstaniin, Iraniin ja Kiinaan. Tätä settlement järjestelmää käytetään maksujen siirtoon.

    Voiko tämän tyyppistä pakotteiden kiertämistä estää? Minä en tiedä vastausta tähän.

  2. Lista tuntuu olevan vahvasti Ukrainan ”näkemys” Tuon linkin mukaan https://en.wikipedia.org/wiki/Boycott_of_Russia_and_Belarus suunnilleen kaikki mainitsemani yritykset (Anheuser-Busch InBev, Philip Morris, Pepsi, Nestlé, Mars, Procter & Gamble, Carlsberg, Unilever ja L’Oreal) boikotoisivat Venäjää. Esim. Carlsbergista sanotaan: ”Carlsberg has suspended further investments in, and exports to or from, Russia. Production and sale of its namesake brand of beer has been stopped. The local Russian Baltika brands continues operating, but any potential profits will be forwarded to humanitarian organisations.”

    Sodassa usein relevanttia ei ole ns. totuus, vaan se, mihin ihmiset saadaan uskomaan.

Comments are closed.

Related Posts