Ulkomaalaiset sijoittajat rahoittavat lupaavien suomalaisten startup yritysten kasvua

Talous

Suomalaisiin aloitusvaiheen lupaaviin ns. startup yrityksiin sijoittavat ennen kaikkea ulkomaalaiset. Kotimaisten sijoittajien osuus on Pääomasijoittajat ry:n tilaston mukaan laskenut vodesta 2020 alkaen muun muassa sen takia että eläkevakuutusyhtiöt ovat vähentäneet sijoituksiaan suomalaisiin aloitusvaiheen yrityksiin. Näissä lupaavissa yrityksissä on kotimainen yrittäjä-omistaja, joka ulkomaisesta pääomasta huolimatta yleensä säilyttää määräävän aseman yrityksessään.

Ulkomaalaisen pääoman virtaaminen lupaaviin suomalaisiin hankkeisiin on merkki siitä, että meihin luotetaan. Ulkomaalaisella pääomalla on suomalaisia yksityissijoittajia paremmat veroedut puolellaan ja vähitellen nämä edut ohjaavat yrityksiämme ulkomaalaiseen omistukseen. Ilmiö ei ole pelkästään pahasta. Pääoman mukana saamme organisatoorista osaamista siitä, miten yrityksiä voi yritysjärjestelyjen kautta kehittää niin, että suomalainen osaaminen löytää tiensä maailmanmarkkinoille.

Pääomasijoittajat ry:n Anne Horttanainen pitää kehitystä positiivisena

“Suomalaisten startupien saama rahoitus on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa. Muutaman edellisvuoden aikana kasvu on ottanut suuria loikkia, ja myös pitkällä aikavälillä tarkasteltuna kehitys on ollut positiivista”, kertoo Anne Horttanainen, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

“Suurimmissa rahoituskierroksissa pääosassa ovat usein ulkomaiset rahastot. Useiden kymmenien tai satojen miljoonien rahoitusta ei yksin suomalaisin voimin voida tehdä, ja jotta kotimaiset startupit voivat kilpailla globaaleilla markkinoilla toimivien yritysten kanssa, kansainvälistä rahaa tulee houkutella Suomeen entistä pontevammin”, Horttanainen kertoo.

Suomalainen venture capital -kenttä kypsyy ja kansainvälistyy 

Kotimaisilla venture capital -sijoituksilla on suuri merkitys startup-yritysten kasvulle ja kehitykselle. VC-sijoittajien rahoituksella startupit kasvavat ideavaiheesta suuremmille kansainvälisille vesille saakka.

Suomalaiset venture capital -sijoittajat sijoittivat yhteensä 358 miljoonaa kotimaisiin ja ulkomaisiin startupeihin vuonna 2022. Summasta 238 miljoonaa sijoitettiin suomalaisiin yrityksiin ja 120 miljoonaa ulkomaisiin yrityksiin. Pääomasijoitusalan kehitys ja kansainvälisyys näkyy sijoitustoiminnassa: suomalaiset venture capital -rahastot ovat muutaman edellisen vuoden aikana sijoittaneet yhä enemmän myös ulkomaisiin startupeihin.

“Kansainvälistyminen näkyy sekä suomalaisissa startupeissa että kotimaisissa rahastoissa. Sen myötä verkostot ulkomailla vahvistuvat, mikä on pienen markkinan etu”, kommentoi Jussi Sainiemi, pääomasijoitusyhtiö Voima Venturesin osakas ja Pääomasijoittajat ry:n venture capital -työryhmän puheenjohtaja.

Hyvän kehityksen pitää jatkua

Tunnelmat tulevaisuuden kehityksestä ovat kuitenkin epävarmoja. Tilastojen valossa sijoitusaktiivisuus on ollut Suomessa hyvällä tasolla vielä loppuvuodestakin, mutta muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa on jo nähty aktiivisuuden hiipumista. Barometrin mukaan VC-sijoittajat kokevat, että hyviä sijoitusmahdollisuuksia on aiempaan tapaan, mutta viime aikoina Suomessa on noussut keskusteluun uusien startupien laskeva määrä.

Startupien määrän hupeneminen huolestuttaa myös Horttanaista: “Pääomasijoitusalan ja koko ekosysteemin kehitys on monen toimijan pitkäjänteisen työn tulos. Jotta hyvä kehitys ei ota takapakkia, yhteistyötä kasvun edistämiseksi ja yritysten määrän lisäämiseksi on jatkettava. Odotankin myös uudelta hallitukselta kunnianhimoisia avauksia kasvu- ja yrittäjämyönteisen politiikan suhteen”, hän päättää.

 

Lisää tietoa:  Pääomasijoittajat ry:n tilastot

Related Posts