USA on tehnyt kalliita rahallisia virheinvestointeja sotiin ja konflikteihin
USA:n puolustusbudjetti (852 Mrd$) on lähes puolet maailman puolustusmenoista ja noin 3,5% USA:n bruttokansantuotteesta. Menot ovat USA:n oman turvallisuuden kannalta ylimitoitetut eivätkä puolustusvoimiin tehdyt investoinnit ole tuottaneet USA:lle taloudellista etua. Ei ihme että USA:n päättäjät ovat turhautuneita.
USA:n Eurooppaan sijoittamat joukot eivät ole ongelman ydin
USA:n Eurooppaan sijoittamat joukot eivät muodosta kohtuutonta taakkaa. Puolustusvoimien 2,8 miljoonan henkilöstöstä noin 5% on sijoitettu Eurooppaan ja puolustuspudjetista tämä tarkoittaan runsaan 52 Mrd$ budjettiosuutta.
Mutta kiusallinen kuluerä tuo kuitenkin on kun ottaa huomioon että EU maiden puolustusbudjetit, jos ne olisivat tehokkaasti kohdennettuja, riittäisivät esimerkiksi Venäjän aggression neutralisoimiseen (kuva yllä).
Sodat ja konfliktit tulevat USA:lle erittäin kalliiksi eivätkä tuota tulosta
Mutta sodat ja konfliktit tuottavat kohtuuttomia kuluja. USA on tukenut Ukrainaa 100 Mrd$ verran, Israelin tukemiseen on kulunut vuosien saatossa noin 300 Mrd$ ja esimerkiksi Irakin sotaan käytettiin 750 Mrd$.
USA ei ole juurikaan hyötynyt sotiin tekemistään investoinneista.
- Tuki Israeliin on mennyt Israelin hyväksi.
- Eurooppa on USA:n turvin tiivistänyt EU:ta kohti liittovaltiota ja rakentanut USA:lta suojatun kilpailevan kauppa- ja valuutta- alueeen. Ja lisäksi Eurooppa on laajentanut alueitaan kohti itää.
- Irakin sodalla ei saavutettu USA:lle toimivia oikeuksia siellä oleviin öljykenttiin.
Kaikki USA:n sotakoneistoonsa tekemät suuret investoinnit ovat valuneet USA:n kannalta hukkaan ja jotain pitäisi tehdä.
USA:n nykyjohto on ehdottanut että USA saa palkkioita maailmanpoliisina toimimisesta
Trump:n hallinto on ehdottanut lääkkeeksi ongelmaan sitä, että USA saa avustaan ja maailmanpoliisin roolista palkkioita:
- Gazan kaistale hotellialueeksi
- Grönlanti raaka-aineden lähteeksi
- Panaman kanava kontrolloitavaksi
- Ukrainan mineraalit turvaksi
- Venäjältä liiketoimintaoikeuksia vastineeksi sopivasta rauhasta.
Aika näyttää toteutuuko näistä mikään.
Euroopan turvallisuuteen investoiminen ei ole USA:n intresseissä
Euroopan kannalta tilanne on selvä. USA on ymmärtänyt että sen edun mukaista ei ole investoida EU:n ja Euroopan turvallisuuteen. Euroopasta on tulossa yhä selvemmin USA:n kanssa kilpaileva erillinen kulttuuri-, talous-, valuutta-, puolustus-, tulli- alue, joka houkuttelee kauppakumppaneikseen monia sellaisia maita, joita USA olisi kenties tarvinnut omaan taloudelliseen valtapiiriinsä.
Ei ole USA:n edun mukaista panostaa kohtuuttomasti kilpailevan valtajärjestelmän syntymiseen.