USA:n ja Euroalueen taloudet kamppailevat ensi vuonna taantuman tai ainakin hidastuvan kasvun kanssa

Sijoittaminen Talous

Pörssikurssit ovat yleensä olleet nykyisessä, taantumaa edeltävässä suhdannevaiheessa korkeimmillaan. Taantuma on alkanut vähän sen jälkeen kun keskuspankit ovat alentaneet ohjauskorkojaan. Keskuspankit ovat indikoineet että näin tapahtuu ensi vuoden aikana ja sen jäkeen voimme odottaa taantumaa, lamaa tai ainakin talouden hidasta kasvua.

Ei ole ilmaantunut syytä epäillä etteikö tämänkertainen suhdanne toistaisi samankaltaista kaavaa. Voi olla että vältämme varsinaisen taantuman, mutta se ei ole Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Jerome Powell mukaan perusskenaario. Täytyy varautua siihen että vähintäänkin pieni kuoppa on edessä.

Suomen valtionvarainministeriö on Suomen osalta eri mieltä. Suomen talous kääntyy valtionvarainministeriön suhdannekatsauksen mukaan ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla kasvuun, samaan aikaan kun koko muu maailma kamppailee pahenevan taantuman kanssa. Kovin ovat erilaisia nämä ennusteet Suomeen ja muualle. Mielenkiintoista nähdä onko valtionvarainministeriön rohkean positiivinen ennuste kuitenkin oikeassa. Suomen talous on valtionvarainministeriön mukaan jo tänä syksynä taantumassa ja voi olla että valtionvarainministeriö on ajatellut että taantuma tulee meille etupainoitteisesti.

Sijoittajan on kuitenkin viisasta seurata enemmän maailmantaloutta ja maailman sijoitussentimenttiä kuin Suomen paikallista kysyntää. Maailman sijoitussentimentti ja maailmantalous heiluttelevat Suomen pörssiä enemmän kuin paikallisten suhdanne-ennustajiemme arviot ja suomen paikallinen kulutuskysyntä.

On hyvä olla varovainen. Euroalue ja USA kamppailevat ensi vuoden loppupuolella taantuman, laman tai hitaan kasvun kanssa ja tällä on vaikutusta myös meidän pörssikursseihin ja korkoinstrumenttien kysyntään.

Lisää tietoa:

3 thoughts on “USA:n ja Euroalueen taloudet kamppailevat ensi vuonna taantuman tai ainakin hidastuvan kasvun kanssa

 1. Kuvassa on s&p500 indeksi inflaatiokorjattuna. Hyvä niin.


 2. Sijoittajan on kuitenkin viisasta seurata enemmän maailmantaloutta ja maailman sijoitussentimenttiä”..

  Viisaasti sanottu. Piksua kannattaakin kehua, koskapa pitää yllä päivittäin maailman sijoitussenttimenttiä. Se on meille suomalaisille sijoittajille hyvä mittari tietää, mitä maailman sijoittajien enemmistö, eli jenkkisijoittajat ajattelevat kulloinkin pörssimarkkinoiden mielialoista.
  Vaarallista on ottaa kantaa nykytilanteeseen, mutta arvaanpa huvikseni että pohjat olisivat jo lähellä. Kun edes Keski-Idän pikkusotakaan ei näytä mitään merkitsevän, niin asiat alkavat näyttää hieman paremmilta kuin syyskuussa oli!!

 3. Minä olen sijoittanut lyhyen koron rahastoon ja hieman myös pitkän yrityskoron rahastoon.

  Miulla on jäljellä vielä aika paljon osakesijoituksia. Vähennän niitä jos tuloskausi tuo jonkin kohdalla pettymyksen.

  Lisään osakepainoa sitten ehkä ensi vuonna kun ollaan taantuman pohjilla.

Comments are closed.

Related Posts