USA:n koronnostot ovat AINA johtaneet taantumaan

USA:n työttömyysaste on parantunut kohta kymmenen vuotta peräjälkeen. Lähes kymmenen prosentin lukemasta on tultu viiden prosentin alapuolelle ja nyt USA:n keskuspankki hillitsee kuumenevaa taloutta koronnostoin.

Koronnostot johtavat lopulta siihen, että talouskasvu normalisoituu ja työllisyys alkaa hieman heiketä. Viimeisen 70 vuoden aikana tämä sama tilanne on koettu kymmenen kertaa ja AINA on päädytty taantumaan (harmaat palkit kuvassa).

Taantuma pudottaa pörssikursseja jonkin verran (kuvan sininen käyrä) ja pudotuksen syvyys riippuu tilanteesta. Joskus kurssit putoavat vain 10…30% (kuten 1950 ja 1960 luvuilla yleensä), mutta suurempiakin pudotuksia on ollut kuten olemme päässeet 2000 luvulla kokemaan.

Jos tähän tilastoon on uskominen niin USA:n seuraava taantuma odottaa oven takana, ensi vuonna tai viimeistään muutaman vuoden päässä. Pörssikursseilla on nykytilanteessa varaa korjata noin 20…40% alaspäin. Sen verran USA:n kursseissa on ylihintaa jos mittarina käytetään Schiller P/E arvoa kuten USA:n keskuspankki FED hiljattain huomasi. Korjausliikkeen syvyys riippuu korkotasosta. Mitä korkeammalla on korkotaso sen syvemmälle kurssit niiavat.

Taloussyklit ovat viimeisen 70 vuoden aikana toistuneet yllättävän samankaltaisina. Saa nähdä elämmekö nyt poikkeusaikaa. 

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com