USA:n osavaltioiden siirtyminen yhteisvaluutta dollariin v1793 muistutti Euron syntyä

Euron synty ja alkutaival on ollut hyvin saman kuin kuin USA:n dollarin vaiheet 1700 luvulla. USA:ssa oli kullakin osavaltiolla oma paikallinen "punta" ja lisäksi käytettiin Mexico:n pesoa ja Espanjan dollaria. Sekavasta tilanteesta haluttiin eroon ja paikalliset valuutat yhdistettiin USA:n dollariksi vuonna 1793. Tapahtumien kulku, keskustelunaiheet, argumentit ja koko prosessi olivat samankaltaisia kuin Euron synty ja nyt käytävä keskustelu.

Aiheesta enemmän videolla:  

One thought on “USA:n osavaltioiden siirtyminen yhteisvaluutta dollariin v1793 muistutti Euron syntyä

  1. liittovaltio

    Siitä, että löytyy 1 esimerkki onnistuneesta yhteisvaluutasta ( = jenkit) ei voi päätellä, että yhteisvaluutat yleensä ovat onnistuneita.

    Eräs syy miksi jenkkien yhteisvaluutta on onnistunut, on se, että jenkit ovat liittovaltio – ts. rahapolitiikan lisäksi finanssipolitiikka on yhteistä. Jotta jenkkien esimerkkiä voitaisiin soveltaa Eurooppaan, pitää olettaa, että jäsenvaltioden itsenäisestä budjettipolitiikasta luovutaan siinä määrin kuin siitä on luovuttu osavaltioissa jenkeissä. Osavaltiot ovat käsittääkseni aika lähellä Suomen kuntia. Haluammeko olla Euroopan kunta? Haluammeko maksaa tulonsiirtoja – ts. aluepolitiikka – ja syytää miljoonia ja jopa miljardeja euroja esim. Etelä-Euroopan maihin? Onko solidaarisuutta? Mielestäni ei. Vastustan liittovaltiokehitystä.

    Euro voi toimia mikäli euroalue toteuttaa edes jossain määrin "optimaalisen" valuutta-alueen ehdot. Näistä tärkein on muistaakseni se, että jäsenvaltioihin kohdistuvat shokit ovat symmetrisiä eli samanlaisia joka maassa(ts. tuotanto on integroitunutta). Esimerkki epäsymmetrisestä shokista on nykyinen PIIGS velkakriisi. Vaatimus symmetrisistä shokeista voi hyvin toteutuakin ilman Euroopan liittovaltiota 1) luomalla tarvittavat kannustimet jäsenmaiden kurinalaiseen budjettipolitiikkaan 2) luomalla selkeä, ennaltakiinnitetty restrukturointijärjestelmä kriisivaltioille á la IMF 3) vähentämällä pankkijärjestelmän systeemisen riskisyyden merkittävästi tai ainakin luomalla joku ennaltamäärätty pankkikriisien ratkaisutapa…

     

Comments are closed.

Related Posts