USA:n ostopäälikköindeksi lähestyy kriittistä 50 pisteen taantumarajaa

USA:n ostopäälikköindeksi (ISM) kuvaa melko hyvin USA:n talouden kehitystä ja sillä on ennustearvoa pörssikursseihin niin USA:ssa kuin muuaallakin.

USA:n vientisektori kärsii vahvan dollarin aiheuttamista kysyntäongelmista ja tämä näkyy ostopäälikköindeksissä, joka on laskenut lähelle kriittisenä pidettyä 50 pisteen lukemaa. Pörssikurssien suuremmat korjausliikkeet ajoittuvat yleensä tilanteeseen, jossa ostopäälikköindeksi putoaa tuon kriittisen rajan alapuolelle. Näin kävi vuonna 2000 ja uudelleen vuoden 2007 lopussa. Ostopäälikköindeksi on nyt lähestymässä tuota kriittistä rajaa ja siksi on syytä valpastua seuraamaan tilannetta. USA:n teollisuuden ja pörssin sakkaaminen olisi haitallista pörssikursseille kaikkialla maailmassa.

USA:n ISM indeksi ja pörssikurssit (Lähde: Trading Economics)

Myös USA:n teollisuuden tilauskirjat ja vienti ovat ISM:n maailiskuun raportin mukaan heikentyneet. Sijoittajan ja säätäjän ei tästä huolimatta kannata panikoida. ISM indeksi on ennenkin hiponut tuota 50 pisteen rajaa ilman kummempaa kriisiä. Näin kävi vuonna 2012, 2006 ja 2003 loppuvuodesta.

Oikeat talouspoliittiset toimet tai ulkoiset syyt voivat hyvin korjata tilanteen. Ulkoiset tekijät ovat tällä hetkellä suotuisia. Korot ovat matalalla, raaka-aineiden hinnat ovat edullisia ja maailmantalous kasvaa.

Tärkein päätös on poliittinen. Voi käydä huonosti, jos FED:n pääjohtaja Jannet Yellen ilmoittaa koronnostosta samaan aikaan kun ostopäälikköindeksi sukeltaa supistuvan talouden suuntaan. Tilanteen seuraaminen on kuitenkin helppoa. Sekä ostopäälikköindeksi että FED:n politiikka ovat julkista tietoa ja niihin on helppo regoida ajoissa sitten, jos tilanne kehittyy osakesijoittajan kannalta vaaralliseen suuntaan.

Vakaa kehitys olisi sijoittajan kannalta hyvä uutinen. Siihen päästään, jos dollari hieman heikkenee ja USA:n vienti vetää kohtuullisesti. Tämä tulee luultavasti edellytämään sitä, että FED pidättäytyy koronnostoista vielä jonkin aikaa.

Mutta yksi asia on kuitenkin päivänselvä. Amerikkalaisista (vientiteollisuus) osakkeista kannattaa pysyä erossa.

Related Posts