Uusisuomi ja sanan vapaus

 

(Huomatkaa yhdyssanojen kirjoitus!)

Harvasta asiasta on niin vaikea saada tietoa kuin tiedotusvälineistä, jotka nimittäin juoruavat mieluummin muista kuin itsestään.

Aikoinaan Turun Sanomat luopui Salon Seudun Sanomien osakkeista halvalla ja osti ne myöhemmin takaisin Uotin veljeksiltä todella kalliisti. Juuri sen enempää logiikkaa ei ole Alma Median tavassa myydä ja ostaa Uutta Suomea.

Tiedotteista noukittua: ”Uuden Suomen moniarvoinen, yrittäjämyönteinen ja liberaali journalistinen linja sopii erinomaisesti Alma Talentin mediaportfolioon ja vahvistaa asemaamme yhteiskunnallisen keskustelun alustana”, kertoo Alma Talentin Arno Ahosniemi.

Kysymys: Miksi ihmeessä US sitten alun perin myytiin Herlinille?

”Uuden Suomen verkkopalvelua on kehitetty itsenäisesti yhdeksän vuotta, ja siirtyminen nyt osaksi Alma Mediaa on hyvin luonnollinen jatkumo”,  US:n Huusko sanoo.

Kysymys: Miksi sitten yritettiin ylipäänsä itsenäisesti?

Uusi Suomi on raskaasti tappiollinen.”

Kysymys: miksi Alma ostaa tappiollisen median?

Historiallinen katsaus:

Alma Median ydin pl. Talentum koostuu alun perin kokoomusta lähellä olevista lehdistä, jotka olivat paikkakuntansa ykkösmedioita (esim. Aamulehti, Satakunnan ja Lapin Kansa). Poikkeuksena oli paperinen Uusi Suomi. Se ei ollut mainittava lehti pk-seudulla tai valtakunnallisesti. Taloutta hoidettiin surkeasti esim. siten, että erään päätoimittajan palkkaa ei sidottu tilaajiin vaan painokseen. Esim. vanhempani saivat US:n kotiinsa ilmaiseksi ties kuinka kauan. US:n asemaa ei parantanut varsinkaan KOP:n nuoleskelu ja vaikeneminen pankin möhläyksistä. US oli KOP:lle niin paljon velkaa, että sananvapaudesta ei kannattanut puhua.

Niklas Herlinin suurimmat saavutukset lienevät syntyminen oikeaan kotiin. Media-alalla hänen savutuksensa ovat kyseenalaisia. 2011 vaaleissa netti-US muodosti faktisesti persujen pää-äänenkannattajan, vaikkei se ehkä ollut kustantajan tavoite. Sen jälkeen US totesi, ettei se voi loputtomiin julkaista esim. tappouhkauksia ja aloitti jonkinlaisen laaduntarkkailun, jota eräs puolue sensuuriksi kutsuu. Tosin Herlinin omatkaan kirjoitukset eivät aina olleet mitään Pulitzer-tasoa.

Alma Median pienosakkaana minua vaivaa parikin asiaa. Alman hallituksen jäsen Herlin myi Almalle tappiollisen lehden ja jatkaa edelleen Alman hallituksessa ilman mitään positiivisia media-alan näyttöjä. Hänellä on vain pirun paljon rahaa. 

6 thoughts on “Uusisuomi ja sanan vapaus

 1. Kritiikki

  Mielestäni pöllytys on osin aiheellista ja osin epäreilua.

  Epäreilua: Niklaksen ansiot media-alalla eivät ole erityisen huonot. Muita suuria media-alan vallankäyttäjiä on Jane ja Aatos Erkon säätiö, Antti, Ilmarinen, … eikä Niklaksen ansiot tässä verrokkiryhmässä poikkea mitenkään oleellisesti. Minun mielestä Niklaksen blogaukset ovat olleet teräviä sivalluksia ja niitä on ollut kiva lukea.

  Aiheellista: En ole Alman pienomistaja, mutta minäkin huolestuisin, kun suuromistaja myy omistamansa yrityksen vain osittain omistamalleen yritykselle. Syytäkin olla huolissaan ja tutkia, että onko homma kaikinpuolin eettistä. Niklas on persoona. Nahkatakit yms. porukassa, jossa koodina on liituraitapuvut on hiukka epäkohteliasta.

   

  1. Täsmennys

   Ihmiset ymmärrettävästi kiinnittävät huomiota eri asioihin. Mielestäni N. Herlinin omat kirjoitukset ovat vähemmän tärkeä asia, vaikken linkaamaani esimerkkiä pidäkään Pulitzer-tasoisena. NH:n saavutuksia pitää mielestäni arvioida siltä pohjalta, ettei netti-US ole koskaan ollut voitollinen. Netti-US:n johtaminen lienee NH:n merkittävin näyte media-alalla. Päätoimittajana ja tj:nä tosin oli Huusko – NH:n valitsemana. Näillä näytöillä NH nyt on Alman hallituksessa.

   Muita suuria media-alan vallankäyttäjiä on Jane ja Aatos Erkon säätiö, Antti, Ilmarinen, … eikä Niklaksen ansiot tässä verrokkiryhmässä poikkea mitenkään oleellisesti.” Kyllä tämä on epäreilu vertailu. Voi olla, että em. säätiö todella aiheutti Sanoma Oyj:n tappiollisuuden, mutta kai nykyinen omistajien nokkamies eli Antti Herlin lienee kääntänyt tuloksen plussalle?

    

 2. Haisee?

  On kummallista kun kauppahintaa ja sen ehtoja ei julkistettu? Uusi Suomi on yllättävän hyvä uutisporttaali ja kerää kivasti jopa nettikirjoittajia. Mutta kaupan ehdot olisi pitänyt julkistaa ihan journalististen syiden vuoksi. 

  1. Journalistiset syyt…

   … eivät koske media-alaa. Jos toimittajien ja median pääomistajien töppäilyt koottaisiin yhteen, median ehkä eniten vuosikymmeniä vainoama M. Nykänen valkenisi siinä seurassa valkeammaksi kuin vastasyntynyt karitsa.

   Tiedän tapauksen, jossa erään mediafirman pääomistaja kehui kymmenien ihmisten seurassa poliisien ”kohteliaisuutta”. Viinaan väsähtänyt kauppaneuvos vietiin poliisikyydillä kotiinsa ilman puhallutuksia. Jotenkin luulen, että sisäministeristä tehtäisiin skuuppi.

   1. Ennen tuo oli yleistä,

    Minäkin tiedän tapauksia, että tietyt tuomarit saivat ajella kännissä. Tuosta on jo aikaa ja ehkä Suomikin on parantunut. Kauppaneuvokset saavat ehkä vieläkin ajella kännissä, ainakin pienillä paikkakunnilla. 

 3. Uusi Suomi uudistunut!
  Sitten vielä valitetaan, että YLEssä on paljon päälliköitä…

  Toimitus
  Alma Talent Oy
  katu 3 C,
  00100 Helsinki
  us.toimitusmiukumaukualmamedia.fi
  040
  Fax: 09

  Vastaava päätoimittaja
  Arno Ahosniemi

  Päätoimittaja
  Markku Huusko

  Vt. päätoimittaja
  Jenni Tamminen
  040

  Toimittajat:

  Teppo Ovaskainen
  040

  Linda Pelkonen
  040

  Katja Incoronato

Comments are closed.

Related Posts