”Väärät” johtajat?

Kirjoitusvuorossa Hannu Lehtilä

Jenkit sen osaavat; leikataan juustohöylällä arkaa keskuspankkielvytystä, mutta sanotaan samalla että korot pysyvät pidennetyn ajan olemattomalla tasolla ja ettei inflaatiosta ole vaaraa, niin siitäkös markkinat hullaantuivat. Ne ”ennustajaeukot”, jotka varoittivat elvytykseen kajoamisen romahduttavan markkinat, joutavat häpeään. Pörssit kokivat miellyttävän herätyksen siirtyessään aikavyöhykkeeltä toiselle. Suunta oli ylöspäin ja mittarit vihreällä.

Talouden ohella jenkit ovat saaneet myös sisäpolitiikkansa luottamusta herättävälle pohjalle. Johtavat puolueet – demokraatit ja republikaanit – ovat saaneet typerät budjettikiistansa järjelliselle tolalle ja USA:n keskuspankki saa Janet Yallenista (synt. 1946) kokeneen pääjohtajan Ben Bernanken jälkeen.

Euroopassa asiat ovat toisin ja ensi kesän EU-vaalit sekoittavat tilannetta entisestään. Ykkösehdokkaita haetaan, mutta karismaattiset johtajat puuttuvat. Euroopan Keskuspankki on toki velkakirjaostoillaan nostanut profiiliaan elvytyksen suuntaan ja pannut inflaatiovahdin asemansa sivummalle. Mutta varovaista on, eikä mutkikkaan pankkiunionin rakentaminen ole edes tarkoitettu nykytilanteen auttamiseen. – Jollei sisäisesti ja taloudellisesti vahvaa Saksaa olisi, hukka meidät perisi.  Angela ”Mutti” Merkel aloittaa jo kolmannen kautensa liittokanslerina! 

Suomessa eletään jonkinlaisessa ”johtajatyhjiössä”. Pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on sanonut ilmoittavansa ensi huhtikuussa jatkosuunnitelmistaan. Hän on tehnyt loistavan uran, mutta nyt eletään kiusallisessa odotuksessa. Jenkit sanoisivat, että ”rampa ankka”.

Tästä kertovat myös punaisella olevat suosiomittarit. Taloustaito-lehti kysyi lukijoiltaan peruskysymyksen: ”Kenen talouspäättäjän mielipiteet ovat niin viisaita, että voisit – kuvainnollisesti – antaa vaikka omat rahasi hänen hoivaansa?” Vaihtoehtoisia nimiä oli 62 talousasioista päättävistä poliitikoista johtaviin virkamiehiin ja työmarkkinajohtajiin asti.

Avainministerien kohdalla pudotus oli dramaattinen: Katainen putosi sijalta 4. sijalle 8. Jutta Urpilainen puolestaan sijalta 10. sijalle 17.

Kärjessä on edelleen Sauli Niinistö (46,3 %), mutta toiseksi on kiitänyt Juha Sipilä (30,9 %). Vuodessa hän on kolminkertaistanut kannatuksensa. Kolmanneksi tuli EU-komissaari Olli Rehn (16,9%).

Sama suunta näkyy myös puolueiden kannatusgallupeissa. Niin YLE kuin HS saavat keskustan ja sen johtajan Juha Sipilän ylivoimaiseen johtoon.

Näin siis gallupit täyttävät johtajatyhjiön jo etukäteen. Eduskuntavaalit ovat vasta keväällä 2015.

Nyt pitääkin kuunnella tarkkaan, mitä Sipilä sanoo ja ajattelee, sillä tällä menolla hän on seuraava pääministeri. Menestynyt yritysjohtaja ja diplomi-insinööri olisi ennennäkemätön tekijä politiikan ykköspaikalla.

Vaaleja odotellessa kannattaa herkällä korvalla kuunnella myös mitä Erkki Liikanen (synt.1950) sanoo. Hän on viimeistä kauttaan Suomen Pankin pääjohtajana, eikä uudelleen valinnan varmistamiseksi tarvitse diplomaatin – eikä savolaisen – kieltä. Riittää, kun sanoo suoraan ja suomeksi, kuten hän eri seminaareissa tekeekin.

Hannu Lehtilä

Ps. Joulun pyhinä voisi pohtia suuria: onko esimerkiksi EKP:n inflaatiovahdin tehtävä nykyisin turha? Inflaatio ei ole ongelma, vaan pikemminkin deflaatio. Nyt talousteoreetikot pohtivat jopa miinuskoron käyttöönottoa, jotta kasvu saataisiin taas käyntiin. Olisi pakko panna raha liikkeelle, sillä investointi olisi aina tuottavampaa kuin rahan makuuttaminen pankeissa miinuskorolla.

Hyvää Joulua.

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On