Vähän uutta auringon alla

Andrew Mandemaker, Wikimedia commons

 

 

Vielä 1980-luvun lopussa pankit olivat paljon enemmän kansakunnan kaapin päällä kuin mitä ne nykyään ovat. Oli hyvin erikoinen tilanne, että pankit ryhtyivät puolustamaan omaa ja uhkaamaan toisen pankin asemaa jonkun Fryckmanin voimin. Pankit hassasivat omien osakkeittensa ostoon miljardeja, jotka lopulta tulivat veronmaksajien maksettavaksi pankkituen muodossa.

Silloisessa maailmassa ei tunnettu meilejä eikä hakkerointeja. Jäi selvittämättä, kuka oli Jerseyn saarille rekisteröidyn säätiön takana. Verottaja epäili Kulvikia, mutta verottaja hävisi KHO:ssa. Media toisteli ahkerasti sitä, että Jerseyn salaisuudet eivät aukene. Tilanne oli kuitenkin konstikkaampi.

KOP ei nimittäin välittänyt maksuja Jerseyn saarille, vaan se maksoi ne omasta pussistaan omalta firman tililtään. On aika erikoinen tilanne, ettei maksaja tiedä, kenelle maksaa. KOP kieltäytyi haastamasta asiasta Lassilaa oikeuteen pr-syihin vedoten, mutta asia oli vieläkin konstikkaampi.

Olen siinä käsityksessä, että jos firman toimiva johto maksaa ei-kenellekään 100 miljoonaa, siinä loukataan osakkeenomistajan etua. Jokainen osakkeenomistaja, siis esim. Suomen valtio tai valtionyhtiö olisi voinut haastaa Lassilan oikeuteen. Tällöin olisi nähty, eikö Lassila todellakaan tiennyt maksun vastaanottajaa vai valehteliko hän. Näin ei kuitenkaan tapahtunut vaan päinvastoin valtionyhtiöistä esim. Enso osallistui ns. kansallisantiin.

Minua on aina vaivannut se, että lain kirjain muuttuu paljon hitaammin kuin se, miten lakeja tulkitaan. Jotenkin ainakin toivon, että nykyään vastaavassa tilanteessa toimittaisiin toisella tavalla.

Vaikka Wahlroos ei mitenkään liitykään Jerseyn tilisiirtoihin, on hyvä muistaa, että Kouri-kaupat ovat olleet Wahlroosille melko kaksiteräinen asia. Itse hän varmaan kokee edelleen toimineensa hienosti, mutta hänen esimiehensä Hirvonen ei jakanut edellisen esimiehen Tiivolan ihailua.

Hyvin yleisellä tasolla minä nyt vain jotenkin luulen, että joitain kokemuksia ja näkemyksiä Wahlroos on saattanut siirtää ihan aina Nordeaan asti.   

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan