Vähättelyllä ei mediatalo uusista amerikkalaisista kilpailijoistaan pääse

Kuka olisi uskonut muutama vuosi sitten, että tietokoneyhtiö Apple myy kirjoja Suomessa ja kaapeli-TV-yhtiö HBO myy suosittuja TV-sarjojaan suoraan suomalaisille katsojille? Media-alan liiketoiminnan muutos on nyt niin nopeaa, että esimerkiksi vain verkossa toimivan Netflix-elokuvavuokraamon Suomeen tuloa vähättelevä MTV Median johto tulee vielä olemaan ihmeissään markkinoiden liikkeestä.

HBO tv-kanavan web-sivu

Apple on tosiaan hämmästyttävän nopeasti ottanut merkittävän aseman Suomen pienistä e-kirjamarkkinoista iBookstore-jakelujärjestelmällään. Suomalaisista kirjakaupoista ainoastaan alan uusi toimija Elisa Kirja on kyennyt vastaamaan Applen luomaan niin kaupalliseen kuin tekniseenkin haasteeseen sähköisen kirjan jakelussa.

Mitä tapahtuisi jos kirjakaupan suuntaa viime vuosina määrittänyt Amazon päättäisi tulla Pohjoismaihin ja Suomeen? Montaakaan kirjakauppaa tänne ei jäisi jäljelle, mutta pieni markkinamme ja kielemme voi suojata alaa vielä pitkään.

Suomalaisen MTV Median johto voisi kiinnittää huomiota esimerkiksi sellaiseen asiaan, että vielä muutama vuosi sitten musiikkitelevisiota suvereenisti hallinnut yhdysvaltalainen MTV alkaa olla eilisen juttu. YouTube ja iTunes ovat yhdysvaltalaisnuorten keskuudessa suositumpia tapoja kuunnella musiikkia kuin musiikkikanava MTV. Ensin "Video Killed the Radio Star" ja nyt "YouTube killed the TV Video Star".

Miten tässä näin kävi? Aivan kuten iTunes ja Spotify antavat kuulijoiden valita mikä musiikki soi, YouTube antaa netin käyttäjän valita mitä musiikkivideota hän katsoo ja kuuntelee.  Valmista kattausta tarjoavan TV-kanavan tai radiokanavan valinnat eivät uusia sukupolvia enää tyydytä.

HBO Nordicin hallituksen jäsen Juha Pekka Louhelainen  summaa olennaisen TV:n kannalta, mutta sama koskee muutakin mediaa. Hänen mukaansa vanhat TV:n katsomisen tavat ovat muuttumassa: "TV ei ole enää kuin leirituli, jonka ympärille keräännytään. Sen sijaan perheenjäsenet voivat katsoa itseään kiinnostavaa sisältöä omilla päätelaitteillaan, esimerkiksi tietokoneilla, älypuhelimilla ja tableteilla."

Joku on siis ymmärtänyt, että asiakas – katsoja, lukija tai kuuntelija – on keskiössä. Hänelle tarjotaan digitaalista sisältöä siihen aikaan ja sille laitteelle mitä hän sattuu käyttämään. Tätä Suomeen saapuvat Netflix ja HBO tulevat tarjoamaan. Kuten Applen kirjojen ja musiikin jakelujärjestelmä, Netflixin elokuvien ja TV-ohjelmien vuokrausjärjestelmä on ylivertainen muihin verrattuna.

Related Posts