Valtio voisi EVA analyysin mukaan keventää yritysomistustaan

Valtio voisi saada jopa 20 miljardin euron tulot yksityistämällä valtionyhtiöitä ja myymällä kaupallista toimintaa harjoittavia yhtiöitään. Suurin osa myyntituloista, yli 11 miljardia euroa, tulisi valtion omistuksista pörssiyhtiöissä, joilla ei enää ole strategista merkitystä todetaan EVA Analyysissa Laiska jättiläinen – Viisi syytä miksi valtion omistuksen keventäminen hyödyttäisi Suomea. Analyysin on kirjoittanut päätoimittaja emeritus Hannu Leinonen.

Leinonen käy analyysissa läpi valtionyhtiöitä, jotka olisi syytä myydä kokonaan tai osin.

– Valtio voisi luopua kokonaan esimerkiksi Sammon, Stora Enson ja Metson osakkeistaan sekä myydä noin puolet omistuksistaan Fortumissa, Nesteessä ja Finnairissa, hän listaa.

Myymällä listaamattomia kaupallisia yhtiöitään valtio voisi saada ainakin 2,7 miljardin euron tulot. Tähän yritysryhmään kuuluvat muiden muassa Posti ja VR. Lisäksi valtio voisi saada noin 6,2 miljardia euroa yksityistämällä niin sanottuja erityistehtäviä hoitavia yhtiöitä, kuten Veikkauksen, Alkon ja Finavian.

– Modernissa markkinataloudessa valtion omistus pitäisi aina perustella erikseen. Sen tulisi olla tarkkaan harkittua ja väliaikaista, eikä itseisarvo. Nykyisenlaajuinen valtio-omistaminen syrjäyttää yksityistä yritteliäisyyttä ja alentaa koko talouden suorituskykyä, Leinonen sanoo.

Syitä yksityistämiselle on, sillä valtio on Leinosen mukaan huono ja laiska omistaja. Valtio-omistus on politisoitunutta, jäykkää ja siirtää liiketoimintariskejä turhaan veronmaksajille.

Valtio on myös jättiläismäinen omistaja: kansainvälisesti vertailtuna Suomen valtiolla on poikkeuksellisen suuri rooli yritysomistuksessa.

Leinonen ehdottaa, että holdingyhtiö Solidiumista voitaisiin tehdä yritysmyyntien järjestelijä ja valtion omistajaohjaus voitaisiin keskittää valtiovarainministeriöön. Edelleen strategisesti merkittävien yhtiöiden kohdalla valtio voisi turvata intressinsä kontrolloivalla osaomistuksella tai turvaavan osakkeen menettelyllä.

Laiska jättiläinen julkistettiin 30. maaliskuuta. Se on osa EVAn Pientä kassasarjaa, joka käsittelee valtion tuloja ja menoja. EVA Analyysi on luettavissa EVAn verkkosivuilta: www.eva.fi.

 

5 thoughts on “Valtio voisi EVA analyysin mukaan keventää yritysomistustaan

  1. Tarvitsemme suomalaista omistajaohjausta

    Hieman voisi helpottaa suomalaisten sijoittajien asemaa etteivät kaikki nuo yritykset valuisi ulkomaalaisiin käsiin. Tarvitsemme yrityksiin suomalaista omistajaohjausta ja sitä saa vain jos suomalaisten asemasta (verorasitusten kohtuullisuudesta yms.) huolehditaan.

  2. Mutta miksi?

    Olen tuota miksi-kysymystä kysellyt?

    Valtio siis saisi noiden myynnistä 20 mrd. Valtio saa 10 vuoden lainaa nyt 0,5%/vuosi korolla. Meinaako EVA, että nämä yritykset tienaavat alle 0,5%/vuosi (http://www.investing.com/rates-bonds/finland-10-year-bond-yield). Mikäli nuo tuottavat tuon 0,5%/vuosi ylitse, niin omistus kannattaa säilyttää ja ottaa tuon verran velkaa. Pakko sanoa, että elinkeinoelämällä ei ole kauheasti uskoa suomalaisiin yrityksiin. Onkohan niillä huono etujärjestö, kun yrityksiin on noin huono usko?

     

    1. Hyvä kysymys

      Hyvä kysymys. Ehkä tuo 0.5% tai 4% tai 2% ei ole kovin olennainen, koska yritysten kuluista suuri osa päätyy veroina, pienempänä sosiaaliturvana yms julkishallinnon kassaan jokatapauksessa. Jos julkisen vallan omistaman yrityksen hallinto on huonommin hoidettu voi yritykset ja talous jäädä pienemmäksi kuin muuten ja tämä dominoi yhtälöä. Eli ehkä kannattaa myydä yhtiöt. Vähentää rahoilla valtion velkaa ja jäädä verottelemaan yritysten voittoja ja palkollisia.

      Jälkiviisaana voimme todeta, että Suomi on nimenomaan käyttänyt ehdottamaasi vivutusta menestyksellisesti. Julkisella on otettu 100 miljardia ja suunnilleen samanverran osakepossaa, joka on tuottanut viimeaikoina korkoatasoa enemmän. Poliittinen päätöksenteko minimoi riskiä. Jos olet poliitikko ja järjestät 20mrd lainan osakesijoituksiin, on melkoinen riski, että possa onkin kohta muutaman miljardin miinuksella. Saat niskaasi armottoman ryöpytyksen. Parempi ostaa korkopapereita ja niihin ei enää kannatakaan ottaa lainaa.

  3. Piksu käy esimerkiksi

    Jos Piksu liikevaihtaa (~arvo) tuhannen euroa/a. Voittoa se 40€. Eli valtio voisi ottaa tonnin velkaa ja ostaa firman ja jäädä nautiskelemaan 4% vuosituotosta. Sitten solidium, varma ja/tai ilmarinen nimittäisi hallituksen Piksulle. Riskinä on, että joku blogaaja tai ylläpitäjä suivaantuisi ja lopettaisi kirjoittelun, ei enää saisi kirjoituspalkkiota, jolloin sossu joutuisi maksamaan mulle sen parikymppiä enemmän. 200 euroa ALVia jäisi tilittämättä, jos kone suljettaisiin, 100 euroa hostaajafirman omistajan pääomatuloveroa, jne jne. Ei tuolla 0.5% vs. 4% ole tässä kuviossa juuri merkitystä. Parempi approximaatio on, että yritys kuin yritys tuottaa Suomelle 50% (~veroaste) verran tuottoa. Aika hyvä tuottoprosentti vai mitä.

  4. Rahapolitiikkakaan ei toimi

    Rahapolitiikan tarjous on: ota rahaa työllistävään ja investoivaan yritystoimintaan. Korkoa ei tarvitse maksaa. Oikeasti sun pitää maksaa se puolet korkean veroasteen muodossa ja sitten vielä se lainapääoma takaisin. Siksi on naurettavaa ihmetellä, miksei ilmainen raha kelpaa yritystoimintaan. Monessa järkevässäkin bisneksessä lainarahan korko pitäisi olla -30% että homma toimisi. Ei tähän ole mitään muuta ratkaisua, kuin saada veroaste alas, edes jonnekin OECD keskitasolle nyt alkuunsa.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On