YLE ajankohtaisohjelmat dominoivat poliittista mielipiteenmuodostusta

Suomalainen tiedonvälitys on poliittisten asiaohjelmien osalta yksipuolistunut. Noin 75 prosenttia kansasta saa näkemyksensä poliittisesti ajankohtaisista asioista YLE asiaohjelmien kautta. Näitä asiaohjelmia juontaa parikymmentä henkilöä, joiden näkemykset ohjaavat kysymyksenasettelua ja sitä ketä haastatellaan ja minkälaiseen valoon mikin näkemys asettuu.

MTV ei tuota poliittisia asiaohjelmia ja niinpä ainoa televisiotoimitus, jonka kautta poliittisia aiheita käsitellään on käytännössä YLE. Ja monopolilla on aina, hyvinkin toteutettuna, kääntöpuolensa. YLE on eduskunnan ohjauksessa ja sikäli sen tulisi edustaa kansan mielipidettä. Mutta se ei takaa oleellista. YLE ajankohtaisohjelmien toimituskunnasta, ohjelmasisällöstä ja sen tavasta tuoda erilaisia asioita esille vastaa kuitenkin yksi, samaan lounaspöytään sopiva organisaatio joka käytännössä ohjaa sen miten suomen kansa eri asioista ajattelee.

Tuo melko pieni organisaatio on tehnyt sinänsä hyvää työtä, mutta se on tehnyt myös virheitä. Vuosia oli tapana, että jos poliittinen koneisto tuottaa jonkin muutosehdotuksen niin YLE asiaohjelmat haasta tuota ehdotusta raivoisasti marssittaen esiin jos jonkinlaisia pienryhimiä, joiden etuja tällä muutoksella loukataan. Ei ihme että poliittinen päätöksenteoko on jumiutunut ja jotain aikaan saaneet poliitikot saavat huomata kannatuksensa murentuneen ja kansan kaikonneen heidän takaansa. Muutokset eivät sellaisessa ilmapiirissä etene.

Ovatko YLE asiaohjelmien toimittajat ja juontajat olleet tarkoituksella hankalia ? Ei varmaankaan. Toimittajat ovat hekin vain ihmisiä jotka yrittävät parhaansa ja yrittävät hakea totuuden ja oikeudenmukaisuuden esille. Selvästi näkee että heitä kutakin ohjaa jokin tendenssinomainen asennoituminen aivan niin kuin jokaista meistä. Toimittajat on myös opetettu, että kaikki asiat pitää julkisuudessa haastaa. Tuosta tehokkaasta vastakkainasettelusta syntyy mielenkiintoista keskustelua ja tunteiden paloa ja paljon katsojia. Ongelman suurin aiheuttaja on vaihtoehtojen puute. Yksittäisten toimittajien henkilökohtaiset tendenssit tai YLE toimituskunnan yrityskulttuuri eivät olisi ongelmia, jos tiedonvälityksessä olisi vaihtoehtoja. Mutta kun harvalukuinen, saman yrityskulttuurin ja kahvipöydän jakava toimittajajoukko päättää mitä Suomen kansa ajattelee, niin riskit sattumanvaraiseen suuntautumiseen ovat suuret.

Ongelmia ei samassa määrin esiinny uutistoimituksen puolella. Uutisia tulvii myös MTV:n kautta ja niitä käännetään aktiivisesti ulkomaisista lähteistä. Uutiset ovat myös toisella tavalla puolueettomia kertomuksia siitä mitä tapahtui, eikä niihin liity tulkintaa.

Myöskään kaikki asiaohjelmat eivät ole olleet ongelmallisia. Esimerkiksi YLE aamu TV on ilmeisen riippumaton muusta YLE asiaohjelmien toimituksesta. Ainakin minusta on vaikuttanut että sen tuottamissa ohjelmissa ei ole ollut samaa jatkuvan kyseenalaistamisen tendenssiä kuin muussa ajankohtaisohjelmatuotannossa. Kyllä sielläkin on esitetty erilaisia näkemyksiä, mutta toisella, vähemmän raivoisalla ja vähemmän kaikkea jatkuvasti kyseenalaistavalla tyylillä.

Tämän tyyppisiin ongelmiin on vain yksi kestävä lääke – luoda joko YLE:n sisälle taikka ulkopuolelle täysin erillisiä asiaohjelmien toimituskuntia tai ryhmiä jotka toimivat itsenäisesti. Yleisö ansaitsee aitoja vaihtoehtoja.

 

6 thoughts on “YLE ajankohtaisohjelmat dominoivat poliittista mielipiteenmuodostusta

  1. Entä netti

    Tiedonvälitys ei ole ollut koskaan Suomessa niin monipuolista kuin. Ihmisten kielitaito on kohentunut hurjasti ja netistä saa myös kotimaisilla kielillä (puhumattakaan vieraista kielistä) hyvinkin monipuolista tiedonvälitystä.

  2. 75% kansasta?

    75% kansasta katsoo YLEn asiaohjelmat? En usko.  Muuten olen samaa mieltä siitä että internetin kautta saa monipuolisemman kuvan maailman ja Suomen tapahtumista ja ajankohtaisista kysymyksistä.  Sekä TV että sanomalehdet ovat jäämässä taka-alalle, erityisesti nuoremman väen keskuudessa.

    1. Keskusteleva dialogi löytyy vain YLE:n monopolista

      Jos pitäisi muodostaa kuva siitä mitä Suomen poliittisessa kentässä tapahtuu niin sitä tietoa saa vain suomeksi. Siinä ei kielitaito auta.

      Internetissä eivät kohtaa hallituksen, opposition, eri puolueiden, työmarkkinajärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen edustajat kesksutelemassa päivänpolttavista asioista. Sieltä löytää kunkin tahon virallisia kannanottoja, mutta sieltä ei löydä keskustelumuotoista dialogia eikä aina edes dialogia. Viralliset nettisivut puhuvat toistensa ohi, mutta niiden kannanotot eivät kohtaa toisiaan. 

      Myös nuorempi väki tutustuu parhaisiin haastatteluohjelmiin, mutta YLE areenan kautta (=YLE:n poliittiset ajankohtaisohjelmat). Muualta tuota aitoa dialogia ei löydä. Siksi on tärkeää että tätä dialogia ei tuota vain yksi taho vaan useampi keskenään riippumaton media.

  3. YLE radikalisoitumisen tiellä

    YLE:n ajankohtaisohjelmia riivaa ylipolitisoituminen. Esimerkiksi MOT-ajankohtaisohjelman monissa jaksoissa toimittajalla on ollut selvä henkilökohtainen mielipide ja agenda ajettavanaan. Tasapuolisesta tiedonvälityksestä ei voi voi puhua vaan toiminta muistuttaa jälleen 60-70-luvun vallankumouksellista ”Reporadiota”.

     

  4. YLE on viherpunahipsteripropagandaa!

    Yle viljelee emootioita ja manipulaatioita, ei analyyttistä ja tosiasiallista ajattelua. Mitäpä muuta hallituksen propagandatoimistolta on odotettavissa, propagandatoimistolta, jota pakkorahoitettaan siten, ettei kansalla ole varaa ylläpitää vaihtoehtoisia tietokanavia. Sijoittajana suosittelen Ylen vastapainona Bloomberg-TV:tä netissä. Ajoittain upeita talousalan huippuasiantuntijoiden analyysejä. Toimittajat pääosin myös niin osaavia, että Ylen vastaavia katsoessa ei voi muuta kuin tuntea myötähäpeää.

  5. Ylen puolesta

    Kyllä Ylelle on Suomessa oma paikkansa. Sitä voidaan ja pitääkin tarkastella, mitkä asiat kuuluvat Ylen ydintehtäviin ja mistä voitaisiin luopua.

    http://rovaniemenshakki.net/

Comments are closed.

Related Posts