Valtiosektorin palkkakulut ovat tärkeä kilpailukykyämme heikentänyt tekijä

Valtiosektorin palkkojen ryöstäytyminen on eräs tärkeä osasyy valtion budjetin alijäämään ja kilpailukykymme heikkenemiseen selviää Tilastokeskuksen kokoamasta ja Findikaattorin julkaisemasta eri sektoreiden palkkakehityksestä. Raha kiertää pääosin palkkojen kautta kulutukseen ja siksi palkkakuluista nähdään, mitkä sektorit ovat vaikuttaneet kustannustason nousuun/laskuun. 

Valtion työntekijöiden palkat ovat muita korkeammat ja lisäksi valtion palkkakulut ovat kasvaneet muita nopeammin samalla kun muut sektorit ovat joutuneet irtisanomaan väkeä. Valtiosektorin osuus kokonaistaloudestamme on kasvanut ripeästi.

Keskiansiot sektoreittain (Lähde: Tilastokeskus/Findikaattori)

 

3 thoughts on “Valtiosektorin palkkakulut ovat tärkeä kilpailukykyämme heikentänyt tekijä

 1. Löytyisiköhän vielä sellainen

  Löytyisiköhän vielä sellainen kaavio, jossa verrataan valtion palkkakehitystä muihin valkokaulusammattiryhmiin?

  1. Valtiolla on paljon sellaisia

   Valtiolla on paljon sellaisia kuten tullimiehiä, rajavartioita ja sotilaita. Löytyisiköhän sellainen kaavio jossa verrataan valtion palkkakehitystä muihin sinikaulustyöntekijöihin?

   Tosin on myös patenttivirkailijoita, sihteereitä, toimistoapulaisia, tilastojen kokoajia, yliopiston tutkijoita, etc…. Joten vertaus valkokauluksiin on yhtä pätevä.

 2. Ulkoitus

  Ulkoistus muuttaa tilastoa. Jos keittiötoiminnot ja kiinteistöjenhuoltotoiminteet siirretään yksityisen sektorin tehtäviksi, niin julkisensektorin keskipalkat nousevat. Kansantaloudellisesti on sama lakaseeko katuja valtion virkamies tai L&L:n työmies. Kyse on vain siitä kuka tekee työn parhaiten ja ennen kaikkea, että tehdään hyödyllistä työtä. Tuskin tuo on palkanmaksajasta kiinni, puhe palkanmaksajasta on paljolti politiikkaa. Julkisen sektorin rakenteet kasvavat niin suureksi, että hyvästä työstä saatava konkreettinen hyöty katoaa johonkin. Mutta sama asia tapahtuu jos yksityinen yritys kasvaa liian suureksi. Wal Mart, tuo kauppayritysten jättiläinen, pidetään useasti hyvänä yrityksenä. Onhan se ainakin ollut koska se on kasvanut noin suureksi. Mutta nyt muutaman prosentin kasvua pidetään jo loistavana suorituksena, vaikka inflaatiokin on jo muutaman prosentin. Kehäpäätelmä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan