Veikkaus

Veikkaus normalisoi isojen summien tuhlausta rahapeleihin

Yhteiskunta

Veikkauksen kaksijakoinen rooli tuli taas vastaan, kun täytin asiakkaiden tuntemiseen tähtäävän kyselyn. Mitäpä mieltä pitäisi alla esitetystä kysymyksestä ja sen valintavaihtoehdoista?

Veikkauksen kysely

Onko esimerkiksi 190 euroa veikkauksen peleihin kuukaudessa jotenkin pieni summa? Tai pitäisikö 1000€ / kk olla vielä suhteellisen tavanomainen summa? Toki kysymyksen summan voi periaatteessa lukea kahdella tavalla: paljonko peleihin laittaa rahaa, tai paljonko peleihin uppoaa rahaa ottaen huomioon, että jotain sieltä tulee keskimäärin takaisinkin. Näin katsottuna riippuu todella paljon pelattavasta pelistä, paljonko pelaaja lähtökohtaisesti menettää suhteessa pelaamiseen käytettyyn summaan. Esimerkiksi lotossa palautusprosentti on vain noin 41%, kun taas automaattipeleissä yli 95%, ja vedonlyönneissä jotain näiden väliltä. 

Isompia summia pelaavat pelaavat melko varmasti ennen kaikkea muita kuin loton kaltaisia matalan palautusprosentin pelejä, mutta siitä huolimatta vaihtoehdot näyttävät todella korkeilta. Jos pelaa vaikkapa lottorivin viikossa, kuukaudessa käytetty summa on alle 5€, ja siihen nähden 0-199 € / kk haarukka on valtava. Siksi herääkin taas kysymys Veikkauksen vastuullisuudesta samaan tapaan kuin vajaa 5 vuotta sitten liittyen Veikkauksen markkinointikampanjaan. Tuo käyttäjäkysely oli nyt naamioitu käyttäjien tunnistamiseen pyrkivään vastuullisuuden kaapuun, mutta kyselyn luvut tuntuvat enemmänkin vain normalisoivan isojen summien tuhlausta rahapeleihin. Ei se kovin vastuulliselta tunnu.

uhkapeli veikkaus yhteiskuntavastuu

6 thoughts on “Veikkaus normalisoi isojen summien tuhlausta rahapeleihin

 1. Mjoo, perheessämme ei tommosia ole koskaan käytetty eikä täytetty. Joskus -70-luvulla R-kioskeissa saattoi pelata ravivetoa, jossa palautusprosentti oli jotain 90% (?). Sain siinä kahdesti 4/5 oikein (ehkä perehtymiselläkin oli joku rooli?) ja lopetin pelin mennessä Veikkaukselle. Käytin varmasti alle 100 FiM noin vuoden aikana. Siinä on elämäni ihan kaikki uhkapelit. Toki lotossa Suomessa, Skandinaviassa ja Euroopassa voi teoriassa voittaa isoja summia, mutta nykyisellään nämä muut (panosta 10 euroa, saat 5), tuntuvat tylsiltä. Ravivetoa pelatessani olin lukiossa ja sijoitin jo silloin.

  Äkkivilkaisulla en Nordnetin pääsivulta löytänyt, miten pieniä sijoituksia kuukausittain suositellaan. OP mainitsee jopa KYMMENEN EURON KUUKAUSISÄÄSTÄMISEN.

  Mutta kuten Suomen kansa hyvin tietää, sijoittaminen on riskaabelia ja tarkoitettu vain miljonääreille.https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/kuukausisaastaminen?gclid=EAIaIQobChMI4P7vm6WPhAMV6GWRBR1kjAuoEAAYASACEgJzpPD_BwE

  1. Kiitos kommentista!

   Jep. Itse lähinnä laitan lottoon silloin tällöin joko yhden rivin tai sitten osuuden jostain kimppapelistä. Vaikka odotusarvo on toki sen puolella että turskaa siinä vain tulee, se on vain yksinumeroinen summa euroja kuussa, joten sen voi hyvin maksaa unelmoinnista. Jos tuohon kysymykseen olisi vapaammin saanut valita summan, vastaukseni olisi ollut ehkä luokkaa 3€ / kk.

   Jostain luin, että OP:lla on myös sellainen malli, missä jokaisesta korttimaksusta laitetaan esimerkiksi yksi euro sivuun rahastoon sijoittamista varten.

 2. On hyvä että veikkauksella on ollut jo muutaman vuoden tunnistautuminen ja ongelmapelaajien hoitoon ohjaus.

  Veikkauksen inflaatiokorjattu liikevaihto putosi muutoksen seurauksena puoleen. (https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/veikkaus-oy/27652201/taloustiedot) Monen rahat säästyy nyt tärkeämpiin asioihin.

  Varsinaiset ongelmapelaajat saattaa kuitenkin pelata EU alueen internet rahapelejä, jotka on nyttemmin suomalaisilta periaatteessa kielletty. Kieltoa on vaan ollut ilmeisesti vaikea valvoa ja pelaamista estää. Ainakin finanssiala on julkisesi valittanut että he eivät pysty estämään voittojen palauttamista pelaajille. Tämän kaiken seurauksena on ehdotettu että EU alueen internet rahapeliyhtiöt saisivat virallisesti tarjota suomalaisille palveluitaan kunhan maksavat lisenssimaksua Suomeen. Samanlainen systeemi on käytössä muutamassa maassa, muistaakseni esimerkiksi Norjassa.

  Suoraan sanoen en kyllä osaa sanoa mitä tälle pitäisi tehdä.

  On hyvä että Veikkauksen voitot tilitetään nykyään suoraan valtion kassaan. Valtionkin rahoja väärinkäytetään mutta ainakin budjettirahojen ohjautumista valvotaan vähän ammattimaisemmin.

  1. Kiitos kommentista!

   Ja mielenkiintoinen huomio tuo liikevaihdon putoaminen! Ei noiden tuoreimpien vuosien perusteella nyt sentään ihan puoleen näytä pudonneen (inflaatiokorjattunakaan), mutta on kyllä aika kuvaavaa, jos pudotuksen seurauksena on tunnistautumisvaatimukset. No, ehkä se on osoitus siitä, että vastuullisuuttakin löytyy, joskin liekö siihen ajuri tullut Veikkauksen oman aloitteen sijaan Veikkauksen ulkopuolelta?

   Toisaalta ehkä myös nettipelaaminen ulkomaille on vähentänyt Veikkauksen tuloja?

   Ja juu, vaikea sanoa, mitä pitäisi tehdä. Kunnon näkemys vaatisi aikamoista perehtymistä tilastoihin, EU-lainsäädäntöön, ym. Mutta tämän tekstin kaltaisia pieniä huomioita voi hyvin maallikkokin tehdä.

Comments are closed.

Related Posts