Venture capital -arvonmääritys
Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola
Olen viimeisen 20 vuoden ajan saanut seurata eri tahojen tekemiä arvonmäärityksiä yrityksistä. Tarkemmin tämän voisi sanoa, että olen tutustunut malleihin, joita käytetään julkisesti noteerattujen yritysten arvonmäärityksissä sekä malleihin, joita käytetään listaamattomien yritysten, erityisesti nuorten kasvuyritysten, arvonmäärityksissä.
Uskallan väittää, että kasvuyritysten arvonmääritys on moninkertaisesti vaikeampaa. Vaikeaksi arvonmäärityksen tekee se, että liikevaihto ja yrityksen arvo eivät aina korreloi yrityksen nykyarvon kanssa. Vaikeutta lisää se, että yrityksen kyky tehdä tulosta tässä hetkessä ei myöskään aina korreloi arvonmäärityksen kanssa.
Vaikka olenkin arvonmääritysmielessä DCF-uskovainen, kasvuyritysten DCF-arviointi on äärimmäisen hankalaa. Mikä on yrityksen pitkän aikavälin kasvuvauhti, mikä on pitkän aikavälin mahdollinen liikevoittomarginaali, miten kauan kestää ennen kuin alkaa kova hintakilpailu, paljonko tarvitaan investointeja kasvun eteen? Näiden kysymysten takia DCF on erittäin raaka ja hankala arvonmäärityksen peruste kasvuyrityksille. Näistä haasteista huolimatta listaamattomille yrityksille saadaan usein arvot, mutta niissä on valtavia eroja. Jotkut yritykset myydään hintaan 20xliikevaihto ja toiset 0,2xliikevaihto.
Kilpailijoiden kynnys tulla samalle alalle, yrityksen liiketoiminnan skaalaamisen nopeus, liiketoiminnan näkyvyys tulevaisuuteen eli ennustettavuus, asiakkaan sitoutuminen pitkäjänteisesti, marginaalien kehittyminen, orgaaninen kysyntä ilman suuria markkinointikustannuksia ja luonnollisesti johdon kyvykkyys ovat ehkä tärkeämpiä arvonmääritysmittareita kasvuyrityksille kuin yrityksen tämänhetkinen liikevaihto tai liiketulos.
Itse pidän tästä venture capital -lähestymisestä arvonmäärityksiin, mutta se vaatii valtavasti työtä. Yksi Euroopan johtavista pääomasijoittajista kertoi minulle pari vuotta sitten, että heillä ei ole palveluksessa ainuttakaan analyytikkoa. He tekevät mielenkiintoisesta yrityksestä 100 referenssikyselyä kilpailijoilta, asiakkailta, kumppaneilta yms. ja perustavat oman analyysinsä näiden asioiden ympärille. Tällainen lähestyminen voi tuntua erikoiselta, mutta heidän tapauksessaan se toimii.
—
Lue Punaisen mukin blogia.
Kommentit