Kuluttajien luottamus ennakoi kasvua ja pörssinousua

Kuluttajien luottamuksen kehitys on eräs parhaita pörssikurssien kehitystä tukevista tekijöistä. Kuluttajien luottamuksen hiipuminen vuonna 2007 edelsi pörssikurssien laskua ja myös vuoden 2009 nousu ajoittuu samaan hetkeen kuluttajien luottamusindeksin kääntymisen kanssa. Kuluttajien luottamuksen kehitys on Euroopassa vakaampaa kuin pörssikurssien ja niinpä osakesijoittajan kannattaa seurata kuluttajia. Tavallisten ihmisten näkemys tulevasta on usein osuvampaa kuin monen muun tietolähteen. 

Kuluttajien luottamus ja saksan pörssi-indeksi (Lähde: Yahoo, Suomen pankki)

Tavallisten kansalaisten luottamus on kääntymässä parempaan. Mutta pörssikurssit ovat jo nousseet. Onko kurssinousulle enää tässä ambivalentissa tilanteessa sijaa? Niinpä niin! Milloinkaan ei ole ollut sellaista hetkeä, jolloin sijoittaminen olisi ollut yksinkertaista. Vain menneisyys selittyy kauniisti ja kirkkaana. Liekö niin, että me kaikki ihmiset haluamme kuvitella olevamme kaikkitietäviä ja menneisyys on aina mahdollista selittää tyhjentävän oloisesti kun tiedetään seuraukset. Mutta tulevaisuus on armoton. Pitäisi oikeasti ymmärtää mikä on tässä ajassa on oleellista.

4 thoughts on “Kuluttajien luottamus ennakoi kasvua ja pörssinousua

  1. Pörssin ennustaminen

    Miten luottamus ennakoi pörssinousua, jos pohjan- tai huipunmuodostus osuu samalle ajalle? Yllä olevassa kuvassa euroalueen edellinen nyppylä osui alemmas kuin Daxin nyppylä, joten olisiko tästä tulkittavissa, että tredi luottamuksessa on alas ja herra markkina ymmärtää sen vasta viiveellä? Mene ja tiedä, minä en osaa ennustaa.

    1. Minä luen tuota niin että

      Minä luen tuota niin että luottamusindikaattori muuttaa suuntaansa jo hieman ennen kuin pörssi. Ongelmaksi taitaa vain muodostua se, ettemme saa tietoa luottamusindikaattorista kuin vasta jälkikäteen, jolloin pörssi ehtii reagoida ennen kuin tiedämme luottamusindikaattorin reagoineen.

      Olisiko tässä ideaa (jopa bisnes-ideaa) reaaliaikaisesta kansalaisten luottamusindikaattorista, joka voisi äänestää koko ajan ja jota voisi seurata kuin pörssiä?

  2. Keskuspankit puikoissa

    Vaikuttaisi edelleen siltä, että keskuspankkien kontolla on suurin osa "markkinatunnelmasta". Federal Reserve kun aiemmin laittoi selkeän maalin elvytysohjelmilleen: työttömyys korkeintaan 6,5% ja nyt tästä otettiin vain varovaisesti toisenlainen kanta, niin reaktiot ovat huimia. Toki Euroopassa painaa vielä Silvio-murheet.

    Eikä yhtä indikaattoria tulisi mielestäni sitäkään sivuuttaa täysin: öljyn korkea hinta.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On