Vietnamin ja Indonesian matkan kuulumisia

Yhtiövierailuilla Vietnamin Hanoissa ja Indonesian Jakartassa elo-syyskuussa

Elo-syyskuun yhtiövierailut keskittyivät enimmäkseen yhtiöihin, joita emme olleet aikaisemmin tavanneet, mutta etenkin Indonesiassa tapasimme myös paljon ”vanhoja tuttuja”, joilta tiedustelimme kuulumisia heidän yhtiöistään ja vallitsevasta kysyntätilanteesta heidän operointikentillään. Suurin esille tullut muutos näissä hyvin väkirikkaissa maissa (Indonesiassa 260m asukasta, Vietnamissa +90m) oli se, että yhtiöiden luottamus on noussut huomattavasti verrattuna vuoden 2015 loppupuoliskoon ja kuluvan vuoden alkuun.

Vietnam

Luottamuksen nousu Vietnamissa johtuu mielestämme siitä, että uuden yksipuoluehallituksen ja pääministerin valtakautta on nyt kulunut puolisen vuotta, ja näin ollen valtarakenteet yhtiökentän ja maan uuden johdon välillä ovat nyt enimmäkseen loksahtaneet paikoilleen. Luonnollisesti tahoilla, joilla oli hyvin syvät suhteet vanhaan pääministeriin, on ollut paljon tehtävää säilyttääkseen samanlaiset suhteet uuden johdon kanssa. Nyt kuitenkin viesti yhtiösektorilta oli se, että uusia projekteja laitetaan eteenpäin kasvaneen luottamuksen vallitessa ja useammilla on nyt tahtoa viedä läpi erilaisia yritysjärjestelyjä, kuten yritysostoja, suuria investointeja ja muita yritystapahtumia.

Lyhyen tähtäimen riski Vietnamin markkinoilla on se, että vapaakauppasopimus TPP (Trans-Pacific-Partnership) ei tule realisoitumaan, koska kaikki osallistujamaiden parlamentit, jenkit etunenässä, eivät ole sitä ainakaan vielä ratifioineet. Lisäksi, jos Trumpista tulee jenkkien presidentti, on TPP:n onnistuminen hyvin kyseenalaista ottaen huomioon hänen anti-globalisaatio -retoriikkansa. Vietnamin voimakas rakenteellinen kasvutarina ei tämän takia kuitenkaan mene pilalle: BKT kasvu tulee jatkumaan noin 6 % vauhtia, kun taas TPP:n kanssa kasvuvauhti olisi noin 7 % vuosittain. Yleisesti ottaen me olemme erittäin positiivisia Vietnamin ja Silkkitien salkussa olevien omistusten suhteen.

Indonesia

Yrityssektorin kasvanut luottamus Indonesiassa johtuu monesta eri seikasta, mutta nähdäksemme tärkein tekijä on maan parantunut poliittinen tilanne. Presidentti Jokowi on saanut kasvatettua poliittista vaikutusvaltaansa huomattavasti sen jälkeen, kun hänen valtakautensa alkoi vuoden 2014 loppupuolella. Esimerkiksi hänen PDI-P johtoinen koalitionsa on kasvattanut parlamentissa äänimääräänsä lähes 70 %:n tasolle entisestä noin 45 %:sta puolueiden ns. leirin vaihdon seurauksena. Tämän johdosta etenkin talouspoliittisia reformeja on ollut huomattavasti helpompi toteuttaa parlamentissa. Tämä prosessi taas on vahvistanut Indonesian valuuttaa (IDR), ja ulkomaisten sijoittajien näkemystä maata kohtaan. Yhä useammat kansainväliset sijoittajat alkavat nyt nähdä Indonesian pitkän ajan strategisena sijoitus-casena; tähän asti maata on pidetty ainoastaan taktisena sijoituksena.

Tax Amnesty

Hyvin hitaan alun jälkeen Tax Amnesty -paketin tulovirta on kiihtynyt huomattavasti syyskuun aikana monien varakkaiden perheiden ja pörssiyhtiöiden omistajien ym. osallistuttua julkisesti pakettiin. Hallitus on myös lisännyt ohjelman tunnettavuutta lukuisilla kampanjoilla ja tehnyt Tax Amnesty -pakettiin pieniä positiivisia muutoksia jatkuvasti, jotta osallistujien määrä jatkaisi kasvuaan. Kun vielä syyskuun alussa verotulot ohjelmasta olivat vain muutamia prosentteja hallituksen ylioptimistisena pidetystä 160 biljoonan IDR:n (n. 12 mrd USD) tavoitteesta, oli syyskuun lopussa saavutettu jo 97 biljoonan IDR:n taso. Tähän mennessä Tax Amnesty -ohjelma on siis ollut huikea voitto presidentti Jokowin hallitukselle. Myös kansainvälisesti mitattuna ohjelma on yksi historian onnistuneimmista tähän mennessä.

Tapasimme mm. kiinteistökehitysfirmoja Jakartassa: high-end -markkina on ollut suhteellisen hidas kuluvana vuonna, kun vuoden 2015 alussa hinnat kipusivat melkoisen korkealle hidastaen kysyntää. Näin ollen monet high-endiin keskittyvät yhtiöt eivät näillä näkymin tule saavuttamaan myyntitavoitteitaan kuluvalle vuodelle. Kuitenkin monet mainitsivat, että heidän high-end esittelyhuoneistoissaan on käynyt lähiaikoina kova kuhina, mikä todennäköisesti indikoi sitä, että isohko osa Tax Amnesty -rahoista tullaan sijoittamaan kiinteistömarkkinoille. Keskiluokan ja alemman keskiluokan asuntomarkkinoilla myynti on jatkunut kuluvana vuonna hyvällä mallilla, ja vuoden alun jälkeen tehdyt neljä koronlaskua ovat vain kiihdyttäneet prosessia asuntolainojen ollessa suurin rahoitusmuoto tässä segmentissä.

Yksi tapaamamme, alallaan johtavan pörssiyhtiön pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja, antoi mieleenpainuvan kommentin Indonesiasta: hänen firmalleen huonolla BKT-kasvulla ei ole merkitystä – merkitystä on ainoastaan huonolla politiikalla. Rakenteellisesti kasvavissa talouksissa, kuten Indonesiassa (tai Vietnamissa tai Filippiineillä yms.) tämä on tullut monta kertaa ilmi: ei ole siis juurikaan väliä, mihin suuntaan taloussykli on menossa, koska maassa on aina rakenteellisesti kasvavia aloja ja yrityksiä; sitä vastoin huono politiikka voi pilata kaiken. Näin ollen Indonesia tulee olemaan jatkossakin yksi päämarkkinoistamme, koska maan pitkän aikavälin rakenteellinen kasvu useilla eri aloilla tulee jatkumaan konservatiivisestikin arvioiden mielestämme vähintään seuraavat 10 vuotta.

Salkunhoitaja Juuso Mykkänen

JOM Rahastoyhtio Oy

www.jom.fi

Related Posts