Viikon markkinakommentit
Tulee erilaisten analyysien ja ennusteiden kanssa laitettua pöytään kerran jos toisen kunnon turskaakin, mutta viime viikkojen markkina-arvioni ovat kyllä menneet putkeen. Kukaanhan ei markkinoista, taloudesta tai monesta muustakaan asiasta varmaksi mitään tiedä. Sijoittajakin pelaa todennäköisyyksillä, oli puhe yksittäisistä yhtiöistä, osakkeista, pörsseistä, koroista, talouskasvusta tai päläpäläpälä. Mutta jokaisella alueella kokemuksella ja näkemyksellä voi pärjätä keskivertoa paremmin, ja viime viikoilla oletukseni ovat kyllä osuneet.
Kuten pidin ilmeisenä, pörssit ovat nousseet tasaisen varmasti jo kolme viikkoa nykäisten vain lyhyitä ja nopeita korjausliikkeitä. Kuukauden takaisesta raivoisasta paniikista ja volatiliteetista ei ole hajuakaan. Valtavirran mediakin heräilee uuteen todellisuuteen:
Surkuhupaisaa tietysti on, että sijoittajaguru Faber puhuu isossa talouslehdessä rallin odotuksista, kun se on paahtanut jo viikkoja, ja paras pala trendistä alkaa luultavasti olla takana. Mutta tällaisen potaskan kanssa joudut tekemisiin valtamedian kanssa varsinkin kun kyse on markkinoiden liikkeistä – niitä repostellaan jälkijunassa tavalla, jonka arvo aktiiviselle sijoittajalle on plus miinus nolla tai mieluummin miinuksen puolella.
Odotan edelleen kurssien jatkavan ylös jonkin aikaa, EuroStoxx600 kurkkaa laskelmissani 360-370 pisteen korville, sitten katsotaan tilanne uudestaan. Jossain kohtaa trendi kääntyy alas, mutta markkinoille on ominaista yllättää juuri siten, että ilmeinen ei ole ilmeistä. Kuukausi sitten tuntui väistämättömältä, että laskumarkkina ei voi olla jatkumatta, ja voi niinkin käydä, mutta en ole siitä mitenkään vakuuttunut.
http://www.marketwatch.com/investing/index/SXXP/charts?symb=XX%3ASXXP&countrycode=XX&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F3%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=16&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013
Odotan nousun jatkuvan jokusen viikon, ellei EKP yllytä viikon päästä holtittomaan ostoriehaan ja nopeuta trendin aikataulua. Jotain tuhtia on taatusti sieltä tiedossa inflaatiolukujen perusteella. Draghin viime latinki karkasi sen verran harakoille, että virhe varmasti vältetään mahdollisuuksien rajoissa. Toki jos EKP tuottaa taas pettymyksen, saattavat pörssit kiskaista taas lujaa kaakkoon. En kuitenkaan pidä sitä todennäköisenä.
Arvioin blogini jälkikommentissa viikko sitten, että öljy ja kupari ottavat maaliskuussa reippaan spurtin ylös. Tähän mennessä se onkin suunta etenkin hyvänä suhdanneindikaattorina toimineella kuparilla. Se on jo reilut viisi prosenttia viikon takaista korkeammalla, ja indikaattorien puolesta olen harvoin nähnyt yhtä vahvoja nousevan trendin merkkejä. Odotan hinnan puhkaisevan 2,4 taalaa kuukauden parin sisään. Joka tapauksessa olen suorastaan ällistynyt, jos ralli ei ainakin pari viikkoa kestä.
http://www.marketwatch.com/investing/future/copper/charts?symb=HGK6&countrycode=US&time=7&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F3%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013
Nousuaan on jatkanut öljykin ja odotan senkin kipuavan ylös jonkin aikaa edelleen, etenkin jos se pääsee kivutta ylös 36 dollarista. Sen pitäisi tapahtua joidenkin päivien sisään.
http://www.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic/charts?symb=CLJ6&countrycode=US&time=7&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F3%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013
Arvioni ovat tälläkin kertaa puhtaasti teknisiä ja markkinakokemuspohjaisia – tosin on sille hiukan fundapohjaakin, koska kaivosjätti Glencoren johtajakin uskoo raaka-aineiden pohjanneen. En treidauskokemusteni perusteella tällaisille jutuille tapaa antaa arvoa, koska tuollaisia ja keskenään ristiriitaisia tietoja on talousmedia pullollaan, ei niiden varassa voi tehdä kauppaa kuin tuurilla. Mutta laitan nyt tuohon kuitenkin, kun raaka-aineista niin tuskaisesti höristään.
http://www.marketwatch.com/story/glencore-ceo-commodity-markets-have-hit-bottom-2016-03-01
Raaka-aineiden halpuutta on tulkittu saapuvan romahduksen oireeksi, mutta juuri halvat hinnat houkuttelevat kuluttamaan niitä, olkoon kyse yksityisistä kuluttajista tai investoijista. Amerikassa autokauppa ja varsinkin jytymoottorit käyvät kaupaksi kuin alennusviina, kun menovesi on puoli-ilmaista – kuinkas muuten. Eivät kuluttajat siellä ryömi kellariin piiloon maailmanloppua odottamaan öljyn hinnan ryskettyä alas – he ryntäävät autokauppaan.
http://www.wsj.com/articles/fiat-chrysler-u-s-auto-sales-jump-12-1456837271
Hinta on kulutusta ohjaava tekijä, ja yleinen hintataso suhdanteita ohjaava tekijä. Kun hinnat kiihtyvät ylöspäin tarpeeksi, kustannusten nousu alkaa rasittaa suhdannetta, ja toisinpäin. Jos sijoittaja ei ymmärrä tätä suhdanteiden keskeistä matematiikkaa, on hän väärällä alalla.
Tähän perustuu keskuspankkien toimintakin. Kun kustannustaso eli inflaatio kiihtyy, korkoja nostetaan, koska se nostaa rahoituskustannuksia, ja laskusuhdanteessa toisinpäin. Näin taloudellista aktiviteettia säädellään. Homma toimisi osapuilleen samalla tavalla ilman keskuspankkejakin, mutta niiden tehtävä on viilata suhdannevaihteluista pehmeämpiä. (Siitä en halua nyt väitellä, miten ne ovat urakassaan onnistuneet).
Pankkien tilanteella on peloteltu sijoittajia kautta maailman, mutta ainakin jotkut pankit ja etenkin Euroopassa pärjäävät ihan mukavasti.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-01/french-bank-earnings-signal-strength-with-risks-clouding-outlook
Merkille pantavaa jutussa on, että eurooppalaisilla pankeilla on selvästi pienemmät positiot amerikkalaisella energiasektorilla kuin sikäläisillä kilpailijoilla. Sen tuskin pitäisi olla yllätys. Sopinee olettaa, että pohjoismaisilla pankeilla kyseisiä riskiluottoja on salkuissaan minimaalisesti – mutta pörssien pankkialessa kaikki osakkeet ovat menneet samassa ämpärissä.
Kommentit