Viikon pelipaperi: Neste

Suomalaisia osakkeita treidaavista jokainen on varmaan vehkeillyt enemmän tai vähemmän Nesteen kanssa, niin rajua on sen volatiliteetti keskipitkissä trendeissä. Osake saattaa roiskaista kymmeniä prosentteja ylös ja alas muutaman viikonkin sykleissä. Pelihimoisille ja –taitoisille Neste on aarrearkku, mutta kokematon polttaa sen kanssa herkästi näppinsä. 

Osakkeen volatiliteetti juontaa osaltaan yhtiön tuloksen herkkään volatiilisuuteen, mutta Neste saa senkin oheen jotain vipuekstraa – luultavasti siitä, että se sattuu olemaan teknisten treidereiden suosiossa. Ihan osakekurssin mukaista heiluntaa yhtiön toiminnassa en ole havainnut, vaikka se vahvasti syklinen onkin, ja herkkä reagoimaan maailmantalouden muutoksiin. 

Niin tai näin, pelihenkisille suosittelen Nestettä juuri nyt. Se on ropissut alas pian pari kuukautta yhtä soittoa noin 30%. Sen kauemmin ja syvemmälle sen keskipitkä trendi harvoin uppoaa. Olisi siis jo nousun aika, etenkin kun yhtiön Q1 oli oikein lupaava: eps 0,46 ja odotukset myönteiset. Sen perusteella osake on nyt puoli-ilmainen. Tosin tämän yhtiön tulokset voivat todellakin heitellä aika lailla. 

Nyt osake on tekniseltä kannalta kovasti nousevan oloinen, tänäänkin se puskee yleismarkkinan alavireisyyttä vastaan. Kurssi nousi lyhytaikaisen vastustason 11,80 päälle ja on sen näköinen, että roiskaisee kohta reippaasti ylös. Siinä tapauksessa se todennäköisesti ylittää myös viiden päivän liukuvan keskiarvonsa, joka yleensä toimii sen lyhyen trendin vastustasona. Samoin tein poksahtaisi rikki kai myös edellinen välipohja 12,20 kolmen kuukauden takaa. Jos näin käy, osake posottaa normaalisti äkkiä ylöspäin. 

Neste on normaalisti erittäin indeksisidonnainen, eli se elää indeksin liikkeiden mukana. Indeksien pudotuksen pitäisi olla lopuillaan ainakin joksikin aikaa, ja kun Nestekin jo äkistelee ylöspäin, käänteen pitäisi olla sen perusteella indekseissäkin lähellä. 

Nesteen kanssa on kyllä syytä varautua mihin tahansa, joten jos sitä kelkkaansa ottaa treidausmielessä, stopparit on parasta miettiä huolella, samoin myyntitasot voittoja kotiuttaessaan. Jos kokematon haluaa onneaan kokeilla niin stoppariksi suosittelen noin 11,60 tasoa. Jos osake sukeltaa sen alle, pudotus jatkunee tiedä sitten minne. Kesän ollessa edessä voi tapahtua kaikenlaista, etenkin alaspäin. Toisaalta riskit ovat pitkässä juoksussa olemattomat, koska jossain vaiheessa osake kyllä kääntyy, ja jo sen osingon takia Nesteellä on aika turvallista harjoitella treidauksen vuoristorataa.

Jos osake kuitenkin lähtee tästä ylös kuten odotan, trendi jatkunee ainakin kuukauden verran. Itse teen myyntipäätökset monien teknisten perusteiden avulla, ja näitä kokemattomalla pelurilla ei ole käytössään. Sen vuoksi suosittelen osakkeen myymistä kuukauden nousun jälkeen, jos se nyt kiskaisee nousuun. Tosin jos osake lähtee ylös, yritän muistaa palata asiaan blogissani siinä vaiheessa, kun sopiva myyntiaika mielestäni on käsissä.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä