Vivutettu pääomalaina

 

Rakennan vivutetun pääomasuojatun 'indeksilainan' Euro Stoxx 50 indeksiin. Indeksin arvo on nyt 2580. Ostan futuurin maaliskuun 2013 futuurin, koska myöhempiä ei ole tarjolla. Tämän hinta on 2573. Huomaa hinta on halvempi kuin spot-hinta johtuen osingoista. Futuurin hinta on spot-hinta + aika-arvo. Ostan myös put option  Maaliskuun 2013 strikellä 2600. Nyt jos futuuri laskee, niin put-optioni suojaa laskulta. Vaikka en saanut optioita ja futuureita pitkälle tulevaisuuteen, niin asia ei haittaa. Voin rollata johdannaiset myöhemmin seuraavaan johdannaiseen. 

Kuvasta näemme kuinka tuotto kehittyy indeksin arvon muuttuessa. Vihreällä on kokonaistulos. Tämä on laskettu nyt piste/piste, niin vivutamme positiota joten saamme vipua. Sijoitamme 10 000 euroa. Futuuri ei maksa mitään joten voimme ostaa optiota reilusti. Ostamme 50 optiota (tämä ei ole aivan oikein koska yksi optio ei ole 1 euro eikä futuuri ole 1 euroa / euro). Mutta suhde säilyy samana. 

 

Nyt saadaan näppärästi 10 000 euron sijoituksella iso vipu rajatulla tappiolla. Maksimi tappio 4080 euroa ja voittoa ei ole rajattu. Jos indeksi nousee 10% (250 pistettä), niin voitamme 18 680 euroa. Johdannaiset voi tarvittaessa aina rollata seuraavaan. Meillä on maksimitappio 4080 euroa. Tämä on luultavasti huomattavasti kustannustehokkaampi kuin yksikään pankkien tarjoama pääomaturvattu indeksilaina. Kulut yhteensä johdannaisten ostossa on noin 10 euroa.

2 thoughts on “Vivutettu pääomalaina

 1. Vivutettu

  Osto-optio ajaa saman asian, ei kai futuuria tarvita.

  1. Ei tarvita

   välttämättä. Kyse on vain siitä kuinka saat rakennettua lainan kaikkein halvimmalla tavalla. 

   Optioilla voit tehdä hyvin monenlaisia salkkuja. Voit tehdä sellaisenkin 'indeksilainan', että se menee voitolliseksi jos salkku laskee tarpeeksi. Tämä saat asettamalla call option halpaan hintaan ja ostamalla kaksi call-optiota kalliimmalla strikella. Optioilla saat myös vastakkaiseen suuntaan kulkevan osakkeen nk. -1 vivulla olevan osakkeen. Tämä on parempi kuin vastaavanlaiset etffät. koska heilunta ei syö tämän arvoa. Tämä tapahtuu ostat putin strikella A ja asetat call option samalla strikella. Excel on hyvä työkalu pyörittelyyn. Kun rakentaa taulukon niin oppii optioiden ominaisuuksia. 

   Optioilla saat myös elposti rakennettua itsellesi psykologisia ansoja. Ansoja, että luulee jonkun strategian olevan melkein vääjäämättä voitollinen. Vaikka ei se ole. Nuo indeksilainat on rakennettu pitkälle psykologisille harhoille.

Comments are closed.

Related Posts