Vuokrien nousu

Vuokrasopimuksessa vuokranantaja ja vuokralainen sopivat keskenään monista asioista, usein myös vuokrankorotusehdosta. Tästä lisää myöhemmin.

Tilastokeskuksen edellisen julkaisun (7.11.2014) mukaan vuokrat nousivat 3,5 prosenttia vuodessa (lähde, http://www.tilastokeskus.fi/til/asvu/2014/03/asvu_2014_03_2014-11-07_tie_001_fi.html ).

Kuluttajahintaindeksi on kuitenkin liikkunut siinä 0,5 prosentin paikkeilla. (lähde, http://www.stat.fi/til/khi/2014/12/khi_2014_12_2015-01-14_tie_001_fi.html )

Toisin sanoen vuokrien nousu repäisi 3,0 prosentin kaulan verrattuna kuluttajahintaindeksiin.

Tästä voidaan nopeasti päätellä, että yleisimmin käytetty vuokrankorotusehto, elinkustannusindeksin mukainen pisteluku näyttäisi olevan jääneen historiaan suuremmalta osin.

 

Vuokrankorotus

Yhä enenevässä määrin käytetään prosenttikorotusta, esimerkiksi 4 % vuosittain vuokrasopimuksen allekirjoittamispäivää vastaavana kuukautena.

Korotus voidaan sitoa myös alueen yleiseen hintatasoon, mutta ylettömän tulkinnan varaisuuden vuoksi en voi suositella sen käyttöä.

Mikäli vuokrasopimuksessa on selkeästi määritelty vuokrankorotusperuste ja ajankohta, tulee vuokralaisen omatoimisesti korottaa vuokraa.

En kuitenkaan jättäisi sitä vuokralaisen vastuulle, vaan hyvän vuokratavan mukaan on syytä lähettää vuokralaiselle kirje hyvissä ajoin vuokrankorotuksesta, josta näkyy korotuksen suuruus ja milloin korotus astuu voimaan.

Seuraavan kerran tilastokeskus julkaisee tilaston vuokrien hintamuutoksesta ensi viikon perjantaina 6.2.2015

 

Valmiiksi vuokratun kohteen osto

Kun olet ostamassa jo valmiiksi vuokratun kohteen, tutustu tarkkaan vuokrasopimukseen, sillä vuokrasopimus niine ehtoineen siirtyy sellaisenaan uudelle omistajalle.

 

Mikäli haluat uusia sopimuksen, on neuvottelujen tulos oltava yksimielinen ja voimaan astuminen aikaisintaan 6 kk kuluttua. Jos käy niin, että vuokralainen ei hyväksy uutta sopimusta, voidaan vuokrasopimus irtisanoa. Irtisanomisaika oltava lain mukainen.

 

Vuokran korotusperuste oltava yksiselitteinen

Mikäli vuokran korotusperuste ja ajankohta ovat vuokrasopimuksessa määritelty yksiselitteisesti, vuokranantaja voi periä takautuvasti korotettua vuokraa, ainakin näin kävi tässä pitkässä oikeusjutussa käyden läpi kaikki oikeusasteet.

 

KKO:n päätös oli lopulta: "Vuokrasopimuksen mukaisten indeksikorotusten velkomatta jättämistä kuukausittaisten vuokranmaksujen yhteydessä ei tulkittu korotuksista luopumiseksi." (http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2001/20010125 ) Käy lukemassa mielenkiintoinen case.

Pitää muistaa, että korotusperuste on oltava aina yksiselitteinen. Vuokranantaja ei voi epäselvissä tilanteissa lähteä yksipuolisesti korottamaan vuokraa, vaan aina on käytävä vuokralaisen kanssa neuvottelut. 

Pohdintaa: Kuinka pitkään vuokrien nousu jatkuu ja mikä on sen vaikutus koko ajan heikentyneeseen ostovoimaan?

 

Tuottorikasta vuotta 2015!

Petri Rastas

One thought on “Vuokrien nousu

  1. Vuokrankorotukset onnistuvat kun vuokralainen on tyytyväinen

    Olen käynyt monesti näitä vuokrankorotusneuvotteluja vuokralaisen kanssa. 

    Aina on onnistunut ilman mitään ongelmia.

    Sujuvuuteen on varmaan vaikuttanut se, että pidän kohtuullista vuokratasoa, huolehdin vuokralaisen toiveista ja vuokraa korotan harvoin. 

Comments are closed.

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com