Sananvapaus ja sanan vapaus

Tänään 27.1.2015,kun on kulunut 60 vuotta Hitlerin Saksan suurimman tuhoamisleirin Auschwitsin kaatumisesta,on jäänyt kaipaamaan selvitystä valtamedian osuudesta silloiseen tapahtumain kulkuun. Olemme kyllä saaneet ko. muistopäivän johdosta lukea siitä, kuinka hirvittäviä kauheuksia  ihmiset saivat kokea ja vain sen vuoksi ,että olivat natsien oppien mukaan vähempiarvoista rotua. Media on vuosikymmenet tunnelmoinut näillä kauheuksilla antaen siten ymmärtää,että kysymys oli oikeastaan "vain" Hitlerin pahuudesta, natsismin ja fasismin pahuudesta, natsien rotuopin kieroontuneisuudesta, ihmisen perimmäisen luonteen pahuudesta jne. Entäpä jos viimein mentäisiin syvemmälle ja saisimme ihan esim. valtamediastamme lukea tutkivan journalismin tuotteita siitä,mikä oli valtamedian, lähinnä saksalaisen valtamedian osuus tapahtumien kehittymisessä 1930 luvun alkupuolelta lähtien vähitellen hirveyksiksi.

Erityisesti tänä päivänä meidän pitäisi muistaa kysyä kaikilta vallan vahtikoirina niin ylevästi esiintyviltä tahoilta, missä viipyy tutkiva journalismi journalismista itsestään. – Voitaisiin aloittaa vaikkapa siitä ihan konkeettisesta kysymyksestä, miksi valtamedialta jäi ikään kuin huomaaamatta, millaisiin paikkoihin ns. väärän rotuisilla ihmisillä lastatut junat veivät nämä ihmiset ja miksi ei ollut vastaavaa paluuliikennettä. Kysymys ei ollut yhdestä tai kymmenestä junallisesta, vaan pitkään jatkuneesta tällaisesta kovin yksisuuntaisesta ihmisliikenteestä. Entä tiedemiehet,jotka profiloituivat rotuhygienian ja rotuopin puolesta puhujina ? Katsoiko media heidän oppejaan tieteen korkeimpina saavutuksina kunnioittavasti esitellessään, että luonnontiede oli todellakin niin korkealle yltänyt, että sekin oli moraalin yläpuolella(myös Helsingin yliopiston kallonmittaajatiedemiehet ansaistisivat perusteellisen, varoittavan julkisen esittelyn jälkipolville).Vai oliko media olevinaan niin puolueetonta, että tuli mahdollistaneeksi kauheudet ? Oliko kysymys sellaisista vallan vahtikoirista, jotka nuolevat vallan saappaita, kunhan valta vain esiintyy ja pukeutuu riittävän teatraalisen arvokkaasti ja toimittajalle saattaa tarjoutua mahdollisuus ns. luottotoimittajana  kurkistaa vallan kammareihin ja kokea ikään kuin sosiaalista nousua?

Natsismin nousu ja kauheudet ajoittuvat suurin piirtein juuri siihen aikaan, jolloin joukkotiedotusvälineet ensimmäisen kerran historiassa alkoivat hallita länsimaita eli länsimaisten ihmisten mieliä.

 

3 thoughts on “Sananvapaus ja sanan vapaus

 1. Noita rotuun perustuvia joukkomurhia taphtuu koko ajan

  Noita rodullisin (ja muiden etnisten seikkojen perusteella) tapahtuneita joukkomurhia on tapahtunut paljon ja kaikkina aikoina.

  • Rwandassa Tutut ja Hutsit murhasivat toisiaan aivan hiljattain
  • Toisen maailmansodan USA:ssa suljettiin 200'000 Japanilaissyntyistä keskitysleireille ja useimmat jäivät sille tielle
  • Toisen maailmasodan Suomi sulki itä-Karjalan venäläisväestön (noin 20'000 henkilöä) internointileireille. Kuolleisuus oli siellä suurta; yhtä suurta kuin Suomen vankiloissa tai kehitysvammaisten parissa.
  • Stalinin Neuvostoliitossa lähetettiin ihmisiä keskitysleireille etnisin perustein. Minunkin vaarini, mummini ja äitini pakenivat Petroskoista Suomeen ja välttivät sillä tavalla täpärästi leirielämän. 
  • Mustalaisia kohdeltiin minun lapsuuteni Suomessa rodullisesti vaikeina tapauksina. 
  • Mamuja eli mustia maahanmuuttajia pidetään nuorten keskuudessa tänäkin päivänä jotenkin heikompilahjaisena rotuna.
  • Rodullisesti vähempilahjaisia mustia kohdeltiin etelä-Afrikassa ja USA:ssa vielä aivan hiljattain kuin saastaa. Oli omat bussit ja vessat likaisille mustille. Tämä tapahtui minun nuoruudessani.
  • Israelissa kohdellaan jumalan valittua kansaa, juutalaisia, eri tavalla kuin muita. Tämä on maan perustuslakiin kirjoitettu. Ja rodullisin perustein siellä käydään kiistoja ja murhataan ihmisiä puolin ja toisin.
  • Ruotsissa pakkosteriloitiin vielä minun aikanani ihmisiä rodullisin perustein.

  En jaksaisi näissä asioissa kaivaa historiaa vaikka historia antaakin opetuksia. Kaikenlaisia rodullisia epäluuloja ja puhdistuksia tehdään meidänkin ajassamme ihan yllin kyllin.  Mutta reagoisin mielelläni tämän päivän tapahtumiin ja koittaisin tasoittaa kaikenlaisia epäluuloja. Ruotsalaista kulttuuria me ymmärrämme hyvin, mutta olisi kiva jos kouluissa opetettaisiin enemmän viron ja venäjän kieltä ja kulttuuria. Tulisi edes naapurit tutuksi.   

   

  1. 60?
   Olisiko sentään kulunut 70 vuotta Auschwitzin kaatumisesta eikä 60?

Comments are closed.

Related Posts