Yrittäjät näkevät paljon käyttämättömiä keinoja vahvistaa yrittämisen ja kasvamisen kannustimia

Yhteiskunta

Yrittäjä kysyy itseltään tehdessään investointipäätöstä: Saanko minä enemmän hyötyä näistä rahoistani sijoittaessani ne yritykseeni vai silloin jos käytän ne lähimmäisieni hyväksi? Kannattaako minun tehdä kovasti töitä yritykseni hyväksi sen sijaan että viettäisin aikaa lähimpieni kanssa ?

Suomen Yrittäjen yrittäjägallup kertoo että yrittäjät päätyvät yhä useammin käyttämään rahansa itse tai lähimmäistensä hyväksi ja yhä useammin he myös käyttävät enenevää osaa ajastaan perheen parissa. Yrittäminen ei tuo riittävää kompensaatiota:  arvostusta, rahallista menestystä ja vaikutusvaltaa.

Jopa 70 prosenttia tuoreen Yrittäjägallupin vastaajista kokee, että yrittäjällä ei ole Suomessa riittävästi kannustimia kasvattaa yritystä. Vain 14 prosenttia yrittäjistä näkee, että kannustimia on riittävästi.

– Viesti on selvä: meillä on valtavasti tehtävää, jotta yrittäjillä olisi enemmän kannustimia kasvattaa yrityksiään. Kasvun kannustimien lisääminen on tärkeää, koska kasvava yritys työllistää ja investoi. Pitää muistaa, että Suomen kasvu syntyy suomalaisten yritysten kasvun kautta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

– Kasvun käynnistämiseen ei ole olemassa yksittäistä hopealuotia. Rytminmuutosta tarvitaan usealla alueella, jotta Suomi toimisi laajasti houkuttelevana alustana yritysten investoinneille ja kasvulle. Suomen on lisättävä houkuttelevuuttaan niin yrittäjäriskin ottamiseen ja omistajuuteen kuin yritysten investointeihin ja ihmisten työllistämiseenkin, Salminen jatkaa.

Yrittäjät näkevät paljon käyttämättömiä keinoja vahvistaa kannustimia

Pk-yritysbarometrin mukaan kasvuhakuisten yritysten osuus on laskenut viime vuodet selvästi ja trendinomaisesti. Enää runsas kolmannes pk-yrityksistä on kasvuhakuisia, kun vielä 2016 noin puolet haki kasvua.

Huhtikuun Yrittäjägallupin mukaan laajemmin lisää kasvun kannustimia kaivataan teollisuudessa (79 prosenttia) ja 5–9 henkeä työllistävissä yrityksissä (79 prosenttia).

Tyytyväisimpiä kasvun kannustimiin ollaan rakentamisessa (21 prosenttia) ja pääkaupunkiseudun yrittäjien parissa (21 prosenttia).

Yrittäjät näkevät paljon keinoja vahvistaa kannustimia yritysten kasvattamiseen. Suosituimpia ovat palkkaamista helpottava työlainsäädäntö (57 prosenttia), yrittäjyyden arvostus (57 prosenttia), paikallisen sopimisen lisääminen (50 prosenttia), työvoiman laatu (31 prosenttia) ja yhteisöverotus (30 prosenttia).

– Kysely osoittaa, että hallitus on oikealla asialla, kun se helpottaa työllistämistä mm. helpottamalla määräaikaisia työsopimuksia ja henkilöperusteista irtisanomista sekä ensimmäisellä palkattomalla sairauspäivällä, Yrittäjien puheenjohtaja Salminen sanoo.

– Myös paikallisen sopimisen lisääminen on yrittäjille – varsinkin työnantajille – hyvin merkittävä keino luoda kasvulle kannustimia. Tässäkin hallitus tekee oikeita asioita, joskin toisin sopimisen oikeus jää vielä tulevien hallitusten hoidettavaksi.

Yrittäjyyden arvostus on tasaisen tärkeä kaikissa yrittäjäryhmissä, myös yksinyrittäjillä ja naisyrittäjillä se on tärkein kasvun kannustin.

– Yrittäjyyden arvostuksen lisääminen on jokaisen meidän tehtävämme. Siinä on tapahtunut paljon parantumista, mutta edelleen on matkaa parempaan.

2 thoughts on “Yrittäjät näkevät paljon käyttämättömiä keinoja vahvistaa yrittämisen ja kasvamisen kannustimia

  1. Yrittäjien huono kohtelu näkyy minun lähiympäristössäni seuraavasti:
    – teräväpäiset koulukaverit lähtivät lääkikseen tai kouluttautuivat virkamiehiksi, yrittäminen ei ollut vaihtoehto
    – kunnianhimoiset koulukaverit hakeutuvat isoihin yrityksiin oppimaan sitä miten saadaan ylennyksiä ja edetään suuryritysten tärkeisiin tehtäviin

    Kovin harva piti yrittäjäksi ryhtymistä järkevänä valintana.

  2. Parhaat keskipalkat on valtion palveluksessa. Parhaat huippupalkat on isoissa yrityksissä.

Vastaa

Related Posts