Ymmärsinkö oikein?

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

Nokian ympärillä on viime aikoina ollut paljon ”positiivista pöhinää”. Kiinnostus keskittyy kuitenkin enimmäkseen Lumia-mallien myyntimääriin ja lukujen perusteella tehtäviin arvailuihin Nokian paluun mahdollisuuksista. Älypuhelin on kuitenkin kilpailtu massatuote, joka löytyy lähes jokaisen taskusta. Lisäksi älypuhelimen valmistuksen hallitsee Androidin ansiosta lähes kaikki kiinalaispajat. Kilpailun myötä laitetta ratkaisevammaksi tekijäksi onkin tullut sisältö ja palvelut, joiden tueksi älypuhelimiin sulautetaan yhä useampia teknologioita. Kehityssuunta näkyy laitevalmistajien kiristyvissä katteissa ja aikaisemmat voitot ovatkin hupenemassa laadukkaan tarjonnan kasvun myötä.

Älypuhelinten kilpailun kiristyessä suuret toimijat, kuten Google, Apple, Nokia ja Microsoft valmistelevatkin kuumeisesti seuraavan sukupolven tuotekategoriaa, joka voisi muuttaa kuluttajien arkipäivää ja kilpailuasetelmaa. Taustalla on kehityssuunta, jossa paikkatieto, langattomat laitteet ja Internet ovat sulautumassa yhteen entistä tiiviimmäksi osaksi käyttäjän arkea.

Uuteen ja innovatiiviseen tuotekategoriaan ei riitä pelkästään nykyisten teknologioiden saumaton yhdistäminen, palvelut on saatava myös entistä kiinteämmin osaksi päivittäistä elämää. Tässä kehityskulussa älylasit ovat vahvin ehdokas vision ja teknologiamurroksen toteuttajaksi.

Orastavan murroksen läheisyydestä enteilee myös kasvanut patentointi asian tiimoilta. Älylaseihin liittyviä patentteja ovat tehtailleet kiihtyvällä vauhdilla ainakin Apple, Google, Microsoft ja Nokia. Samalla Nokia on jo lisensoinut omia patenttejaan eteenpäin yhdysvaltalaiselle Vuzix-yhtiölle. Patentoinnin lisäksi ainakin Googlen, Applen ja Nokian tuottamia konseptivideoita on jo pitkään löytynyt verkosta. Google on myös ilmoittanut, että se tuo ensimmäiset älylasit markkinoille vuoden 2013 aikana ja vuoden 2014 kuluessa markkinoille tuodaan hinnoittelultaan massoille suunnatut versiot.

Älylasit voivat ensi kuulemalta kuulostaa turhalta, mutta onnistuessaan se on televisionkaltainen askel kohti sisällön ja käyttäjän kiinteämpää sidosta. Toistaiseksi älylasien käyttökelpoisuus on todistettu markkinoilla, joissa uudesta teknologiasta ollaan valmiita maksamaan. Nokian patentit lisensoineen Vuzix:n asiakaskuntaan kuuluu nimittäin Yhdysvaltojen armeija, sekä suuria teollisuusyrityksiä.

Älylaseista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta termiä ”augmented reality”. Lyhyesti sillä tarkoitetaan, että omaan sijaintiin ja ympäröivään näkymään lisätään paikkaan sidottua tietoa älylasien kautta. Yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, että navigaattorin reitti piirtyy suoraan katseltavan maiseman päälle. Tällä alueella paikkatiedolla ja kartoilla tulee olemaan varmasti aikaisempaa tärkeämpi rooli. Samalla perinteinen televisio ja näyttö saattavat menettää merkitystään, sillä jo nyt parhaiden älylasien näkymän mainostetaan vastaavan 60-tuuman 3D näyttöä, jota katsellaan parin metrin etäisyydeltä.

Nokian asemaa mahdollisessa kehityskulussa on vielä vaikea arvioida täsmällisesti, mutta ainakin patenteilla ja Navteq:n kartoilla on tärkeä rooli yhtälössä. Lisäksi Microsoftin julkisuuteen vuotaneen konseptisuunnitelman perusteella  voi päätellä, että yhtiö tavoittelee jatkossa merkittävää asemaa sekä kotien olohuoneissa että mobiililaitteissa, todennäköisesti älylasien kautta. Patenttihakemusten perusteella myös Google ja Apple tulevat taistelemaan seuraavan sukupolven teknologiasta ja uuden tuotekategorian kuninkuudesta.

Nykyisille älypuhelinmarkkinoille tämä voi tarkoittaa kuihtumista ja lopulta kuolemaa. Älypuhelimilla voi olla edessä sama kehitys, jonka mekaaniset kirjoituskoneet kokivat 80-luvulla toimistojen siirtyessä tietokoneisiin. Älylasien mahdollinen menestys luo kuitenkin uuttaa kasvua myös alaan liittyville toimittajille, odotankin, että suomalaisista yrityksistä ainakin Okmetic pääsisi tästä hyötymään. Samaan hengenvetoon toivon, että myös tulevaisuuden Nokialle löytyy paikka markkinoilta. Nähtäväksi jää onko tämä se kehityssuunta, jonka sijoittajat ymmärtävät sitten myöhemmin?

Lue Punaisen mukin blogia

Linkkejä aiheeseen liittyen:

BBC News: Microsoft patentoi älylasit

http://www.bbc.co.uk/news/technology-20462840

Taloussanomat: Microsoft suunnittelee "Terminator"-laseja – miten käy älypuhelinten?

www.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/2012/11/23/microsoft-suunnittelee-terminator-laseja-miten-kay-alypuhelinten/201242611/12

Google:  Project Glass

https://plus.google.com/+projectglass

Afterdawn: Google tuo älylasit kuluttajille

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2012/06/28/google_tuo_alylasit_kuluttajille_parin_vuoden_kuluttua

Phys.org: Google patenttihakemuksesta

http://phys.org/news/2012-08-google-patent-eyes-smart-glasses.html

Mac Daily News: Apple patentoi älylasit

http://macdailynews.com/2012/07/05/iglasses-apple-granted-patent-for-head-mounted-augmented-reality-displays/

Gizmondo: Applen ja Googlen älykasien vertailua

http://gizmodo.com/5923321/would-apple-iglass-be-better-than-googles-glasses

Afterdawn: Vuzix lisensoinut Nokian älylasipatentin

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2011/10/25/vuzix_aikoo_hyodyntaa_videolaseissaan_nokian_tekniikkaa

Vuzix

http://www.vuzix.com/

 

Related Posts