Yritykset investoivat ja hakevat pankista ja osakeanneilla rahoitusta, kotitaloudet ovat varovaisempia

Talous

Kotitaloudet ovat haluttomia ottamaan asuntolainaa tai remontoimaan ja tällä voi olla negatiivisia vaikutuksia ensi kevään asuntomarkkinoihin. Finanssialan pankkibarometrin mukaan ainoastaan kulutusluottojen kysyntä kasvaa. Merkittävä muutos huonompaan suuntaan on tapahtunut viimeisen kahden neljänneksen aikana.

”Kotitalouksien luotonkysynnässä on nähtävissä tasaantumisen merkkejä. Asuntokauppojen määrän normalisoituminen ja asuntojen hintojen nousun hidastuminen heijastuvat barometrin tuloksiin. Koronapandemian ensivaiheen vaikutus asuntomarkkinoihin näyttää olevan ohitse, nyt siirrytään maltillisemman kasvun aikaan”, arvioi Finanssiala ry:n asiantuntija Mariia Somerla.

Yritysten luotonkysyntä kasvaa maltillisesti. Rahoitusta kysytään tasaisesti investointeihin, käyttöpääomaan ja yrityskauppoihin.  Yritykset hakevat rahoitusta yhä useammin pankista, osakeanneilla tai rahoittavat investointejaan omalla positiivisella kassavirralla. Laina ja osakemuotoisten joukkorahoitusmuotojen käyttö vähenee.

”Yritysten positiiviset tulosjulkistukset näkyvät yritysrahoituksen tarpeessa. Yritysten oman tulorahoituksen lisäksi eniten kasvussa ovat pankkiluotot. Uutta pankkisääntelyä laadittaessa onkin tärkeää pitää huolta siitä, että pankeilla säilyvät mahdollisuudet vastata yritysten luotonkysyntään nyt ja tulevaisuudessa. Yritykset hakevat rahoitusta myös osakeantien ja pääomasijoituksien kautta. Helsingin pörssi odottaakin kuluvalta vuodelta ennätyksellistä listautumisvuotta”, Somerla sanoo.

Lisää tietoa: pankkibarometri

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija