Yritysanalyysien tuottamisesta

Pankit ja pankkiiriliikkeet tuottavat yritysanalyysejä omaan käyttöönsä. Lisäksi tietoa voidaan antaa ilmaiseksi markkinointihengessä asiakkuuden kylkiäisenä tai sitä voidaan myydä. Analysoitava yritys voi myös olla pankin laina-asiakas ja siksi pankki tarvitsee laadukasta yritysanalyysiä myös luottopäätöstensä tueksi. Perinteinen pankkirahoitus yrityksille vähentynee jatkossa ja siksi tämä viimeksimainittu tarve pankkien tuottamille analyyseille tullee vähenemään. Sensijaan rahastoyhtiöt tarvitsevat jatkossakin yritysanalyysiä. Yritysluototuksessa laadukas yritys- ja riskianalyysi on kannattavuuden edellytys. Rahastobisneksessä yritysanalyysi on vain yksi monista kannattavuuteen vaikuttavista tekijöistä.

Perinteiset analyytikot ovat olleet vahvoilla tilinpäätösten tulkitsemisessa. Yritysstrategian tuntemus ja varsinkin tietotekninen automaatio ovat vastaavasti olleet heidän heikkouksia. Pienten innovatiivisten toimijoiden jalostamalle talousinformaatiolle ja yritysanalyyseille tuntuukin olevan kova kysyntä. Varsinainen rahastobisnes on sensijaan melko tukevasti ankkuroitunut olemassaoleville suurille pelureille: Suomeen on rekisteröityneenä noin 30 rahastoyhtiötä, joista kolme suurinta hallinnoi yli 70% varoista. Yksityisen rahastosijoittajan aseman turvaamista käytetään perusteluna raskaalle sääntelylle. Raskaan sääntelyn käyttäminen uusien tulokkaiden torppaamiseen on estettävä.

Perinteiset pankit julkaisevat yritysanalyysiraporteja harvakseltaan. Tämä kertoo tehottomasta prosessista, jossa analyytikolla on mahdollisesti oma vaikeasti ylläpidettävä, sotkuinen Excel-malli. Sellaisen kääntäminen ristiriidattomaksi ja siistiksi raportiksi on tarkkuuttavaativa ja työläs suoritus. Yrityksen tulosohjauspäivityksen jälkeen saamme vasta merkittävän viiveen jälkeen epämääräisiä lisää/vähennä päivityksiä tai tavoitekurssin muutoksia. Tulevaisuudessa arvonmäärityksessä ja analyyseissä käytetyt menetelmät automatisoidaan pitkälle, jolloin raporteista saadaan virheettömämpiä. Laskelmissa käytetyt oletukset ja kerran huolellisesti koodatut menetelmät ”kestävät päivänvalon”. Sijoittajan on päästävä halutessaan tutkimaan yksityiskohtaista ja ristiriidatonta laskelmaa kuten sitä, miten julkaistuun tavoitekurssiin on päädytty.

Automaation on totuttu vähentävän työvoiman tarvetta alhaisen tuottavuuden töissä. Analyytikot ovat korkeastikoulutettuja ja korkean tuottavuuden työntekijöitä. Automaatio tullee kuitenkin vähentämään työvoiman tarvetta myös yritysten analysoinnissa. Yritysanalyysien tuottamisen kustannus ja asiakkaan maksama hinta tulevat laskemaan. Tarjollaolevan tiedon määrä ja laatu tulevat nousemaan. Vaikea sanoa, onko tämän muutoksen lipunkantajana enemmän jokin esimerkiksi ”Robo advisor” otsikon allatoimiva pienempi uusi toimija vai nykyiset yritysanalyysin markkinajohtajat eli perinteiset ”suuret pankit”.

 

Related Posts