Alibaba on pilkkahintainen

Sijoittaminen

Poliittiset myrskyt eivät horjuttaneet Alibaban kasvua

Raporttikauden jännitykselläkin odotettu osari tulee Alibabalta. Kauppajätti on saanut markkinoilla kylmää kyytiä vähän kaikkien kiinalaisten yhtiöiden tapaan Kiinan hallituksen raivatessa isolla vesurilla uusiksi yritysten pelisääntöjä.

Näkyvätkö vaikutukset jo yhtiöiden taloudessa? Alibaballe toistaiseksi suurin lommo tuli yli miljardin dollarin sakosta, muuten dramatiikka jää vähäiseksi sen tulosvuoden avaavana Q1:llä.

Alibaba kuuluu kasvuyhtiöiden ryhmään, eikä osari anna aihetta paikan perumiseen. Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 34% liki 32 miljardiin dollariin.

Kasvusta tosin kolmasosan toi mukanaan yrityskaupassa hankittu ruokakauppaketju Sun Art, mutta fuusiotkin kuuluvat toki kuvaan. Sun Art kasvaa vauhdikkaasti.

Investoinnit ja sakko kavensivat marginaaleja

Ja orgaaninenkin kasvu oli 22%, erittäin kova luku mille tahansa jättiyhtiölle. Uusia asiakkaita Alibaba sai 45 miljoonaa, nousua neljä prosenttia. 1,18 miljardista asiakkaasta kolme neljäsosaa on kiinalaisia.

Vertailukelpoinen liikevoitto laski kahdeksan prosenttia, mikä on Alibaballe harvinaista. Yhtiön mukaan se johtui laajoista investoinneista ja alihankkijoiden tukemisesta.

Ja tietenkin jättisakosta. Joka toivon mukaan jäi kertaluonteiseksi rasitteeksi.

Marginaalin kaventuminen ei ole edes paha merkki, jos syynä on markkinaosuuden kasvattaminen. Sen kuitenkin näyttää aika, mutta ainakin laaja investointiohjelma siihen vahvasti viittaa.

Vertailukelpoinen nettotulos nousi kymmenen prosenttia 6,72 miljardiin dollariin. Vähän yli 20% nettomarginaali on erittäin korkea yleensäkin, mutta etenkin pääosin kaupan alan yhtiölle.

Kasvua kaikissa nurkissa

Yhdysvaltojen pörssiin listattua osaketta kohti vertailukelpoinen eps oli 2,57 dollaria, nousua 12% vertailukaudesta. Se ei ole paljon verrattuna liikevaihtokehitykseen, muuten oikein hyvä.

Jälleen Alibaban kaikki yksiköt kasvoivat, joskin epätasaisesti. Kaupan puolella kovinta kyytiä pitivät kansainvälinen segmentti ja sen tuotteita toimittava Cainao-kuljetuspalvelu yli 50 prosentin nousulla.

Yhteensä noin 4 miljardillaan ne tuovat vasta reilun kymmenen prosenttia liikevaihdosta, mutta kasvuvaraa riittää liki rajattomasti globaalille toimijalle. Kyseinen luku on alle puolet Keskon liikevaihdosta.

Pilvipalvelut kasvoivat 29% 2,4 miljardiin dollariin. Segmentti tuo vielä alle kymmenen prosenttia liikevaihdosta, mutta tätä menoa osuus kasvaa ripeästi.

Politiikka huolena

Kypsänä liiketoimintana kyse on erittäin kannattavasta sellaisesta, kuten kilpailijat todistavat. Alibaballa se vasta nyt kampeaa plussalle, ajan myötä varmasti kilpailijoiden tasolle.

Ja Alibaballa on Aasiassa kilpailuetu, koska länsimaisten kilpailijoiden palvelut eivät tiettävästi toimi siellä yhtä hyvin. Länsimaiset internetyhtiöt kuitenkin vähensivät kysyntäänsä viime kuukausina.

Tämä heijastanee suurvaltojen tulehtuneita suhteita ja sen mahdollisia jatkoseurauksia. Niitä joutuu arvailemaan.

Joe Bidenin tiukka linja Kiinaa kohtaan on hänen ulkopolitiikkansa kulmakiviä. Vähintään yhtä kova poika on Xi Jinping.

Hallitus muokkaa pelisääntöjä

Sama epävarmuus kohdistuu Kiinan sisäisiin tapahtumiin. Se on ollut markkinoiden pääteema jo kuukausia.

Hallitus on luonut kovia ehtoja erinäisille sektoreille. Koulutusyhtiöt eivät saa enää tehdä voittoa. Syy on, että kiinalaiset käyttävät suuria summia yksityiseen valmentamiseen saadakseen lapsensa yliopistoon.

Tästä kumpuavaa tyytymättömyyttä hallitus tyynnyttää. Luulisi vaikkapa koulutuspaikkojen lisäämisen viisaammaksi, mutta tämä nyt on linja.

Kuljetusalojen nälkäpalkkaukseenkin hallitus puuttuu. Eikä kyllä syyttä, jos synkät tiedot paikkansa pitävät.

Politiikan pelko luultavasti liioittelua

Itsevaltainen Xi on monella tavalla aina pelottavampi johtaja, mutta suhteidentajua hänelläkin lienee, kun kyse on uudistusten seurauksista.

Xi haluaa edistää pieni- ja keskituloisten asemaa. Sen ei pitäisi sosialistiseksi edelleen julistautuvassa maassa tietysti suurena yllätyksenä tulla.

Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä tai tuomittavaa, riippuen toki ehdoista kenenkin kannalta. Mutta ei vaikkapa työlainsäädännön muokkaaminen sinänsä Alibaban kaltaista yhtiötä kaada, vaikka se sitä suoraan koskeekin.

Siihen yhtiö viittaa sanoessaan tukeneensa alihankkijoitaan. Kyseessä on ainakin osaltaan hallituksen ehtojen noudattaminen.

Terveet pelisäännöt kaikkien osapuolien kannalta tekevät sinänsä hyvää yhteiskunnalle. Siitä on demokraattisten teollisuusmaiden menestys oleellisesti kummunnut.

Kapitalisteille kuula kalloon? Ehkei ihan sittenkään.

Demokratiasta ja oikeusvaltiosta Kiina etääntyy hyytävästi yhä kauemmas. Siitä huolimatta talousuudistukset voivat olla pitkällä aikavälillä ainakin osittain myönteisiä.

Alibaba pääosin entisensä

Taloudellisesti tilanne on se, että Alibaba kasvaa edelleen väkevästi. Kustannukset ovat nousseet investointien ja poliittisten päätösten myötä, mutta kannattavuus jatkaa hulppeana – ainakin toistaiseksi.

Nyt voittoa tuo perinteinen nettikauppa. Muutaman vuoden päästä tilanne voi olla toisten segmenttien kannalta oleellisesti parempi.

Alibaban kannattavuus on toistaiseksi kaupan varassa – mutta se muuttunee

Näin sopii odottaa loistavasti pärjänneeltä yhtiöltä sen laajetessa – ilman poliittisia tappotaklauksia. En itse edelleenkään loiki riskin takia seinille.

Kiina tarvitsee kauppayhtiöitään. Sitä hallituksen kontrolloima virallinen mediakin julisti vasta pari päivää sitten rauhoitellen sijoittajia.

Kiinassa valtio tai sen satraapit eivät ole ryöstäneet suuryhtiöitä itselleen toisin kuin Venäjällä. Eiköhän linja jatku.

Iso omien osakkeiden osto-ohjelma

Rauhallisesti ottaa ainakin itse Alibaba. Kasvuyhtiölle poikkeuksellisesti se laajentaa omien osakkeiden osto-ohjelmansa 15 miljardiin dollariin käyttäen rahat 2022 loppuun mennessä.

Summa vastaa kolmea prosenttia yhtiön osakekannasta. Lyhyelle ajalle se on paljon, etenkin kun monet kasvuyhtiöt – vaikkapa Tesla ja kiinalaiset sähköautotehtaat – järjestävät uusosakeanteja parantaakseen kassaansa.

Päätös sisältää kolme viestiä. Kassa pullistelee käteistä innokkaista investoinneista huolimatta. Osake on halpa. Eikä Alibaba pelkää tulevaisuutensa puolesta.

Omien osakkeiden ostot ovatkin raportin ehkä tärkein yksityiskohta. Sijoittajien pelko mitä todennäköisimmin ampuu nyt yli, vaikka politiikka voi kääntyillä arvaamattomasti.

Osake pilkkahintainen

Vertailukelpoinen eps asettunee tänä vuonna kymmenen dollarin tienooseen, luultavasti ylikin – jatkaen siitä edelleen vuosi vuodelta ylemmäs.

Ei ehkä parhaiden vuosien tahtia, kovan kasvuyhtiön mitassa kuitenkin. Se on ennusteidenkin konsensus. Eivät ne yleensä hirveästi heitä, toki olosuhteet ovat nyt erikoiset.

Tällä projektiolla osakkeen maksaessa noin 200 dollaria P/E putoaa alle 20. Oma näkemys ei osarista muutu vaan vahvistuu: Alibaba on riskit huomioidenkin kasvuunsa, kannattavuuteensa ja kokoluokkaansa nähden halvin koskaan näkemäni osake.

Markkinoiden käytöstä on silti vaikea tietää. Pelon pitäessä valtaa voi osake lojua missä vain miten kauan vain. Pelon kaikotessa loikata taivaalle äkkiä.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

2 thoughts on “Alibaba on pilkkahintainen

  1. Alibaba ei vetoa amerikkalaisiin sijoittajiin

    Alibaba on selvästi alihinnoiteltu osake USA:n ADR-markkinoilla. Mutta se ei kiinnosta amerikkalaisia eikä ilmeisesti muitakaan länsimaisia sijoittajia yksinkertaisesta syystä. Kiinalaisia yrityksiä aliarvostetaan jatkossakin, koska Kiinan osakkeet eivät kuulu ”vastuullisten sijoittajien” salkkuun. Kiinaa pidetään länsimaissa ja erityisesti USA:ssa länsimaisia yrityksiä syrjivänä maana, joka on lisäksi nujertanut Hong Kongin itsehallinnon kovilla otteilla. Lisäksi se avoimesti uhkaa Taiwania, mikä myös on miinusta länsimaisten mielestä. Onhan maa ollut vuosikymmeniä itsenäinen ja sillä on demokraattinen hallinto. Kiinalla ei ole mitään kansainvälisesti hyväksyttyjä perusteita uhata maan valloittamisella. Tässä tapauksessa Venäjän toimet Krimillä ovat vastavanlainen tapaus, jota länsimaat inhoavat ja tulisivat Kiinankin vastaavia toimia vahvasti vastustamaan ja inhoamaan.
    Alibaba ja muut NYSE:n pörssissä olevat kiinalaiset osakkeet ovat huonossa huudossa jenkkisijoittajien ja ilmeisesti muidenkin länsimaisten sijoittajien silmissä.

  2. Olen samaa mieltä. En minäkään halua omistaa kiinalaisia enkä venäläisiä osakkeita edellä mainituista syistä. Kuten en myöskään uhkapeli-, tupakka-, alkoholi- tai asefirmoja. Hyviä firmoja riittää muutenkin.

Comments are closed.

Related Posts