Integriteetti ja (maksavan) asiakkaan kunnioitus

Mennyt viikonloppu kirkasti Suomi-brändiä; voitimme MM-kultaa salibandyssä, vieläpä lyömällä Ruotsin finaalissa. Menestyksemme tässä vielä kansainvälisesti pienessä, mutta nopeasti kasvavassa lajissa sekä asiakaskokemukseni Hartwall-areenan finaaliotteluissa kirvoitti muutaman ajatuksen, joita sijoittajana olisi hyvä soveltaa, kun päivittäin pohdimme, onko yritys sijoituksemme arvoinen.

Warren Buffet on maininnut kolme tekijää, joihin hän kiinnittää huomiota rekrytointitilanteessa: henkilökohtainen integriteetti, älykkyys ja korkea energiataso. Ilman integriteettiä kaksi muuta ovat tuhoisia.

Mielestäni Buffetin havainto pätee niin joukkueurheiluun kuin yritystoimintaan. Menestyvät organisaatiot, voittajajoukkueet ja -yritykset, ovat rehellisen eheitä. Salibandyn MM-joukkueemme lisäksi hyvinä esimerkkeinä tästä ovat vaikkapa jääkiekon vuoden -95 maailmanmestarit ja -90-luvun Nokia. Integriteetti on osa yrityksen johtamiskulttuuria ja -käytäntöä. Jään odottamaan salibandymaajoukkueemme valmentajan Petteri Nykkyn reseptiä hyvästä johtamisesta.

Yrityksen korkea integriteetti ilmenee asiakkaan arvostuksena, mikä puolestaan on ainoa tapa synnyttää pitkäaikaista tulosta markkinataloudessa. Siinä missä salibandyjoukkue kohosi integriteetissään korkealle ja menestyi, kisajärjestäjät epäonnistuivat, ainakin finaaleissa. Maksaneita asiakkaita (yläkatsomon finaalipaketti 109 Euroa!), kyykytettiin töykeästi mm. estämällä opasteiden mukainen liikkuminen. Markkinatalouden perussääntö, maksava asiakas on kuningas, tuntuu olevan hukassa. Samoin kuin se toinen sääntö, että on häpeä, jos palvelukyky tahi tavara ei riitä, kun on kysyntää listahinnoin. Näin kävi "neuvostoliittoajat" muistiin palauttaneissa ruoka- ja juomajonoissa.

MM-kulta himmeni huonon asiakaskokemuksen myötä. Kahden vuoden päästä huudetaan Suomi voittoon Sveitsissä, missä uskon myös löytyvän maksavan asiakkaan palvelua!

 

Kilpailukyky alkaa asenteesta,

Risto

Related Posts