Juttusarja psykologisista taipumuksista osa 8 Niukkuus/yltäkylläisyys

Lajittelematon

Niukkuus/yltäkylläisyys periaatteet: ”Asetetaan korkeampi arvo asioille, jotka koetaan harvinaisiksi, samalla kun väheksytään asioita, jotka nähdään yleisinä tai runsaina.” Mainitaan vielä, että tämä osio olisi voinut kuulua saatavuuden ylikorostamiseen, mutta julkaisen tämän erillisenä kirjoituksena.

Perusteet

Vähiten saatavat asiat ovat halutuimpia. Kun saavutettavuus kasvaa niin arvo pienenee. Esimerkiksi kirja, jossa on kirjailijan signeeraus, on yleensä arvokkaampi kuin ilman sitä. Niukkuusperiaate ei toimi vain kohteissa, se liittyy tietoon, ymmärrykseen ja aikaan. Yltäkylläisyys on niukkuuden vastakohta. Kun jotain on liikaa, sen arvo on alhainen. Joka kerta kun lisäät jotain liikaa, sitä vähemmän toivottavaa siitä tulee ja sitä pienemmäksi sen arvo muuttuu. Arvo nousee kun runsaus muuttuu niukkuudeksi. Esimerkiksi ihmiset, joilla ei ole koskaan ollut mitään eivät aloita vallankumouksia. Ne alkavat, kun ihmiset menettävät jotain mitä heillä jo oli.

Niukkuusperiaatteella on kaksi suurta lähdettä. Ensinnäkin ihmiset säästävät energiaa käyttämällä oikoteitä. Kun meillä on vaikeuksia saada jotain, se on meille arvokkaampaa. Olemme useammin oikeassa tämän oikotien kanssa kuin väärässä. Toiseksi, jos jotain on vähemmän saatavissa, se tuntuu valinnanvapauden menettämiseltä. Kun olet jo menettänyt sen, tämän oikotien voima on vahvin. Silloin tarve voi olla niin voimakas, että sinun on saatava takaisin oikeutesi valita. Kun yltäkylläisyys toimii niin sen lähde on oikotien ylikorostuminen.

Kiellot lisäävät niukkuutta, valinnanvapauden uusimisesta tulee haluttua. Lapsista tulee paljon uteliaampia, jos heiltä kielletään pääsy jonnekin tai lupa koskea tai käyttää jotakin. On parempi kertoa heille syyt kieltoon heille kuin vain kieltää se heiltä. Niukan resurssin sallimisen ja kieltämisen välillä on hieno raja. Joskus on välttämätöntä kieltää jotain, koska mikään muu ei silloin toimi. Esimerkiksi jotkut paikat ovat liian vaarallisia mennä tai koskea. Esimerkiksi keittiössä kuuma liesi.

Niukat resurssit ja monet niitä vastaan taistelevat ihmiset voivat olla ilkeä yhdistelmä. Olemme luultavasti nähneet videoita valtavista ihmismääristä, jotka odottavat ostavansa jotain joulualesta. Jotkut ihmiset loukkaantuvat näistä laumahullutuksista haluttujen ostosten luo. Mainostajat voivat myös myydä jotain ilmoittamalla myynnissä olevien tavaroiden rajoitetun määrän. Jos haluaa myydä käytetyn auton, se onnistuu parhaiten pyytämällä kaikkia kiinnostuneita henkilöitä tarkastelemaan sitä samalla kertaa. Rajoittamattomuudesta ei kannata luoda kuvaa myyntitapahtumissa mikäli se on mahdollista. Myytävästä tulee vähemmän arvokasta.

Aika on rajoitettu niukka resurssi. Se on ainoa asia, jota ei voi saada takaisin. Voimme saada sitä enemmän elämällä pidempään, mutta käytetty aika ei koskaan palaa. Yksi parhaista tavoista tehdä itsestään hyödyllinen on säästää jonkun aikaa. Mitä arvokkaampaa heidän aikansa on, sitä niukempi resurssi se on. Voimme myös lisätä elämäämme arvoa säästämällä aikaamme. Yksi syy menestykseen on ettei tuhlaa aikaansa vähemmän järkeviin toimiin.

Kuinka käyttää / välttää niukkuuden ja yltäkylläisyyden vaikutuksia

Niukat resurssit ovat parempia kuin runsaat. Tiukka määräaika tehtävälle on parempi kuin ei määräaikaa. Rajaton aikaresurssi myöhästää tärkeiden asioiden tekemistä. Määräajan luomisessa ei pidä olla liian tiukka. Aikataulun on parempi olla vähän löysä kuin liian tiukka. Tiukat aikataulut ovat kuin tiukat järjestelmät, ne hajoavat, kun yhden osion aikataulu pettää. Runsaat resurssit lisäävät tuhlausta riippumatta resursseista. Tuhlaamme aina resursseja ja kun näin tapahtuu, tuhlaamme ne lopullisesti. Kun näin tapahtuu niin käytämme todennäköisesti yhtä paljon resursseja, kun toistamme asian. Muistisi on niin lyhyt, että oletamme tarvitsevamme yhtä paljon resursseja kuin aiemmin.

Jotkut ammattiryhmät, kuten poliitikot, pitävät runsaista tai ylimääräisistä resursseista. Heidän ratkaisunsa keskittyvät resurssien lisäämiseen, eivät asioiden parantamiseen. He tuhlaavat resursseja ja vaativat niitä lisää, ellei joku rajoita heidän tuhlaamistaan. Todelliset ammattilaiset eivät valita resursseistaan, he tekevät parhaansa sillä, mitä heillä on tällä hetkellä saatavilla. Tämä on yksi asia, joka erottaa todelliset asiantuntijat vääristä. Monissa tapauksissa niukkuus on elämän tosiasia. Älä tuhlaa aikaasi resursseista valittamiseen. Sen sijaan optimoi niukkuuden taso ollaksesi tehokkaampi.

Robert Cialdinin mukaan fyysinen kiihtymys on tyypillinen reaktio niukkuuteen. Se on merkki siitä, että kykymme ajatella on vaarassa. Kun koemme sen, meidän pitää yrittää löytää syy siihen. Meidän tulee rauhoittaa itsemme ja saavuttaa sopiva mielentila. Meidän pitää tehdä itsellemme joitain kysymyksiä selvittääksemme onko kyse niukoista resursseista. Meidän pitää selvittää miksi tarvitsemme kyseiset resurssit? Jos kyse on esineestä, meidän on mietittävä miksi haluamme sen? Onko kyseessä oikea harvinaisuus vai pidämmekö sitä vain sellaisena? Meidän on syytä ajatella tarvitsemmeko sitä oikeasti? Jos kyse on rajoitetusta ajasta niin meidän on mietittävä kuka on asettanut aikarajan? Teimmekö sen itse vai tekikö joku sen puolestamme.

Tunnemme välinpitämättömyyttä runsaiden resurssien suhteen. Emme keskimäärin paljoa välitä käytämmekö joitain esineitä vai heitämmekö ne pois. Yksi merkki runsaista resursseista on, että kulutamme niitä enemmän kuin niukkoja. Jos esimerkiksi ostamme enemmän olutta kuin tarvitsemme niin seuraavien viikkojen tai kuukausien aikana, juomme sitä enemmän. Liiallinen ajan käyttäminen vähemmän tärkeisiin tehtäviin on yksi merkki runsaista aikarajoista, toinen on se, että aloitamme jonkin työn paljon myöhemmin kuin aioimme. Lisäksi meidän tulee muistaa, että tuotamme sitä enemmän turhuuksia mitä enemmän luomme resursseja. Yltäkylläisyyden torjumiseen keskittyminen on jokaiselle yksi tapa parantaa tehokkuutta.

Viimeisessä osassa tutkiskelen finanssikuplien psykologisia tekijöitä. Se ilmestynee lähiaikoina.

-Tommi T

juttusarja psykologisista taipumuksista Niukkuus-periaate psykologiset taipumukset Yltäkylläisyysperiaate

Related Posts