Markkinakatsaus

 

Odottelin viikko sitten vielä yhtä kyykkäystä alemmas indekseissä, mutta tulematta jäi. No, kuten aiemmin totesin, jos droppi ei uppoa tuon syvemmälle, on se merkki todella vahvasta nousutrendistä. Ja siltä se nyt todella vaikuttaa, vaikka on toki pieni mahdollisuus, että se kolmas ja syvin monttu vielä rysähtää pikapuolin. Itse en siihen usko enää, koska mm Dax posautti niin iloisesti 7000 pisteen puhki, ja takana on kuitenkin jo kuukauden alaspäin sojottanut päivätason MACD, joka alkaa kääntyä jo ylös.

Syklinen kokemukseni on, että nousumarkkinassa mt-trendi ylös kestää pari kuukautta ja korjausliike alas kuukauden. Kun korjausliike alkoi jo helmikuun puolella, uskaltanee sen todeta päättyneeksi, joskin pieni riskivara on jätettävä. Itse ainakin latasin montusta jo urakalla osakkeita, kävihän Dax kuitenkin jo liki aiemmin ennustamaani 6500 pisteen tasoa, ja olen lihottanut salkkua sopivaan tahtiin. Yksittäiset osakkeet eivät tosin ole kulkeneet aina likikään indeksien tahdissa, osa puskee jo välihuippujensa päällä, osa vetkuttelee vielä alempana. Osakevalinnoilla on siten huomattava merkitys, jos aikoo saada ylituottoa indeksiin verrattuna.

Pari kuukautta odottaisin nousun taas kestävän, ja sitten ollaankin jo toukokuussa, jolloin on koossa liki 9 kk ralli, sikäli kun se sinne kestää. Siinä kohtaa olisi taas perinteisen kesädropin paikka, koska keskipitkä trendi erittäin harvoin kestää kauemmin kuin 8-9 kk ilman muutaman kuukauden korjausta. Syytkin ovat ymmärrettävät, muillekin kuin meille TA-hörhöille (olettaisin): kun kurssit ovat nousseet yhtäjaksoisesti hyvin voimakkaasti, on vauhdin pakko laantua, koska talous ei voi kasvaa niin rajusti, että se perustelisi vaikkapa kahden vuoden yhtämittaisen rallin tasoa 10% kuukaudessa. Korjausliikkeet ovat sitä mitä nimikin sanoo: ne korjaavat markkinoiden ylikuumentumista, joko yli- tai aliostettua tilaa, joihin markkinapsykologia niitä ajaa, joko paniikin tai euforian yltyessä.

Mutta nautitaan nyt, ja yritetään löytää ne kaikkein parhaiten kiipeävät laput. 

3 thoughts on “Markkinakatsaus

  1. Minä kanssa nautiskelen nyt

    Minä kanssa nautiskelen nyt kun kurssit ovat iloisia. Ja kevätkin hymyilee.  cheeky

    Aprikoin tuota mahdollista kesädroppia minäkin. Ja samat on minullakin aikeet. Odottelen huhtikuuhun ja sitten mietin, että pitäisikö tänä vuonna vähentää salkkua suveksi.

    Jos pienennän osakeriskiä, niin sitten pienennän varovasti. Nakerran vaan hiukan osakesalkun kulmasta pois. En usko syvään pudotukseen jos kyse on, niin kuin sanot, korjausliikkeestä. Olen ollut aika kehno ajoittamaan näitä pienempiä korjausliikkeitä enkä siksi uskalla tehdä isoja päätöksiä.

    Suvea odotellessa 

    Mun kesämökin rannassa (jonne eivät pörssikurssit ulotu)

    1. Kesädropeissa on eroja

      Kesädroppeja on monenlaisia. 2009 oli vahva kasvu päällä, ja droppi oli lyhytkestoinen ja matala. Seuraavana vuonna oli jo rajumpi, ja siihen liittyi mm Fukushiman onnettomuus, joka vaikutti talouteen. Silti markkina mutta toipui hyvin talveksi. Viime vuonna se osoittautui syveneväksi laskumarkkinaksi, taustalla euromaiden velkakriisi, ja pudotus päättyi vasta myöhään syksyllä. Tälle vuodelle odottelen maltillista monttua, vaan eipä ennustella liikoja – TA ei ole ennustamista vaan markkinatilanteen arviointia. Palaan asiaan tuonnempana.

      Heikki

      1. TA:n luonne

        Vaikka TA on markkinatilanteen arviointia, niin eikö tuleva markkinakehitys sitten rakennu nykyisen markkinatilanteen päälle? Esimerkkinä vaikka optioista laskettu implisiittinen volatiliteetti, niin volatiliteetti dax on nyt 17,73% ja sehän ennustaa tulevaisuuteen 30 päivän päähän että dax on 50% todennäköisyydellä haarukassa 6907-7401.Tämä teknisenanalyysin ennustus voidaan myös validoida ennustekykyiseksi jollakin todennäköisyydellä. Näin voidaan tehdä monille muillekkin TA-menetelmille kuten vaikka kahden eripituisten keskiarvojen leikkauksen,  put/call-suhde tai uudet huiput/uudet pohjat suhdeluvulle. Kun tiedämme tarkallaan miksi olemme tässä missä olemme, niin voimme satunnaista paremmin arvata mihin olemme menossa. Se mitä olen tutkinut TA:ta niin sen ennustekyky on 0% (100% jotain muuta)-4% (96% jotain muuta) välissä. Jos se on 4%, niin sillä voidaan tehdä paljon rahaa, 1% hävitä paljon rahaa pitkässä juoksussa. Mutta ongelma on se, että sen ennustekyky  on niin pieni, että jollakin todennäköisyydellä TA:n arviointi vaatisi 150 vuoden kurssiaineiston. Ja tuossa ajassa markkinaolosuhteet ovat muuttuneet todella paljon. 

Comments are closed.

Related Posts